Време е да се свърши и с тази мъка. На Спас Русев явно не му се занимава с Левски и твърде вероятно е скоро да бъде помолен да се оттегли от „Герена“. Както сам призна, той е бил помолен да се заеме с клуба покрай придобиването на „Виваком“, пише в свой анализ колегата Желю Станков от ежедневника „Тема спорт“. И може да му се наложи отново да изпада в откровения. Или пък може и да не стане така, зависи как го помолят.
Спас Русев така и не показа, че като собственик на Левски харчи свои пари. Това предприятие се развива, всъщност не се развива, а функционира против всякаква икономическа и финансова логика. Отчети, приходи, разходи, бюджети… всичко това е прах. На „Герена“ отнякъде постъпват някакви пари, които все не стигат. А не стигат, защото не се харчат разумно.

Няма как някой управляващ мениджър да даде 45 хиляди евро заплата на Габриел Обертан, при положение че не може да набави тези пари. След това крилата Паулиньо и Кабрал с по 25 хиляди евро, някой си Ривалдиньо с 23 хиляди евро и близо 30 хиляди евро на месец отиват към сметката на Ейолфсон. Ако искате смятайте, но при Гонзо по едно време месечният бюджет за заплати на всички над 20 футболисти беше 100 хиляди евро. И резултатите бяха все така никакви и все така Левски нямаше и нямаше отбор.
Ясно е, че публиката все така ще се отдръпва от трибуните, когато няма отбор и няма резултати. Независимо дали за този лош отбор се харчат 200 хиляди или няколко пъти повече месечно. И лошото е, когато публиката усети, че не се прави нищо по посока изграждането на добър отбор. В последните години с изключение на някои проблясъци, оказали се бутафорни и заблуждаващи, Левски няма какво да предложи на онези, които предпочитат да гледат мачовете по телевизията, за да се върнат на трибуните.Примката се затяга: Левски може да остане без лиценз за ЕвропаПроблемите на Левски не спират да се множат в края на 2018 година. След като полусезонът за „сините“…Dec 17 2018bgsport.net

А Левски и като отбор, и като клуб не е като да няма накъде да се развива. Какъвто и бизнес да подхване Спас Русев и всеки бивш и бъдещ собственик на Левски, помолен или не, няма да има подобна перспектива за отбелязване на положителен ръст. Това може да стане както с реални, така и с нереални пари. Обаче, както вече споделихме, трудно може някой да каже откъде постъпват средства за заплати в Левски и как точно се формира бюджетът. Щом само този сезон два пъти се случва заплатите да се бавят по два месеца, значи това предприятие бачка на загуба и някой си по някакъв начин покрива дупката в бюджета.
Ако Спас Русев харчеше свои пари, няма значение по какъв начин изкарани, дали щеше да ги харчи така? Дали щеше да разреши на изпълнителния директор да плати за услуга двойно повече пари от друга предложена оферта? Или на „Герена“ парите не са им мили, а пръстите са им много широки. А дългове за стадион, а за данъци една хубава сума, дето сега трябва да се плати спешно, а за други доставчици като примерно за транспортни услуги, за закупуване на екипировка…

Дългичка е опашката пред вратата на изпълнителния директор, който трябва да бъде понижен на финансов директор, ако анонсираният нов изпълнителен остане на работа в БФС, и изобщо ситуацията в Левски е „куче влачи рейс“.
А ситуацията пред „Герена“ е – две групи ултраси се замерват с камъни, докато родители с деца искат да минат към новия семеен сектор на новата трибуна. Отцепилите се ултраси в сектор А държат сметка на тези в сектор Б получават ли пари от клуба и защо. Обаче Спас Русев и тези пари бави, стюардите от месеци охраняват без пари.
Отборът е полуразграден двор. Аха да се окаже, че трябва през зимната пауза да се вземат 2-3 нови попълнения от топниво и да се пипне нещо тук-там, излиза, че са необходими поне 10 нови. Обаче кой ще ги праща и кой ще им плаща. И преди това – кой ще ги избира. Ама Левски дължи пари и на агенти, кой ще се навие да сътрудничи. Ама Левски дължи пари и на бивши вече футболисти, с какво доверие да подходят евентуалните нови. Да потърсим от школата, която дърпа над 1 милион лева на година и има методист, но няма методика, или по-точно – методиката е една страница и съдържа графика за тренировки.Славиша се съгласи да остане в Левски, но тропна по масата, ето какво поиска от ръководствотоСлавиша Стоянович остава начело нa Левски. Словенският специалист се срещна с изпълнителния директор…Dec 17 2018bgsport.net

И се оказва, че на този гол тумбак Славиша Стоянович трябва да сложи чифте пищови. Не че треньорът на сините няма и той своята, и то немалка, вина за ситуацията, но когато всичко е с главата надолу, сигурно е трудно да се работи пълноценно. И сега Стоянович може да падне жертва на целия този клубен батак. Идеята обаче не е, че няма кой да го замени. А че в клуба няма човек, който да прецени нужна ли е треньорска смяна и кога и ако „да“, на какъв профил трябва да отговаря следващият треньор.
Десет години без трофей е страшно голям период от време и повече експерименти не бива да се допускат. Дали само Мъри, дали Мъри и Наско, дали Мъри и Херо, дали и тримата заедно, но ножът е опрял до тях и мърдане няма. Скъпи или евтини, добри или лоши, но на този етап на хоризонта не се виждат други професионалисти, които могат да сложат ред както в клуба, така и в отбора. Само че тези тримата никога няма да си сложат подписа за купуване на Франсис Нар за 250 хиляди евро, за Бабатунде за 200 хиляди евро, нито пък ще дадат заплати от над 20 хиляди евро на играчи, които не заслужават толкова. Следователно всеки да си прави сметка как се харчат парите в Левски в момента…

Коментари