Димитър Илиев пак е №1, нареди се до легенди

783
Димитър Илиев

Димитър Илиев е Футболист №1 на България за 2020-а. Капитанът на Локомотив (Пд) печели наградата за втори път поред, съобщава Корнер.

Победителят бе определен в гласуването на 95 спортни журналисти от 37 медии. Илиев е получил 158 точки от вотовете на колегите в спортните медии. През 2020-а той вдигна два трофея – Купата на България и Суперкупата с Локо.

Това е и 60-ото издание на анкетата „Футболист на годината“, организирана в партньорство от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз.

Министърът на спорта Красен Кралев обяви името на най-добрите в класацията.

Втори остана Валентин Антов от ЦСКА, който можеше да стане най-младият победител, ако бе спечелил (20 години и 71 дни). Бранителят на „червените“ събра 126 точки.

Трети е Антон Недялков (Лудогорец) със 72 гласа, който преди година бе подгласник на Илиев.

Митко Илиев се нарежда в наистина отбрана компания – само Георги Найденов, Христо Бонев, Кирил Ивков, Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Ивелин Попов са печелили приза поне два пъти поред.

Той изпреварва символично в 60-годишната история на анкетата великани като Георги Аспарухов-Гунди, Павел Панов, Начко Михайлов, Стойчо Младенов, Андрей Желязков, Стилиян и Мартин Петрови. Всеки от тези легендарни имена е печелил наградата само веднъж, но, разбира се, в съвсем други времена за футбола ни.

А като доказателство колко силна е била конкуренцията през годините, необходимо е да добавим – хора като Димитър Якимов и Наско Сираков, например, дори не са стигали до нея.

Ето ги и всички победители в останалите категории:

Най-добра футболистка
Евдокия Попадинова (Наполи)
Най-прогресиращ млад футболист
Доминик Янков (Лудогорец)
Вратар на годината
Мартин Луков (Локомотив Пловдив)
Защитник на годината
Валентин Антов (ЦСКА)
Полузащитник на годината
Тиаго Родригес (ЦСКА)
Нападател на годината
Мартин Камбуров (1948)
Треньор на годината
1. Николай Киров (Арда)
2. Стамен Белчев (ЦСКА)
3. Илиан Илиев (Черно море)
Най-добър чужденец
Али Соу (ЦСКА)
Приз „Лъвско сърце – Трифон Иванов“
Посмъртно – Нако Велянов, шофьор на автобуса на Беласица, който получи сърдечен удар на волана на возилото, но успя да го спре и да спаси отбора.
Гол на годината
Тодор Неделев (Ботев Пловдив срещу Берое)

Коментари