Съдът отпра перуката на Боби: Нелегитимен си!

2062
извънредния конгрес на БФС

90 от гласувалите на извънредния конгрес на БФС през октомври делегати са били нередовни. Това се казва в решението на съда като основен мотив за суспендиране на всичко случило се в Зала 1 на НДК, предава Корнер.

Припомняме, че тогава Борислав Михайлов бе преизбран начело на футболната централа с подкрепата на 241 делегати срещу 230 за основния му конкурент Димитър Бербатов.

Оказва се обаче, близо една пета от всички делегати на конгреса са били нередовно излъчени и съответно – изобщо не е трябвало да гласуват.

Според член 38, точка 2, от устава на БФС всеки един от излъчените делегати трябва да участва в управителен орган на клуба, който представлява. Именно с този аргумент от страна на футболната централа не бе допуснат Георги Градев като представител на Балкан (Варвара).

Това доведе и до последвалото съдебно дело, което блокира решенията на Конгреса.

Оказва се обаче, че подобен е казусът с още 90 клуба, които също е трябвало да бъдат лишени от делегати, а това не е станало. Нарушителите са 4 професионални клуба и 86 аматьорски.

Интересното е, че в кюпа на нередовните са елитните Лудогорец и Локомотив (Пд), както и два клуба от Втора лига Септември (Симитли) и Литекс.

Делегат на Лудогорец беше спортният директор Георги Караманджуков, който обаче не присъства в Търговския регистър като част от органа за управление.

Локомотив (Пд) пък беше представляван от собственика Христо Крушарски, но по това време той документално не е бил част от управлението на клуба. В Управителния съвет е присъствал племенникът му, който носи същото име и фамилия като него.

Септември (Симитли) е бил представляван незаконно от кмета Апостол Апостолов, а Литекс – от изпълнителния директор Величко Дихонов.

Съдът е категоричен, че въпросните лица не са имали право на глас, както и още 86 аматьорски тимове.

Очаква се БФС да обжалва решението на СГС пред апелативния съд в 2-седмичния срок.

Коментари