Раздържавеният Берое бе обявен за продан

908
Берое

Първодивизионният футболен клуб Берое се запъти с бързо темпо към тежка финансова ситуация. Новият министър на енергетиката Александър Николов обяви, че възнамерява да прекрати издръжката на клуба през ТЕЦ „Марица-Изток 2“, който бе и собственик на акциите. Берое бе на държавна издръжка от есента на 2011 г. насам, пише Сега.

Днес стана ясно, че на заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е решено финансирането да бъде прекратено още утре (23 декември).

Според Dsport в клуба са взели решение акциите да бъдат обявени за продан, като цената е малко над 5 млн. лв. За преговорите с евентуалните купувачи ще отговаря председателят на съвета на директорите на клуба и изпълнителен шеф Илко Русев.

Най-добрият вариант пред клуба е да се намери собственик, който да закупи дяловете и така да няма сътресения за отбора. Но към момента няма кандидати, които да са изразили желание да купят Берое. Следващите варианти са да се намали цената на акциите или те да бъдат подарени, стига да се намери бизнесмен или компания, които да са готови да поемат издръжката. За момента община Стара Загора не може да се ангажира с финансова помощ за клуба.

Ако се стигне до най-лошия случай – да няма кандидат, дори и акциите да бъдат джиросани безвъзмездно, то ръководството на Берое ще се принуди да се издържа с продажба на основните си футболисти, а бюджетът ще бъде драстично намален. Към момента има интерес към поне двама титуляри – крилото Кийлън Лебон и централния защитник Омар Сако.

Заради неясната ситуация и песимистичната перспектива, от Берое за момента са стопирали плановете за зимна подготовка, която включваше лагер в Турция. Засега не е ясна и ситуацията с треньорския пост. На наставника Петър Колев е било обяснено през миналата седмица, че няма да се разчита на него, но ако бъде намален бюджетът, трудно ще се намери нов треньор. При това положение Колев може и да остане. Не се знае и бъдещето на голмайстора Мартин Камбуров. Договорът на нападателя изтече и той очаква предложение за нов, който да бъде до края на сезона.

Коментари