Предстоят пет дни за важни решения и действия в Левски

598
Левски спонсорски договор

В Левски настъпват решаващи дни на действия, след като проблем номер едно с притежанието на контролния пакет акции изглежда решен, пише Дир.бг.

Дяловете бяха джиросани на Наско Сираков във вторник, но с това само документално е изчистен един от неясните въпроси. Остават няколко по-важни, като първият е как ще се финансира клубът през следващите месеци и в дългосрочен план.

Във вторник, 9 юни, БФС ще поиска да прегледа именно гаранции от клубовете за това какво ще е състоянието им през следващата спортно-техническа година.

В прав текст това означава – Левски като всички останали трябва да представи договори за спонсорство и гарантирани източници на приходи за определена сума, след като е декларирал вече разходната част от бюджета си с одита, който представи преди месец.

Клубът не може да заяви план с „дарения и помощ от феновете“, защото никой не може да изчисли на каква стойност могат да бъдат тези финансови потоци. Така „сините“ имат пет дни, в които да представят спонсори и партньори, които ще внасят твърди суми в касата на клуба.

Едно от перата, което е гарантирано, е сумата от телевизионните права за излъчване. Тя обаче не надвишава 620 000 лева годишно за двата гранда Левски и ЦСКА. Нещо, което Сираков се закани да опита да промени с едно от първите си действия, предизвиквайки преговори за предоговаряне на сумите.

Актът е закъснял с около година, когато именно „сините“ се отдръпнаха от инициативата, която поде ЦСКА за промяна в статуквото по този въпрос.

Тогава ръководителите на „червения“ клуб апелираха за преразглеждане на договора и посочиха конфликт на интереси в него – името на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев е и от двете страни на сделката като бос на клуб-реципиент, а и като главен акционер във фирмата, която разпределя парите от правата. Негова собственост е и телевизията, която излъчва мачовете – Нова.

Тогава софийските грандове уж тръгнаха заедно в тази битка, но Левски със старото си ръководство отказа да участва. Сега Сираков е решен, че има нужда от промяна и двата най-популярни отбора заслужават по-голям дял от парите от тв права.

И по този, а и по други въпроси, времето за „сините“ тече неумолимо бързо. Очаква се първият спонсорски договор да е с букмейкъра Winbet, но такъв още официално няма.

На 10 юни Сираков ще говори за първи път за плановете си за управление на пресконференция, но ден по-рано трябва да декларира конкретика по тях пред футболните контролни органи, за да е ясно как точно ще се финансира „Левски“ поне в следващите 12 месеца.

Клубът е с големи задължения – над 16 милиона лева, ежемесечно внася по 143 хиляди лева по погасителна вноска от дълга си към НАП. В същото време на футболисти и служители дължи заплати за март, април и май, плюс 75 процента от февруарските възнаграждения.

Коментари