БФС планира футболът да се завърне през юни, тестват всички играчи за Covid-19

365
нап

БФС планира завръщане на футбола в първата половина на юни, ако извънредното положение у нас не бъде удължено след 13 май, предава Дир.бг.

Това стана ясно след работна среща на Експертна група с представители от Футболния съюз, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Вариантите за довършване на сезона ще бъдат съобразени именно с момента на отпадане на ситуацията у нас, не позволяваща публични прояви, тренировки на отборите и изиграването на мачове. Ако той е 13 май, то от 4-ти или най-късно 12-ти юни може да се влезе в ритъм на мачове и да се изиграе дори пълният формат на оставащите мачове от сезона.

По искане на клубовете, първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще стартират 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши подновяване на тренировки. Целта е отборите да се подготвят след принудителната пауза, която продължава вече повече от 20 дни без тренировъчен режим.

Крайният срок за завършване на всички официални надпревари ще бъде определен в зависимост от препоръките на европейската футболна централа УЕФА. Но към момента такъв няма и е възможно да се играе и през юни, и през юли, че и през август.

Ако се стигне до ограничения във времето, сезонът в Първа лига ще завърши след изиграването на оставащите два кръга от редовната част.

При по-късно подновяване, възможно е назначаване на мини турнир между четирите водещи тима във Втора лига за определяне на тимовете за елита, и прекратяването на сезона и там.

Мачовете от полуфиналите и финала за Купата на България ще се изиграят.

Решено бе и всички футболисти и длъжностни лица от футболните клубове да преминат PCR-тест три дни преди подновяване на тренировките им, като провеждането на изследванията ще е изцяло на сметката на БФС.

Коментари