Левски – цял живот безпринципна принципност

544
Левски цял живот

Ситуацията около футболен клуб Левски става все по-тежка и заплетена. Черните облаци са надвиснали над „Герена“, а прогнозата за времето не предвещава скоро да се разкарат от там. Години наред клубът агонизира и се гърчи във финансови неволи, а феновете не виждат никаква светлина в тъмния и страшен тунел.

„Синята“ част от България често обича да използва разни епитети като „морал, чест, достойнство, отбор на народа“ и все неща от този род, с които да описва историята, настоящето и бъдещето на ПФК Левски АД. Имат ли обаче те изобщо някаква почва? Ами нямат.

Дори няма да се връщам към времената на Цола Драгойчева, Ангел Солаков и т.н. Ще разгледаме само най-пресните случаи в столичния гранд.

Ще започна с отменените контроли с руски отбори. Трябваше ли, не трябваше ли… породиха се такива въпроси сред „синята“ общност и беше взето решение те да бъдат отменени. Темата предизвика много дебати, но тук няма да говоря дали това беше правилно или неправилно. Контролите бяха отменени, а „синя“ България отново изпадна във възторг – ето, видиш ли „ръководството се вслушва във феновете, Левски значи свобода, отбора на народа…“ и други подобни.

Сега обаче ножът е опрял до кокала и вече безмилостно откъсва парченца от него. Пристигат новини, че от Русия искат да закупят Кордоба и… изненада – ни вопъл, ни стон от същите привърженици. Забравяме за свободата, забравяме за „сините“ ценности и чакаме руските пачки. Друг въпрос е дори как ще бъдат платени при санкциите към руските банки?! Може да ползват Сашо Диков за куриер. Той вече има опит и с удоволствие ще стовари чувала с рублите в офисите на „Герена“.

Безпринципна принципност.

Сделката със „Спорт Републик“ пропадна, а от Левски така и не излизат с ясен отговор защо се случи това. Ами случи се поради същата причина, като контролите с руските отбори. „Левски значи свобода“ само когато не става въпрос за пари. Години наред Левски беше въвличан в политически интереси. Спускаха се спонсори, пращаха се хора, но тогава доволно всички потриваха ръце и всичко се замиташе под масата.

Дори парите на хора, които впоследствие попаднаха под ударите на закона „Магнитски“, бяха обявени за „чисти и неопетнени“. Какво толкова, някой бизнесмен решил да помогне на добра воля, казваха тогава привържениците на Левски – чисто и просто заравяне на главите в пясъка. А сега? Сега Левски страда именно заради собствената си глупост. Както често казва собственикът на Славия – Венцеслав Стефанов, „Га ядоха кифтета, не риваха“.

Даже няма да коментирам и безпринципната позиция относно Българския футболен съюз, където станахме свидетели на душевен катарзис с 40-годишното приятелство. И още, и още, и още. Интереси, интереси, интереси… Интереси, които задушиха клуба и всички гледаха безучастно.

Феновете и ръководството на Левски трябваше да измъкнат клуба от тази мъртва хватка, но те не го направиха. Само с лозунги и тупане в гърдите не става. Историята всички я знаем Знаем и настоящето. Вече можем спокойно да видим и бъдещето, а то никак няма да се хареса на „моралните“ без капка морал.

Александър Линдарев, Топспорт

Коментари