Жаклин Михайлов: Прогнозата за Европа не вещае нищо добро, дано да е грешна

1021
ВАР

Трите останали български представителя в европейските турнири измъкнаха добри резултати в първите си мачове и това даде повод за безкраен оптимизъм. Но има сериозни основания състоянието да премине в безкраен биполяр, защото всъщност и трите български клуба бяха сериозно надиграни в тези мачове.
Във футбола има два начина да спечелиш. С превъзходство и по-добра игра и случайно. Успехите на нашите, общо взето, са 20 на 80 във втората посока. И преди, и сега винаги на мода е случайността. Но тя е много невярна съратница и да не се окаже, че в четвъртък към 24 часа българско време сезонът в Европа е приключил?
Безспорно най-обезпокоително е видяното във Вилнюс.
Това определено не бе игра на тим, попадал два пъти за последните четири години в груповата фаза на Шампионската лига. И сигурен, че ще го направи за трети път. Лудогорец беше не само победен, той бе напълно надигран от Жалгирис. И до първия гол в мача, плод повече на случайност, и след него литовците напълно доминираха. Това, което се очакваше от българския хегемон, всъщност го показа литовският. Превзеха центъра на терена и превърнаха защитата на Лудогорец в разграден двор. Това, че обърнаха резултата, бе най-малкото, което можеше да вземат като преднина.
Картината бе такава, че видяхме малко сходства от Лудогорец, който водеше до последната секунда на мача на „Парк дьо Пренс“, и този на „селския“ стадион във Вилнюс. Между другото въобще не съм съгласен, че е бил селски, защото децата ритали в съседство. Дори картината бе много мила. Както много мило литовският шампион даде открит урок на прехваления български такъв.
Къде са проблемите на Лудогорец, които могат да го оставят рано-рано у дома през този сезон? Централната двойка Моци – Терзиев няма нищо общо с миналогодишната между Моци и Паломино. Вече е напълно ясно, че голям футбол от Георги Терзиев не може да се очаква. И това, че не го дадоха на Хайдук, попречи и на Левски, защото в Сплит взеха Борха Лопес. Но Лудогорец не е длъжен да мисли за Левски! Има доста за какво да мислят, най-вече върху въпроса дали треньорската смяна не закъсня фатално. Дали не беше добре да я направят още след мача с Копенхаген. Всъщност май са искали, но са ударили на камък при разговорите с най-добрите ни треньори, работещи в чужбина. Но Лудогорец е толкова силен организационно и няма никакво право на оправдание. Още повече че срещу евентуалния провал стоят около 30 милиона лева. Дори в Разград знаеха много добре, че Жалгирис е далеч по-опасен от Милсами. Но не направиха нищо в селекцията си. Общо взето, тимът на Лудогорец се дели на играчи, които показват това, което винаги са правили, и такива, които нещо не им се играе. Кафу и Вандерсон са определено от втората категория. Анисе и Марселиньо от първата. Коя група ще помогне или навреди повече, ще видим днес.Жаклин Михайлов: Само добро за героите от ГрузияБългарското участие на европейското първенство за 19-годишни в Грузия приключи. По единствения възмо…Jul 12 2017bgsport.net

В дежавю отново е Левски. На „Герена” футболът винаги е бил на последно място. Там винаги е модно да си приповдигнато емоционален и да не държиш много на това, което говориш. Защото в четвъртък шансът всички изречени глупости да влязат в категорията спукан балон е много голям. Левски игра по-лош футбол дори от направилия много слаб мач във Вилнюс Лудогорец. Но за разлика от Лудогорец трудно може да промени драстично картината в следващия мач. Видяното в Дугополие е най-силното доказателство защо Левски има мижавите 13 победи в 100 европейски мача като гост. 13 процента е наистина показателно. Това сме го гледали и преди 50, и преди 30, и преди 10 години. Левски опълченски, ако може да устиска нулевото равенство. И в Дугополие на практика се игра без мисъл за постигане на гол в чуждата врата. Не бе създадено нито едно чисто положение пред вратата на Хайдук.
А приказките на отделни футболисти, че Левски е надиграл Хайдук, показват наистина безкраен биполяр. Тези момчета са били на терена и дори не са усетили, кой е бил по-добрият. Някак несериозно, както казваше Николай Гигов. Картината в София ще бъде различна, тук тактиката от опълчение ще премине в юруш на маслините. Фактът, че мачът е без публика, повече ще помогне, отколкото да навреди на Левски. Малцина от сегашните сини герои биха се надскочили заради публиката. Почти винаги става обратното. Защо обаче шансовете са малки? Един гол на Хайдук и всичко на празния герен приключва. А как тази защита няма да допусне грешка и да и бъде вкаран гол, е трудно да се предположи. Иначе е ясно, че желание и битка ще има, не е ясно само кога и как страстите ще бъдат охладени.Жаклин Михайлов: Нов рекорд – отлагане в първи кръг. Никой не може да спре абсурдитеПървият кръг на всеки футболен шампионат е свещен. Така е било, така ще бъде. Всяко ново начало тряб…Jul 9 2017bgsport.net

И стигам до най-добре игралия български отбор. И това бе Ботев! Вече писах за представянето им в Израел и максимума, който те показаха като игра. Защото те наистина играха някакъв футбол, за разлика от другите два отбора. Единствено Николай Киров, общо взето, си бе написал домашното и бе изкарал играчите си да получават, но и да вкарват голове. Мачът бе за 4:2, но завърши 1:1, което си бе късмет. Но не бе късмет това, че от Ботев в нападение бяха разнообразни, интересни и опасни. И никой не може да отрече, че Косоко е играч под пара. В момента французинът играе футбол, който определено не е за България. Тошко Неделев също си показва неговото. Серкан бе много силен в Израел.
Но в защитата ситуацията е катастрофа. Двойката централни бранители Димов и Генев е под всякаква критика. Данчо Минев си играе неговото, от другата страна Панов е олицетворение на посредствеността. В този мач обаче блесна и пълната несъстоятелност на прехваления Меледже. Това момче явно е добре в нашето първенство, но когато отсреща са истински футболисти, нещата стават много по-различни. Воденето и подаването на топката са сериозен проблем за него. Ботев също е тотален аутсайдер срещу Бейтар, който пък изглежда най-силен от трите противника. Защото в Бейтар наистина има футболисти от сериозна европейска класа. Много бързи, технични, повратливи, само пред гола не им върза, но преди две седмици при гостуването си на Вашаш вкараха без проблем три и можеше поне двойно повече. Съдбата на Вашаш може да е много сходна с тази на Ботев. Ще се иска солидна доза късмет, за да отстранят Бейтар.
Европейските турнири не се играят само за резултат и класиране. Те показват до каква степен изостаналата част на Европа във футболно отношение се развива. Видяното от българските отбори въобще няма как да впечатли футболния свят. Този футбол на излъгване и опълчение трудно ще привлече неутрална аудитория. Което пък показва, че първенството ни не си върши добре работата. Показа го и първият шампионатен кръг, в който всички мачове, с изключение на ЦСКА – Славия, бяха на изключително ниско ниво.Жаклин Михайлов: Битката на ЦСКА е много сложна, зад Лудогорец са 11 отбора от Първа лигаКлуб под обсада, това ще е мизансцена върху който ще се гради представянето на ЦСКА през започващата…Jul 7 2017bgsport.net

Жаклин Михайлов, в-к „Тема спорт“

Коментари