Михайлов се върна във футбола, сякаш бе на почивка

246
бербатов

Като дълг към себе си и към българския народ определи Димитър Бербатов решението си да поведе опозицията срещу БФС. Бившият нападател на „Тотнъм“ и „Манчестър Юн“ обяви това в дълго интервю пред световноизвестния сайт „Скай спортс“. В него той изложи своите съображения да продължава да води битката за власт във футбола ни, както и своите разбирания за развитието на играта.

МИСИЯТА

„Стигаш до момент в живота, в който осъзнаваш, че трябва да направиш стъпка нагоре. Считам го за дълг към себе си и към българския народ. Животът ми в момента се състои в това да обикалям страната, да говоря с хората и да откривам какви са проблемите и как могат да бъдат коригирани. Целта ми е да им се покаже, че промяната е тук и е необходима. Като футболист бях си концентрирал мислите на терена. Бавно, но сигурно обаче започваш да забелязваш нещата около себе си и да си мислиш за тях. Понякога забравяш за това и отиваш да играеш своя футбол. Следващият път обаче проблемът все още е там. Може би сега е още по-голям проблем. Моята мисия сега е да коригирам тези грешки, така че по-младите поколения, идващи след мен, да не страдат като мен. Докато успеем, това е моята мисия“, заявява Бербатов. И добавя: „Това е моят дълг и трябва да го изпълня. Дължа го на българския футбол. Още навремето казах, че един ден ще се върна и ще се опитам да оправя българския футбол. Този ден е тук. Ще се опитам да го направя и в крайна сметка ще успея. Това е мое задължение“.

БОРБАТА СРЕЩУ РАСИЗМА

Една от критиките, която той отправя към ръководството на БФС, е липсата на реални действия за борба с расизма след тежките инциденти на мача срещу Англия (0:6) през октомври 2019 г. Тогава международният отклик бе много силен, а след въпросния мач президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка (която оттегли изненадващо през април 2021 г.).

След това не беше направено нищо, за да се образова и да се предотврати това да се случи отново. Никой не работи за намиране на решение на този проблем, който е основен проблем.

„Расизмът е един от най-големите проблеми в световния футбол, не само в страната ми, но и по целия свят. Трябва да се борим с него. Моят екип говори с федерации по света за това как да се справим с този проблем с образователни програми, забрани да ходиш на мачове, превръщане на стадионите по-безопасни. Имаме го в нашата програма, но нищо не се прави по този основен въпрос. Расизмът е голям проблем и напълно заслужено президентът на българския футбол подаде оставка след това. Но като по чудо година и половина по-късно той се върна, сякаш нищо не се е случило. Сякаш беше на почивка или нещо подобно“, посочва опозиционерът.

ДА СЕ „ОТРЕЖЕ“ ГЛАВАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

Бербатов продължава с критиките по адрес на президента на БФС и за това, че от 17 години насам (откакто Михайлов е на власт) националният ни отбор не се е класирал на голямо първенство. Бившият нападател счита, че това не е случайност.

„Когато изграждате токсична култура, вие се заразявате. Ако искате да спре това, трябва да отрежете главата – метафорично казано – и да започнете да градите нещо ново. Футболната общност стои зад нас на 100%, защото виждат в нас новото начало. Времето за промяна отдавна е дошло. Трябва да се случи“, категоричен е той.

След което акцентира върху честата смяна на треньори в националния отбор – 13 за последните 15 години. „В крайна сметка лицето на всяка федерация е националният отбор. Ако този национален отбор страда, значи нещо не е наред. Когато други страни видят този проблем, те се опитват да го поправят. За съжаление ние не намираме решенията на този проблем. Започвате да задавате въпроси. Къде е развитието на младите? Нашата лига произвежда ли достатъчно играчи? Къде са нашите играчи в международен план? Българи няма. Все още имаме качествени играчи у дома, но те трябва да имат правилното развитие“, продължава Бербатов.

ОПТИМИЗЪМ

Голмайстор №1 в историята на националния ни отбор обаче вярва, че в страната ни има достатъчно талантливи млади играчи. „Талантът е тук при нас, вярвайте ми. Ходя по мачове и виждам. Имаме основата. Но за съжаление инфраструктурата пречи на футбола да върви напред. Необходими са инвестиции, но по-добрите връзки с ръководните органи на футбола и подкрепата на правителството ще помогнат. Фирмите ще повярват отново в българския футбол, ако той бъде прочистен. С инвестиция в правилните хора резултатите ще последват. Може би не през първата или втората година, защото това е дълъг процес. Ще бъде дълго пътуване. Ние искаме да се върнем към победния път от 1994 г. и да имаме отбор, който целият свят ще познава. Искам да видя националния ни отбор да се класира за голям турнир. Искам да видя млади играчи да отиват в големите първенства и да успяват. Искам да видя масовия футбол, развит така, че да създава добри играчи и добри хора. Искам щастливи хора да отиват със семействата си на стадиона и по-младите поколения да искат да играят футбол. Ето как запалвате огъня в децата. Всичко това ме кара да се вълнувам от това, което правя в момента, дори и да е трудно. Това е голямо предизвикателство, но съм почти сигурен, че мога да се справя. Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя“, завършва Димитър Бербатов.

Коментари