За тях винаги може! Държавата дава „Герена“ на Левски

1223
Левски Мишо Вълчев

Държавата подготвя да предостави стадион „Георги Аспарухов“ на Левски на концесия за период от 35 години, пише „Дневник“. Това показва актуализираният план за концесиите в периода 2021-2027.

Отдаването на концесия обаче ще е срещу условие за довършването на строежа на стадиона, от който към момента е новопостроен само Сектор „А“, но той така и не е довършен напълно.

Планът предвижда поетапно довършване на целия стадион, което трябва да се случи до десет години след подписването на договора за концесия. Цялостното довършване на Сектор „А“ пък трябва да се случи до пет години след подписването.

Левски стартира проекта си за нов „Георги Аспарухов“ със срутването на Сектор „А“ през 2013-а, но липсата на средства и цялата криза в клуба през последните години, оставиха стадиона недовършен.

Все още не е ясно как „сините“ ще могат да намерят финансиране за стадион, ако се стигне до подобно отдаване на концесия. Не е изключено това да се случи с държавна помощ, какъвто е случаят в Пловдив, където Локомотив и Ботев получиха 37 милиона лева за стадионите си.

Тази промяна в плана за концесиите идва няколко седмици след интервю на Наско Сираков, в което той поиска съдействие от държавата за стадиона.

В същото време продължава неяснотата около ситуацията за нов стадион на другия столичен гранд – ЦСКА, особено след сътресенията около собствеността на клуба в последните два дни.

Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че клубът и правителството са били на финалната права за учредяването на съвместно дружество за стадион „Българска армия“.

Очакваше се след учредяването на това дружество ЦСКА да може да изгради нов модерен стадион на мястото на вече доста остарялото съоръжение на „червените“.

Коментари