След хода на Божков: Борисов поне за някакъв период ще се води собственик на Левски

463
кеворкян

След днешните събития – къде комични, къде драматични, около футболния „Левски“, възникват въпросът какво следва. Отговорът не е еднозначен, но очевидно ще има ново прехвърляне на прословутите акции, които се озоваха днес през ръцете на Сашо Диков първо пред Министерски съвет, а после – в касата на клуба на „Георги Аспарухов“, пише Дир.бг.

Какво е джиро, джиросване?

Това е едностранна сделка и според юристи, тя може да се счита за „завършена на 50 процента с акта на джиросване чрез дарение“. Не се изисква съгласие на приемателя за това. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да оформи писмено волята си. В случая това е налице.

Така получателят – при конкретния казус Бойко Борисов, се води поне временно собственик и трябва да бъде вписан в Книгата на акционерите. Това трябва да се случи в 7-дневен срок от джиросването, което е станало на 8 май – тоест, до петък, 15-и май. Засега това не е сторено, както съобщи Павел Колев, директорът на клуба, по-рано днес.

Не е проблем Борисов да получи акциите като физическо лице, но не може да оперира с тях и да управлява търговско дружество в качеството си на министър председател. Това е регулирано от чл. 19, ал. 7 от Закона за администрацията.

В случая имаме ситуация не само на невъзможност, а и на нежелание да го прави, което означава, че Борисов трябва да ги прехвърли на друго физическо лице.

Това става с нов акт на джиросване (могат да бъдат върнати и на предишния собственик). Ще е нужен и неговият подпис при този акт.

Така на практика не може да бъде избегнато документално премиерът поне за някакъв период да се води собственик на клуба Левски.

Това бе потвърдено и от професор Огнян Герджиков.

При разкритата днес хронология на притежания на акциите стана ясно, че такива вероятно са били и други лица – „преносители“, например като Христо Йовов, който едва ли е бил реален собственик за периода, в който е притежавал ценните книжа.

Разбира се, появиха се и противоположни мнения по казуса – например на адвокат Александър Машев пред в. „24 часа“. Той твърди, че ходът е без стойност, ако Борисов не приеме акциите и те трябва да бъдат върнати на досегашния им притежател.

Коментари