Истината няма отлагане – Мъри се оказа царят на евроидиотите

2372
левски хамрун

Левски отпадна по кошмарен сценарий от малтийския Хамрун и записа конфузна страница в европейската си история. Не е първи случай „сините“ да бъдат елиминирани от отбор, срещу когото са считани за фаворит.

Дори напротив – особено през новия век, такива ситуации имаше съвсем не рядко.

Но да спечели първия мач като гост срещу аутсайдер, за да бъде елиминиран после у дома – това е първи такъв случай за Левски в Европа изобщо.

Но не и за български отбор. Случвало се е вече веднъж, преди точно 13 години и 16 дни, припомня Корнер.

11 август 2022-ра и драмата с Хамрун повтори за треньора Станимир Стоилов в почти точни детайли един друг негов еврокошмар. На 27 август 2009-а Литекс, воден от Мъри, отпадна от турнира Лига Европа на прага на груповата фаза след 0:4 в Ловеч от беларуския БАТЕ Борисов. И то, след като бе победи седмица по-рано навън с 1:0, точно както сега Левски бе взел същия аванс в Малта.

Тогава сценарият бе следният:

87-а минута, Сосновски от БАТЕ се възползва от грешка на вратаря Урош Голубович и вкарва за 0:1. Продължения, в които беларуският тим вкарва още три пъти – Родионов, Скавиш и пак Сосновски се разписаха.

Снощи в 78-ата минута Хамрун вкара след грешка на вратаря Николай Михайлов.
Цунами изравни, но нова несигурна проява на стража доведе до втори гол и продължения.

Така вторият случай на отпадане на български отбор, след като е спечелил първия мач като гост, удивително напомня на първия. А и треньорът, по ирония на съдбата, е с едно и също име.

Стоилов запази спокойствие на пресконференцията и припомни, че един спад или срив след 8 месеца на добри резултати не е трагедия. И е нещо очаквано, след като Левски поддържа солидно ниво от пролетта насам.

Преди 13 години ситуацията бе различна и той напусна поста в Ловеч след загубата от БАТЕ, а седмици по-късно пое националния отбор.

Коментари