Голямото предимство на Лудогорец: Работят много добре със съдиите

1628
национална кауза

Бившият нападател на ЦСКА Стойко Сакалиев винаги е бил интересен събеседник. Той винаги е откровен и никога не спестява нищо на никого. Сакалиев даде интервю за Топспорт преди важните мачове на „червените“ срещу Лудогорец. Бургазлията сподели очакванията си за сблъсъците и каза къде ЦСКА е по-добър от Лудогорец.

– На ЦСКА му предстои доста важна седмица. Какво очаквате от двата мача с Лудогорец?
– Смятам, че в двата мача ще се подходи много сериозно. В двубоя за Купата на България ще има доста голямо тактическо надиграване. ЦСКА трябва да подходи доста сериозно, за да се спечели всичко. И Купата на България, и шампионската титла.

– Къде са по-реални шансовете на ЦСКА?
– Шансовете са реални и в двата мача. Лудогорец не показват кой знае каква игра, за да са фаворити. Бих казал, че ЦСКА има лек възход. Когато един отбор има сериозни амбиции, винаги гони и двете цели. Такъв отбор е ЦСКА. Мисля, че спечелването им е съвсем реално. Точките във временното класиране са малки, а освен това има и други важни мачове. За Купата смятам, че ще бъдем крайни победители, въпреки че сме гости.

– Как виждате ЦСКА при Любослав Пенев?
– Ще върна лентата малко назад. Ел Маестро взе един готов отбор от Стамен Белчев. Той по никакъв начин не разви отбора, за да може да постигне по-високо ниво. Видяхме в какво състояние остави отбора. Любо Пенев се старае да изгради добър отбор с футболистите, с които разполага. С по-бърза игра. За да се постигнат по-големи успехи, ще трябват и по-добри футболисти от тези, които са в момента.

– Къде виждате подобрение в отбора при Любослав Пенев?
– Основно в защита. Имаше доста грешки в последните години. Най-вече в центъра на отбраната. Има подобрение и в нападение. В атака не е така ясно. В клуба, може би, трябва да бъде привлечен класен нападател, който да реализира всяко положение. А не да чакаме статични положения или дузпи, с които да си решаваме мача.

– По думите Ви разбирам, че не смятате Али Соу за точния човек за атаката на ЦСКА?
– В момента той се представя добре. Хубаво е да има още един човек, за да има конкуренция. Така ще може и единия, и другия да имат желание за доказване. Когато си единствен нападател в отбора, ти нямаш голяма мотивация, за да можеш да се налагаш.

– Оправдана ли е продажбата на Мауридес в Китай?
– Мое виждане е, че той не е от топ нападателите. Един нападател се вижда в големите и важни мачове. В отбор като ЦСКА е лесно да играеш срещу слабите отбори. В дербитата с Левски и Лудогорец не показа нищо. В началото вкара няколко гола, но след това не успя да задържи нивото си.

– Включването в игра на Валентин Антов на мястото на Божидар Чорбаджийски ли се оказа ключът към подобренената игра в защита на ЦСКА?
– В момента да. Все пак треньорът е човекът, който знае най-добре формата на футболистите. Той преценява кой да играе. В момента щом отборът е във възход и играе добре, значи Пенев е избрал правилните хора.

– Любо Пенев изглежда, че не се притеснява да налага футболисти от школата. Валентин Антов и Иван Турицов са пример за това. Очаквате ли да се даде шанс на още млади момчета?
– Това на мен много ми харесва. Не само за ЦСКА, а и за България ще са нужни млади футболисти. Хубаво е, че се разчита на млади играчи. В големите мачове няма значение на колко години си, ако показваш играта, която трябва да покажеш. Пенев е наясно с тези неща.

– Усеща ли се липсата на Кирил Десподов?
– О, да. Липсата му е огромна. Един такъв футболист като него – класен, бърз, с дрибъл и перфектна техника липсва. Точно такива играчи са нужни на ЦСКА, за да може да се изгради едно ядро, с което да се работи и отборът да върви нагоре. Така ще се гонят и по-високи цели, освен шампионска титла и Купа на България.

– Изненада ли ви преминавате на Станислав Манолев в Лудогорец?
– Това си е негово решение и преценка. Въпросът е феновете как ще възприемат този трансфер. Всеки има право на собствено мнение. Щом така е преценил и там се чувства добре, аз не мога да го съдя.

– Виждате ли подобрение в играта на Лудогорец при Стойчо Стоев?
– Лудогорец мен не ме интересуват. Да правят каквото си искат. Да взимат, да сменят… Лудогорец не е този отбор, който беше в първите години. Тогава бяха голяма класа. Играеха уникален футбол. Сега се вижда спад, изчерпване. Няма какво да ни плашат или да им се плашат отборите в България. В последните години играят много със съдиите. Всеки да го разбира както иска това.

– Николай Йорданов бе определен за главен рефер на мача за Купата. Ще свири дербито за трети пореден път. Очаквате ли да не бъде главно действащо лице в сблъсъка?
– Дано да се справи. Ще ми е интересно Любо Пенев какво ще каже преди мача. Той е малко скептичен към този съдия. Дано никой не му влияе и да вземе правилните решения в мача.

– Илиан Илиев обвини Любо Пенев, че е повлиял на Стефан Апостолов преди мача между ЦСКА и Черно море. Съгласен ли сте с подобно мнение?
– Ами не. С какво да е повлиял. Това са си реални неща, което го е казал Любо Пенев. Ако журналистите не са го питали, той няма да отговаря. Съдията си свиреше нормално. Имаше леки забележки и към двата отбора. Нямаше случаи, които да се коментират. Имаше едно положение на контраатака на Черно море, което, ако те бяха вкарали, ЦСКА трудно щеше да стигне до победата. Те трябва да съжаляват, че са пропуснали този шанс, а не, че Любо Пенев е повлиял на съдията, както твърдят.

– Къде ЦСКА е по-добър от Лудогорец?
– ЦСКА винаги е бил по-добър от Лудогорец. Най-добър е Сектор „Г“. Там са по-добри със сигурност. В публиката. Публиката е основният допинг на ЦСКА, за да побеждава.

Коментари