Кризата в Левски: Тежък разлом между Сираков и Ивков, Мъри – със 100 бона личен бонус и загуби за 2,2 млн. лв.

5926
Кризата в Левски

Кризата в Левски има и трето сериозно измерение – тя не е единствено финансова и спортно-техническа, но вече и управленска.

Източник, близък до делата на „Герена“ разкри пред bgsport.net, че между двете най-важни фигури в ръководството на „сините“, собственика Наско Сираков и изпълнителния директор Иво Ивков, липсва каквато и да е било комуникация.

Според информацията вината за тежкия разлом носи Ивков, който от доста време е предпочел да защитава интересите на сдружението „Левски на левскарите“, вместо тези на клуба.

Като изпълнителен директор Ивков нито веднъж не реагира на твърденията на сдружението, че е осигурило инжекция от над 9 милиона лева за клуба.

Всъщност огромната част от тези пари са приходи от продадени артикули в магазина, членски и абонаментни карти, както и билети за мачове. Тези пера обаче категорично влизат в дейността на футболния клуб и съответно са негова заслуга.

Официалната справка сочи следното – за 12 месеца кампанията „Левски е вечен“ е събрала общо 8 988 019,76 лв. Ето и разбивката по пера:

Билети от мачове 2 512 481,04 лв.
Виртуални билети 233 380 лв.
Магазин 3 924 480,73 лв.
Дарения 538 221,97 лв.
Членски карти 415 472,59 лв.
Абонаментни карти 1 363 983,43 лв.

От справката се вижда, че парите от дарения са малко над половин милион лева. Но Ивков упорито мълчи по този въпрос и не реагира по никакъв начин, за да защити клуба. А също и хората, които са правили дарения от любов към Левски и без да са част от сдружението.

Сираков имал и още основателни причини да е бесен на изпълнителния директор. През лятото Ивков е бил на среща с предишния собственик на Левски Васил Божков в Дубай. След като заминал обаче той сам спрял да отговаря на обажданията на Сираков.

Нещо повече – в момента Ивков напълно е абдикирал от задълженията си на „Герена“. Не е присъствал нито на събирането на Надзорния съвет, нито на важната среща в НАП за разсрочване на дълговете към държавата.

Последната капка, преляла чашата, била новият договор на Хосе Кордоба. Панамецът беше пред трансфер тази зима. Досега се смяташе, че решението да не бъде продаден, е било свързано с очакваната, но неосъществена сделка за прехвърляне на собствеността на Левски към Спорт Рипъблик на сърбина Драган Шолак.

Истината се оказва обаче различна… А именно – в новия контракт на футболиста е вкарана клауза, че при продажба Левски няма да получи цялата трансферна сума, а само 75%. Останалата една четвърт отива за мениджърска агенция, до която Ивков е близък.

Според източника ни също така единствената причина Сираков да не е посочил вратата на директора все още е, че настоящият собственик не желае в този труден момент да пламне ново разделение между феновете на клуба.

100 бона личен бонус за Мъри и загуби за 2,2 млн. лв.

Интересни разкрития бяха направени и за треньора Станимир Стоилов, който във вътрешната битка на „Герена“ стои повече на страната на Ивков, отколкото на Сираков.

Налаганият мит сред синята общност е, че Стоилов едва ли не денонощно работи за Левски и не взема и пукнат петак за усилията си.

Това категорично не отговаря на истината, твърди източникът ни. Заплатата на треньора е почти 50 000 лева на месец. И тя не е само на книга – прибира си я от ден първи в Левски, когато е стартирал с месечно възнаграждение от 30 000 лева. На годишна база пък разходите по целия щаб на Стоилов в момента са над 1 милион лева.

При спечелването на Купата на България миналата година пък Стоилов се е облажил с личен бонус от 100 000 лева.

Разбира се, работата и успехите трябва да се възнаграждават. Просто приказките за „безкористната на любов на Мъри“ идват в повече. Особено на фона на тежката ситуация в клуба.

Още повече, че най-големият си финансов удар през този сезон Левски претърпя именно благодарение на Стоилов – заради шумното фиаско срещу Хамрун „сините“ изгубиха сигурни 2 200 000 лева. Милион от тях от тях бяха гарантираният бонус от УЕФА, а останалите 1 200 000 са били очакваните приходи от продажба на билети за плейофния мач за влизане в групите на Лигата на конференциите срещу Партизан, който щеше да се играе на Националния стадион „Васил Левски“.

Коментари