Желю Станков: Делио Роси с Белаид ли ще прави суперотбор? Това ли е играчът, който ще направи разликата?

2857

E, започна се. Всъщност то никога не е спирало. Това, което в момента се случва на „Герена“ е в стил „Продължаваме напред“. Тоест, всичко си е, както е било досега. Само една снимка с шалче в ръцете на нов футболист бе достатъчна, за да си направим изводи, да продължим да четем между редовете и да си изясняваме някои неща. Въпреки, че тези някои неща са в повечето случаи странни, те продължават да се случват. В Левски почти всичко си е едно и също, само имената на героите се сменят.В Левски трябва да забравят за Мъри Стоилов – ето на кои три гранда е бил предложен за треньор българинътМениджърът Мирчо Димитров, който се ползва с доста силни позиции на руския пазар, заяви, че е предло…Dec 18 2017bgsport.net

Снимката с шалчето е на Аймен Белаид. Само че не с изпълнителен директор Константин Баждеков, а с Красимир Иванов. Нищо лошо не е направил момчето. Предложил се е, после са му предложили, па взели химикалките, подписали се и се взели. Обаче интересното е какво е провокирало тази сделка. Четирима централни защитници ще са твърде множко за Левски с тази схема с четирима бранители, а освен това има и един младок, продукт на школата, който може да играе на този пост и един даде под наем, така че в реда на нещата е на терена освен двама титуляри, да има един резерва и един, който да остава извън групата. Което, по пътя на логиката, ни кара да смятаме, че Димитър Пиргов е изиграл последния си мач за Левски и ще бъде освободен преди да му изтече договора да си търси друг отбор за пролетния полусезон. Дали ще е Славия, откъдето бе привлечен на „Герена“, или друго място, това е друга тема.

Нашата тема сега е защо точно Аймен Белаид. Само преди няколко дни треньорът на Левски Делио Роси за N-ти път обяви, че през зимната пауза няма са се привличат нови футболисти, а тези, които се вземат трябва да правят разлика. Е? Аймен Белаид ли е този, който ще направи разликата? Извинете, но никак не е сериозно Роси само за няколко дни да си срине авторитета. Сега хората си мислят, че италианецът или е безгласна буква при селекцията, или нещо го мързи да си напряга мозъка да търси футболисти, или е видял на видеозапис някакви скрити от феновете качества на Белаид, или самия играч за година и нещо няколко пъти е вдигнал нивото си. Дали да вярваме?

По принцип много странно и дори съмнително е ерудиран треньор от Италия да си няма хора, да не разчита на изпитана и проверена скаутска система при следене на футболисти. Негови колеги по всяко време на годината имат богата база с данни на играчи на различни постове и от всякакъв ценови диапазон. В реда на нещата е, дори бихме по-категорични, че е задължително в момента шефовете на Левски да завършват сделки с играчи, които са посочени от Делио Роси. А не селекцията тепърва да се влачи като родопска народна песен. Щял да задава параметри какви футболисти му трябват и после да чака предложения. Един вид ще прави кастинг от играчи, които Асен Букарев и неговите хора, разбирай само Кирил Вангелов, са му намерили като опции. Това с параметрите, без да насочва към конкретни имена, е леко смущаващо. Делио Роси или го е страх от евентуален провал с някой посочен от него, или много не му пука какво точно ще му предложат. Да зададеш параметри, това прилича като да кажеш на някой, който пътува до Италия или Германия да ти търси кола 1.9 TDI, 140 конски сили, комби, синя на цвят, по възможност с парктроник и да не е много изгнила.

И сега какво? Дали пък да не очакваме нови изненади в зимната селекция, като например връщане на Венци Христов? И той не е лош, и той ще свърши работа, нали? Само, че Делио Роси трябваше още малко да изчисти съблекалнята от тази категория футболисти. А не да ги връща обратно. Защото сега вече той няма как да избяга от въпроси, свързани с дългосрочната му стратегия за Левски, ако изобщо има такава. Или ако има, досега не сме я разбрали. Това дето искал първо да научи сините да ходят, а след това да тичат, хвана някакъв дикиш, Роси си спечели 100 дни безоблачна работа. Но сега на дневен ред са критиките, които са свързани най-вече с това, че отборът няма никаква игрова физиономия и не показва зъби в атака. От тук нататък Делио Роси може да спечели положителни мнения само, ако вземе поне един централен нападател и едно крило от топ ниво. До тогава Аймен Белаид ще е в устатата на хората и всичко, което се случва през зимната пауза в Левски ще минава през този знак на съмнението. Няма как при здрава логика и последователност в управлението, при сериозна трансферна политика, да направиш такава нискоразредна сделка.Сериозен проблем с лагера на Левски в Малта, ето в каква неприятна ситуация попаднаха „сините“Треньорският щаб на Левски се е захванал сериозно с търсенето на съперници за контроли по време на л…Dec 18 2017bgsport.net

Може би това няма да е последната разочароваща новина за привържениците на Левски. Ако Делио Роси се е оставил да бъде носен от течението и тихомълком да приема такива предложения, значи ще повтори. Той не е много по приказките, избягва конкретиката и нищо чудно да ни изненада с нова схема напролет, примерно 3-5-2. И от това да се обуславя привличането на централен защитник преди други позиции. Видно е, че Делио Роси е фанатик на тема защита, но ако Левски имаше добра практика при трансферите, Белаид едва ли щеше да бъде върнат. Всъщност практика има – повечето от трансферите през последните години са несполучливи и в тази връзка се следва някаква линия. Линията треньорът да не е гледал на живо мач на привлечен футболист се спазва. Само, че привличане на Белаид прилича на живуркане. С такива играчи няма как да се направи разлика, няма как да Левски да е конкурентен на Лудогорец и ЦСКА. Но така е когато Делио Роси не е поставен под натиск и мантрата най-после някой да бъде оставен на мира да направи суперотбор, все още работи. Но е много спорно дали с такъв тип нови попълнения това изобщо някога може да се случи.

И една друга тенденция. Бившите спортни директори почти винаги се опитват да дискредитират ръководството със скрити евтини номерца, дали с пускането на фалшиви новини, дали със създаването на някоя дребна или по-голяма интрига. Те винаги са големите левскари, винаги клубът е бил над тях, но абсолютно винаги са обичали заплатата си повече от всичко.

Желю Станков, в-к „Тема спорт“

Коментари