49 години без Гунди и Котарака

443
Аспарухов Котков

Футболните Левски и Локомотив (Сф) по традиция на 30 юни свеждат глави за поредната тъжна годишнина от кончината на Георги Аспарухов и Никола Котков, загинали в автомобилна катастрофа на тази дата през 1971 г. край прохода Витиня.

В 10,30 ч днес служители, ръководители, играчи и фенове поднесоха венци на поклонение на Централните софийски гробища.

Ето с какъв текст в сайта на „Левски“ си спомниха за двете големи фигури в историята на клуба, а и на българския футбол:

„Ако трябва да перифразираме заглавието на популярната книга на кинорежисьора и запален привърженик на „Левски“ Рихард Езра „Гениите гаснат млади“ и да го насочим към безсмъртната легенда за Гунди и Котков, то спокойно можем да кажем, че те са гении, които никога няма да угаснат.

Днес целокупната „синя“ общност, спортна България и хората, имали честта да се докоснат до тях споделят онова чувство на липса, на невъзможност да се заличи символа на едно необикновено и романтично време, родило мита за величието на играта и нейните рицари на зеления килим.

Георги Аспарухов и Никола Котков бяха явление, надхвърлящо границите на футбола. Притежаваха невероятни човешки качества и затова бяха толкова обичани.

Днес, 49 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Затова и приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с „Левски“, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел.

А за нас… За нас остава да следваме ярката светлина на тези неугасващи доблестни мъже, за да можем поне малко да се докоснем до величието им!

Дълбок поклон пред майсторите, учителите, човеците… Ние никога няма да Ви забравим!“

Още в неделя, 28 юни, стотици фенове, ръководители, бивши играчи на Локомотив (Сф) се събраха и почетоха паметта на Котков, който е легенда на този отбор.

Това се случи при новооткрития мемориал на Котето, който е изграден на улица „Никола Котков“ в столичния квартал „Надежда“.

Недалеч е и паметникът на легендата, който е смятан за най-големият играч в историята на софийския Локомотив.

Котков има близо 300 мача с над 150 гола за „червено-черните“, за които играе 13 сезона. След това преминава в „Левски“, но кариерата му завършва преждевременно на 32 години, след като в злощастното утро на 30 юни 1971-ва двамата с Аспарухов остават завинаги край прохода Витиня.

Гунди записва 200 мача със 125 гола за „сините“, има три шампионски титли, играе още и за Ботев (Пловдив). Считан е за вечния кумир на левскарите, а стадионът на клуба днес носи неговото име.

Коментари