Клубове започнаха бунт срещу шефа на футболните съдии

348
Кашай

Ръководството на Ботев (Пд) реши да обедини недоволството на клубовете срещу Съдийската комисия и започна акция за искане на оставката на нейния председател Виктор Кашай, предава Сега.

От „Ботев“ решиха да изразят по този начин гнева си от несправедливо отменения техен гол при гостуването срещу Лудогорец в неделя, както и от предишни отсъждания, в които клуба счита, че системата „Видео асистент рефер“ (VAR) е била използвана субективно.

В резултат на това Ботев (Пд) излезе тази сутрин с остра декларация. В нея бе заявено:

„Ботев (Пловдив) официално инициира действия срещу ръководството на Съдийската комисия към Българския футболен съюз и в частност срещу председателя ѝ – Виктор Кашай. Клубът ни е твърдо решен да търси подкрепа от другите български клубове и заедно да поискаме оставката на г-н Кашай.

Вярваме, че системните грешки и неквалифицираната работа на съдиите влияят изключително негативно на качеството и имиджа на българския шампионат. Още повече, че те все по-често са определящи и за крайните изходи от мачовете у нас.“

В позицията се твърди още, че Виктор Кашай не забелязва доста от грешките, тъй като прекарва твърде малко време в България. Посочва се, че липсват регулярни събирания на Съдийската комисия, което прави цялата обстановка непрозрачна. Посочва се също, че определени отбори се толерират и се поставя „чадър“ над конкретни съдии (б.ред. – без да са упоменати от Ботев).

В заключение от пловдивския клуб призоваха останалите отбори да се присъединят към декларацията и да поискат оставката на Виктор Кашай.

ПОДКРЕПА

Първият клуб, който се присъедини към апела на Ботев стана ЦСКА. Оттам дори отидоха още по-далеч и призоваха за кардинални промени в БФС.

„ЦСКА се присъединява към апела на Ботев Пловдив за отстраняването на Виктор Кашай от позицията шеф на съдиите, като искаме да призовем и за цялостни кардинални и навременни промени в работата на реферите. Заставаме твърдо зад предприетите от Ботев Пловдив начални стъпки за решаването на проблем, който засяга целия български футбол и за който неведнъж сме сигнализирали“, пишат от клуба.

И още: „Вярваме, че е време да обединим усилия и да не позволим разрухата на българския футбол да продължи. Призоваваме всички клубове да се включат в подписката за отстраняването на Виктор Кашай, като не спрем дотук. Нужни са синхронизирани действия за цялостна промяна в облика на футболната среда в България.“

От началото на сезона почти всички клубове от Първа лига са се оплакали от съдийски грешки в техен ущърб, като някои от тях – нееднократно. Масови са и оплакванията от използването на VAR по българските терени. От неточни решения на тази система също вече са се оплакали над 10 елитни клуба до момента.

В същото време Виктор Кашай призна за няколко съдийски грешки от началото на сезона, но в повечето случаи той посочи, че причина за това е човешкият фактор. Само в един случай унгарецът заяви, че има и неточност на VAR – спестен червен картон на Иван Турицов (ЦСКА) за влизане срещу Тони Тасев (Славия) в мач от Х кръг.

Коментари