Одитор каза истината за Левски: Съмнително е, че клубът ще може да функционира

1784
левски одит

Сериозни съмнения за възможността „Левски“ да продължи да функционира като нормално дружество изрази одиторът Даниел Иванов от „Желязков одит 2004“, който изготви доклад на база на финансовия отчет на клуба, съобщава Сега.

„Дружеството („ПФК Левски“) е отчело загуба в размер на -4088 хил. лв. за 2020 г. Към 31 декември 2020 г. регистрираният капитал на Дружеството (30 670 хил. лв.) надвишава нетните му активи, които са отрицателна величина в размер на – 12 461 хил. лв. Нарушено е изискването на чл. 252 от Търговския закон. Тези обстоятелства пораждат съществена несигурност относно способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие. Ръководството е уверено, че Дружеството ще поддържа нормална дейност, чрез финансова подкрепа от основните акционери, в случай на необходимост. Нашето мнение не е модифицирано по отношение на този въпрос“, твърди одиторът в доклада си.

Самият финансов отчет потвърждава дълбоката финансова криза в която се намира клуба. Финансовите задължения на „Левски“ към края на 2020 г. са 27 млн. лв., т.е. с 3 млн. повече спрямо предходната година. От тях текущите дългове са 11,557 млн. лв. (6 млн. лв. търговски и други задължения, 4 млн. аванси от клиенти и почти 1,4 млн. лв. задължения към персонала). Специално дълговете към служители са се увеличили двойно спрямо предишната година, когато са били 786 000 лв. (към края на 2019 г.). Не е тайна, че основна тежест са задълженията към треньора Петър Хубчев и екипа му – около 1 млн. лв.

В същото време „Левски“ е обявил текущи активи в размер на около 2,7 млн. лв., както и споменатата вече от одитора годишна загуба от 4,09 млн. лв. Прави и впечатления резкият спад на приходите в клуба – 14,5 млн. лв. за 2020 г., спрямо 24,7 млн. лв. за 2019 г., когато още собственик бе Васил Божков, а генерален спонсор – „Национална лотария“.

Собственикът на клуба Наско Сираков нееднократно говори за тежкото финансово положение в клуба. В клуба получиха едва през миналата седмица заплати – за пръв път от 4 месеца насам. Това принуди четирима от чужденците да напуснат – Ребин Сулака, Тома Даске, Насиру Мохамед и Фейсал Рерас.

В изявление от 1 май Сираков призна, че има сериозна опасност „Левски“ да не получи лиценз за Първа лига за сезон 2021/22. Той същевременно заяви, че води преговори със стратегически инвеститор (без да назовава името му) и поиска одобрение от феновете преди да подпише договор. До момента обаче Сираков не е съобщил кой е въпросният инвеститор, който дори бил готов да модернизира изцяло стадион „Виваком Арена Георги Аспарухов“.

Същевременно тимът на „сините“ постигна трета поредна победа в плейофите на Първа лига и съхрани макар и минималните си шансове да се добере до 7-о място в крайното класиране, така че да играе бараж за участие в евротурнирите. Тази вечер „Левски“ надделя над прекия конкурент „Черно море“ с 2:1 у дома и се доближи на 4 т. от варненци, заемащи в момента ключовата първа позиция в група А от втората осмица.

„Моряците“ откриха резултата при гостуването си в София с попадение на Илиан Илиев-младши в 41-вата мин. Само две минути по-късно обаче домакините на „Герена“ изравниха с гол на Начо Монсалве. Пълният обрат беше завършен в 78-ата мин., когато Живко Атанасов направи добавка от 3 метра след спасен удар с глава на капитана Мартин Райнов при изпълнение на пряк свободен удар.

До края на плейофите остават три кръга, в които „Черно море“ (41 т.) и „Левски“ (37 т.) имат още един директен мач помежду си, както и по една среща с „Царско село“ (36 т.) и „Ботев“ (Пд) (25 т.).

Коментари