Павел Колев разкри дълговете на Левски и обяви: Спиране на първенството ще е пагубно за клуба

185
дълговете на Левски

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев коментира пред БТВ, че евентуално спиране на първенството би било пагубно за клуба. Той призна, че в момента в касата на клуба има 450 хил. лева, повечето от които са за вноската към НАП.

Колев обяви, че дълговете на „сините“ са между 15 и 16 млн. лева, като през последната година са намалели двойно.

Шефът на столичани допълни, че е изплатена по половин заплата за януари на играчите, а сега се търсят начини те са си получат и другата половина.

„Положението в Левски е лошо. Разчитаме на приходите, които имаме от продажбата на фен-артикули, абонаментни карти и билети. Другите са от дарения. Имаме две сметки и грубо в тях имаме общо към 450 000 лева. Повечето пари са от сметката от дарения, които отиват директно към погасяване задълженията към НАП. Орязахме сериозно разходите. Малко над 1 милион са санитарния минимум. Имахме много планове за инвестиции. Може би към милион и 600 000 лева за инвестиции. Направен бе изцяло един терен с естествена трева, както и още един. Направихме ремонт на общежитието и съблекалните на юношите.

С Георги Попов се чух преди Нова година. Васил Божков го видях за последно на срещата с привържениците, която беше в средата на януари. Тогава не говори с мен, а с феновете. Аз бях като домакин. Не съм се чувал с него. Нямам никаква комуникация. Информирам се от медиите.

Смяната на мажоритарния собственик, при всички положения, зависи от добрата воля. Над 86% от акциите се държат от Георги Попов и без негово съгласие няма как да преминат в ръцете на друг. Ако се влезе в несъстоятелност и се обяви фалит, тогава няма да зависи кой ги държи. Тогава ще е от значение активите на клуба и с какво разполага Левски. Но не мисля за такова нещо. Борим се с колегите ми и благодарение на привържениците искаме да спасим клуба. Пред мен не се отказал нито един футболист. Никой не ми е казвал, че иска да напуска Левски.

Задълженията са между 15-16 милиона. След като пристигнах в клуба през януари миналата година, те са двойно намалени. Добро постижение предвид краткото време, през което работихме. Сумата не е за пренебрегване и особено, когато клубът е в такова финансово състояние. Но продължаваме да работим.

Съдебните дела са 16-17. Много от тях са от един агент за играчи. Не знам за колко пари става на въпрос, може би около 300-400 хиляди. Много се отказаха от делата си срещу Левски. Сега се сещам за Иван и Андрей и тяхната компания „Междинна станция“.

В този момент не плащаме на играчите. Последно платихме половин заплата за януари. Сега се опитваме да платим и другата половина. В извънредни обстоятелства сме и никой не е казал, че иска да напусне. Преди да се разпуснем беше нормално. Имаше леко напрежение, но в Левски винаги има такова. С футболистите, с които разговарях и са от дълго време в клуба, ми споделиха, че е имало по два-три месеца, в които да не получават заплати. Искат да сме честни с тях и им казваме нещата каквито са. Това го оценяват.

Против сме за прекратяване на първенството, защото за Левски би било пагубно. На първо място в цяла Европа се опитват да направят така, че шампионатите да завършат. УЕФА отмени Европейското първенство. От гледна точка на фейърплея трябва да завърши шампионата, както и знаем, че футболът е бизнес. Прибързано ще е да се прекрати. Нека да изчакаме и ще видим. Да са надяваме разпространението на коронавируса да бъде овладяно.

Тежка битка за оцеляването на клуба. В последните 45 дни привържениците на Левски събраха над 1,5 милиона. Това е без прецедент в България, но е популярно в Европа“, завърши Колев.

Коментари