Пак ще се лее уиски! Боби Михайлов се завърна начело на БФС

1345
Извънреден конгрес на БФС

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов оттегли оставката си на днешното заседание на Изпълкома, предава Корнер.

Рекордьорът по мачове за националния отбор подаде оставка от най-високата длъжност в родния футбол след расисткия скандал по време на европейската квалификация срещу Англия в София през октомври 2019 година.

Днес Михайлов се появи в сградата на БФС в Бояна, където се провежда заседанието, за да съобщи за решението си.

Така легендарният вратар се завръща след година и половина далеч от общественото внимание.

Този негов ход означава, че през лятото няма да има извънреден конгрес, на който да се избере нов президент. По план това трябваше да се случи на 25 юни, но с оглед на днешните събития, президентските избори ще се проведат през февруари догодина. Дотогава Михайлов ще изпълнява задълженията си

За тогава е насрочен редовния IX конгрес на футболната централа.

Решението на Михайлов идва едва ден след пресконференцията на Димитър Бербатов, на която голмайстор №1 в историята на българския национален тим сподели решението си да се кандидатира за президент на БФС.

Михайлов обясни за обрата с оставката: Починах си, видях грешки в себе си…

Президентът на БФС Борислав Михайлов днес оттегли оставката си и се връща на поста.

Той обяви, че ще завърши мандата си, който трябва да изтече през февруари 2022-а година и тогава ще се проведе конгрес, напълно редовен.

Михайлов се включи в днешното заседание на изпълнителния комитет на централата, но поведението му беше доста по-умерено, обрано и диалогично. Той обясни, че е допуснал доста грешки, осъзнал ги е, но също така се оплака и от предателства.

„Точно 558 дни след моята оставка. Поради същите причини си я подадох, сега и си я оттеглям. Имаше напрежение, много лъжи и клевети, едва ли не това е една корупционна среда. Оттеглих се, за да може БФС да си работи спокойно. Година и половина по-късно не се проведе конгрес, три пъти беше свикнан и три пъти отменян, поради различни причини.

Всички проверки, които се направиха в централата от компетентните органи показаха, че няма нарушения. Година и 2 месеца проверки, нито едно закононарушение. Така че абсолютно гордо ви казвам, че си починах, видях грешки в себе си, видях и в колегите.

Връщам се за да организираме един редовен конгрес догодина. Всички желаещи които искат, да представят своите идеи. Сега догодина си има редовен конгрес и всички, които искат, могат да се кандидатират и да си докажат правотата. В моето отсъствие не видях да се промени нещо“, каза Михайлов.

Без аз да съм човека, който дава оценки, не видях в организацията нещо да се е подобрило. Според мене първенството е интересно, националният отбор е ясен. За 7-8 месеца да се стегнат редиците и след това в по-широка дискусия да се предложат идеите.“

Лечков: Който иска да управлява футбола да си събере 350 клуба да го подкрепят

Вицепрезидентът, за когото вече не се знае дали е в оставка или не, на БФС Йордан Лечков, също коментира днешните събития около Изпълкома на футбола ни. Припомняме, че той дори заведе дело срещу организацията, на която е втори висш служител, за да докаже, че трябва да е временно изпълняващ длъжността президент, докато Борислав Михайлов е в оставка. Ето какво каза Лечков:

„Ако се сещате, аз от първия ден казах, че ние си имаме президент.

Забравяме ли каква бе обстановката през 2019-а и под какъв натиск дойдоха тези решения? Не би следвало по такъв начин да се намесват в една независима организация като нашата. Оттеглянето на тази оставка е за доброто на българския футбол.

Трябва да се гласува и да се направи предложение пред държавата – дали сегашно или бъдещо правителство, за промяна на философията на финансирането на спортните клубове, на футболните.

Аз казвам, че това, което зависи от нас, ние го правим. Това, което не зависи от нас, не го изисквайте от нас. Не можем да правим стадиони. Правим компромиси… Например промяната с увеличаването на групата е да се запазят отборите в регионите, на които не им вървят нещата…

Трябва да е ясно финансирането, да има промени в законодателството. Това е закон, който трябва да се приеме.

На редовния конгрес ще имат време претендентите… Ние контактуваме с хората, които гласуват за нас. На тези, които искат да управляват, един съвет – спечелете хората, спечелете си гласовете. Трябва да имат административен опит. Преди 15 години имахме – аз, Боби… Не говорим за футболисти.

Пожелавам им успех. Да си съберат 350 гласа, да ги издигнат… “

БФС реши: 16 отбора в елита от новия сезон и без конгрес през лятото

Броят на отборите в родното първенство ще бъде увеличен от 14 на 16. Това реши изпълкомът на футболния съюз на днешното си заседание, като увеличението влиза в сила от новия сезон – 2021/2022.

Отново ще има плейофи, като все още не е ясен окончателният формат. Предложението да се върне класическия вид със само два мача на разменено гостуване е бил отхвърлен с мнозинство.

По всяка вероятност отново ще има първа шестица, в която ще се играе за призовите три места. Втората четворка пак ще бъде със сходен залог както и сега и ще позволява на седмия в класирането да играе бараж за Лига Европа, докато последната шестица ще определя двата изпадащи тима и този, който ще играе бараж с третия в класирането на Втора лига.

Остава обаче и голямата въпросителна – дали ще има изпадащи отбори от елита този сезон?

Отговорът ще стане ясен следващия месец, след като бе сформирана експертна група, която има за срок до 25 май да даде предложение как точно да бъдат определени шестнадесетте отбора за първенството и дали изпадащите от този сезон могат да участват и при увеличения брой тимове.

„Има работна група, която ще уточни точния формат на първенството. Ще има и плейофна фаза. Имаше дискусия, решихме да направим една работна група. Повечето колеги държаха да има плейофи. Точният формат ще бъде обявен на следващия изпълком, който е планиран на 25-и май, Ако има два отбора повече или по-малко, ако е интересно, няма да има проблем. Ще видим дали ще има изпадащи или няма. Тече първенство и ще видим“, каза първият вицепрезидент на БФС – Емил Костадинов.

Също така бе решено Втора лига да бъде увеличена с два отбора и от есента там да играят общо 18 тима.

Междувременно президентът на Славия Венцеслав Стефанов все пак присъства на заседанието, макар да бе съобщено, че е бил приет в болница и няма да може да бъде в Бояна днес. Шефът на „белите“ е един от гласувалите „за“ увеличаването от 14 на 16 тима.

Единствените, които са били против подобен ход, са ЦСКА, 48 и Литекс.

Коментари