Наско се скри! Диксън каза едно конкретно нещо: Блего ми представи баница

1718
диксън пресконференция

След близо три седмици тайнственост спасителят на Левски Джоузеф Диксън най-накрая се появи пред българската общественост. От специалната пресконференция обаче, въпреки че присъствието му бе официално обявено, се скри собственикът на „сините“ Наско Сираков. Самият Диксън пък предъвка всичко, което се появи в българските медии в последните 20 дни – 250 милиона долара (оповестената досега сума беше 200 – 300 милиона долара) от американски фонд (който обаче си остана таен), нов стадион, мол, Станимир Стоилов. Без обаче да се ангажира конкретно с каквото и да е било. Единственият факт, изнесен от англичанина, бе, че Блего (Благой Георгиев), който ще му бъде дясна ръка в Левски, е „родолюб“ (?) и му представил баницата като ястие (???).

Ето какво каза месията Диксън:

„Здравейте. Знам, че има голям интерес към ситуацията и най-лесният начин да представя всичко е да успокоя всякакви опасения.

Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Условията в Източна Европа не допринасят за стабилен бизнес модел. Идеята е да инвестираме значителни средства на не само нов стадион, но и търговски център. Тук, на това място. Това е дълготрайна инвестиция, която ще помогне на отбора да се издържа сам. Това независимо дали аз ще съм собственик. Да се изкарват средства без това да се прави от един инвеститор.

Не представлявам никого. Имам добри връзки с финансови институции в САЩ посредством моя предишна работа. Моите партньори са готови да инвестират големи средства в България, а моето име да ги представлява. Идеята е предвид финансовата ситуация в страната целият клуб да се издържа.

Американските финансови институции не инвестират 250 милиона долара без да са сигурни в проекта. Клубът ще потвърди, че сме готови да стартираме този проект и то по агресивен начин. Вече съм задвижил нещата с нужната документация. Адвокатите ми съобщиха, че транзакцията е формалност. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще се контролира от мен.

Станимир Стоилов е първият ни избор за треньор. Преговаряме с него, защото не остава много време до началото на подготовката. Важно е за феновете след такъв труден период да получат нещо добро.

Бях неуспешен футболист. След това имах късмета да се свържа с влиятелни хора в Лондон.

Благой Георгиев го познавам от много време. Той ми показа страната ви и ми обясни, че това е най-големият клуб в страната. Показа ми колко важна е историята на Левски. Той е родолюб и се грижи за имиджа и образа на България. Той дори ми представи баницата като ястие. Ще играе важна роля в бъдещето на ФК Левски.
Ако смятате, че инвестицията е измама, какво мислите, че правя тук? Това е клуб на ръба на фалит. Напълно разбирам опасенията ви. Честното ми мнение е, че действията ни ще са по-важни от думите. Няма да правя много пресконференции. Ще ви покажа какво мога да направя. В Левски знаят кой съм и знаят, че съм сериозен. Същото важи и за институциите. Ще действам агресивно и се надявам да получа подкрепата от държавата и феновете. Затова наемам треньор, който е бил успешен тук и се харесва на феновете.

Инвестициите винаги са риск. Говорим за 250 млн. долара. Ако смятате, че някой инвестира толкова американски пари в България без риск… Вярваме, че това е нещо, което може да направим. Има го риска, но и възможността, която носи ползи. Няма да седна тук и да ви кажа, че го правим за забавление. Правим го за печалба, но за целта трябва първо да инвестираме в успешна марка, каквато е Левски. Инвестираме в инфраструктура, а както виждате тя се руши. Инфраструктурата ще доведе до повече доходи и по-добро представяне на отбора. Това всичко няма да стане за пет минути. Ще се иска дълго време и може да се наложи да продам клуба, но не това е планът ми. Трябва да мислим рационално. Поставяме инвестициите в различни посоки. Ще успеем.

Искам Павел Колев да остане като изпълнителен директор, макар че има работа в УЕФА. Той е професионалист и ще му направя оферта. Клубът ще получи начална финансова инжекция. Това е формалност и ще се случи съвсем скоро, когато официално вземем властта в клуба.

Ще имаме необходимост от гаранции от страна на общината и страната. Ще инвестираме всички тези пари в рамките на 36 месеца. Знаем, че трябва да бъдат платени някои дългове. Ще се уверим, че клубът ще има бюджет, с който да се конкурира, като в същото време ще се строи инфраструктурата. Знаете, че това е успешен бизнес модел, който се прилага и в Западна Европа. Така се генерират приходи, както и бъдещето на футболния клуб. Такъв бе бизнес моделът на Рома, който не се получи. Левски е институция и е обичан от хора от цялата страна. Целта ни е сам да се издържа и да продължава да просперира и за вбъдеще.

Стоилов трябва да приеме офертата, знам, че сме ограничени във времето. Той е човек, с който много футболисти имат желание да работят. Надявам се да можем да му предложим приемлива оферта. Неговото условие е да има дългосрочен план и проект, в който да работи за любимия си отбор.

Ще напусна България в петък, защото трябва да съм в САЩ, където се върши работа по сделката. Транзакцията ще бъде одобрена и финализирана най-скоро. Ще се върна след това. Опитваме се да задвижим нещата. Не можем да се бавим и възможно най-бързо да се задействам. В бъдеще желанието ми е да съм тук и да гледам мачовете, но няма да се намесвам по спортно-техническите въпроси. Няма да бягам от България, аз не бягам от нищо. Оставете действията да говорят по-силно от думите.“

Коментари