Извънредно: Левски с дело заради стадиона и два запора за хиляди левове

3575
Левски Мишо Вълчев

Едно частно дело за неплатен ремонт в сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“ и два запора на сметките от изпълнителни производства тегнат на шията на ПФК Левски. Това гласят данни, оповестени от сайта Клуб Z.
По едното дело в Софийския районен съд фирма, която твърди, че не си е получила 20 000 лв. за дизайнерска дейност, чака съдът да се произнесе с решение, а другите две са запори, които СРС е наложил на „синия“ клуб за задължения към агент на футболисти и към тв звездата и продуцент Андрей Арнаудов.
През 2014 г. фирмата „РИМ Интериор дизайн“ сключва договор с „Левски“ именно за интериорен проект на прословутия сектор „А“, с изграждането на който се бе нагърбил предишният шеф Иво Тонев. Претенциите на компанията са на стойност 20 000 лв. Клубът обаче не е подписал приемо-предавателния протокол за дейността, т.е. – не е приел изпълнението, защото не е доволен.
Искът е заведен на 28 септември 2017 г., а последното заседание на съда е от 30 май тази година. Предстои произнасяне на първата инстанция.

Левски има няколко издадени изпълнителни листове за запор на сметките. Единият е от холандския футболен агент Уинстън Хаатрехт чрез фирмата му NR. Х BV заради сключен договор за посредничество при трансфери на двама футболисти. Мениджърът претендира, че от „Герена“ не са му заплатили 10 000 евро.
Контрактът е подписан на 7 юли 2014 г. Любопитно е, че Хаатрехт е представляван у нас от адвокат Елена Тодоровска. Тя работеше в ЦСКА по време на втория период на Александър Томов. В случая става въпрос за заповедно производство за запор заради задължения и всичко на всичко доказателствата, изисквани от съда, са само показване на нотариално заверен договор между страните.
В миналото холандецът е довел при „сините“ популярни футболисти, като своите сънародници Дъстли Мюлдер и Сержиньо Грийн. През миналата година Мюлдер осъди Левски във ФИФА за 39 000 евро, но това е отделен казус.

Друг запор – или по-точно няколко – идват по причина на още по-популярна личност и голям левскар – тв продуцента Андрей Арнаудов. Той и съдружникът му Иван Христов бяха членове на управата на Левски по времето на Тонев.
На 7 април 2016 г. фирмата им „Междинна станция 15“ ООД сключва контракт с клуба за заем в размер на 40 000 лв. Тук се налага да се стигне до цели 3 запора. Един, защото кредтополучателят не плаща, втори – след като Левски първо дава половината пари (и пак спира). Към днешна дата при третото запориране по причини на един и същ заем, оставащата прететндирана сума възлиза на фамозните 8490,89 лв.
Всички тези дела подлежат на инстанционен контрол от „горната“ инстанция – в случая СГС.

Коментари