Молба към „помолените“ – извадете Левски от мъглата!

1302

Левски отново „зазимява“ с трето място в класирането и неясна концепция – като игра на терена и като развитие на клуба. На този фон на „Герена“ представиха нов генерален спонсор, предшестван от слухове за смяна не просто на името отпред на фланелките, а на цялата собственост, пише в свой анализ за „Топспорт“ колегата Георги Григоров. Това, което правят привържениците на Левски в момента е да се чудят дали могат да се надяват на положителна промяна, или вегетирането в подножието на върха и в пълна неуправленска неяснота ще продължи. Дошло е времето, когато огромната маса публика чете постоянно най-различни информации. Всеки мисли и мечтае какво трябва да се промени в любимия му клуб, за да спре агонията и да настъпи траен възход. Всеки „син“ привърженик с носталгия гледа записи на стари мачове в „Youtube“ и си задава въпроса „Къде сбъркахме?“.

Преди десетина години, когато Левски беше успешен клуб, бе изградена стратегия как Отбора на народа да се развива игрово и упсравленски, така че хем да се стабилизира финансово, хем да постигне спортни успехи. Архитекти на прословутия „План 2007“ бяха Наско Сираков и Тодор Батков (който след това сам разсипа изграденото), а за треньор те се довериха на скоро оттеглилия се капитан на отбора Станимир Стоилов. Нахвърляме само едрите контури на това какво представляваше и в какво се превърна Левски с правилна, а след това и с неправилна работа на всички нива в клуба. Създадена при Батков, разсипана от него, а след това продължена от предишните и сегашни собственици.Извънредно: Левски остава без треньор! Славиша хвърли оставка, искат го за национален селекционерСлавиша Стоянович е изявил желание да напусне треньорския пост в Левски, твърди „Тема Спорт“.

В раз…Dec 19 2018bgsport.net

Преди тази ера тимът беше съставен предимно от застаряващи футболисти и спорни чужденци (спомнете си за нападателя Ниогу Демба Нирен и защитника Емануел Баба). Бяха направени няколко лагера, в които треньорът отся кои стари и млади футболисти стават за градежа на новия Левски. Заслужилите като Бисер Иванов и Костя Головской бяха изпратени с благодарествени плакети, други като Топузаков, Чиликов, Иванков, Илиян Стоянов, Боримиров, Телкийски, останаха. Много млади юноши взеха участие в различните лагери, като една част от тях бяха приобщени към първия отбор, други бяха пратени в други тимове. Левски добави само един чужденец към състава си, но какво попълнение беше той – Седрик Бардон. На това му се казва селекция.

В школата бе назначен холандският методист Ян Деркс, изгади се нов изкуствен терен, цялата академия заработи в синхрон и по методите на първия отбор. В резултат голяма част от юношите се вляха в състава, други бяха продадени преди това. Това се нарича методика в ДЮШ.
Този отбор бе надграждан с по едно, две, до три попълнения на полусезон, купуването на килограм бе прекъснато като практика. Това се нарича далновидна финансова политика и добро скаутване. И тогава отвсякъде клубът лъхаше на стабилност, развитие, левскарство, но и професионализъм. И още един малък щрих – към първия отбор бе назначен спортен психолог – проф. Татяна Янчева. Тогава на някои им се струваше смешно, но я кажете дали на вратарите на Левски в момента не им трябва точно спортен психолог?

Връщаме се в наши дни, и по-точно към изминалия ден, и изказванията на все още изпълнителния директор Красимир Иванов. Той каза по отношение дълговете на Левски: „Тези задължения за нас не са нищо ново, ние знаем за тях„. И тук не обвиняваме „синия“ шеф за каквото и да е. В последните месеци на „Герена“ видяхме и някои иновативни неща – талисман, жестове към феновете, клубна бира, промяна на доставката на нова екипировка. Особено за последното беше крайно време да се вземат мерки, защото как искаш хем да върнеш феновете на стадиона, хем да презентираш нови маркови екипи с лика на Гунди, а във феншопа да те чака сърдита продавачка и фланелки на… Мики Орачев и Сашо Алвеша. Пълен парадокс. Истината обаче е, че всички тези мерки са дълбоко закъснели. Истината е, че сегашното ръководство на Левски изолира от управлението привържениците от Тръст „Синя България“, които се грижеха точно за тези неща. И точно те искаха и изискваха да има отчетност пред левскарската общественост за това какви са дълговете на клуба и как ще бъдат погасени.

Така че Спас Русев и Красимир Иванов не трябва се сърдят на „фалшивите новини“, а да спрат безумните харчове, да изчистят името на Левски като коректен платец и да управляват прозрачно. Това последното едва ли ще стане. Това не прави никой собственик, който е бил „помолен“ да поеме клуба и е „помолил“ въпросния изпълнителен директор да приеме назначение. Защото, както написа и колегата Желю Станков, утре, представената днес като спонсор компания може да бъде отново „помолена“ да поеме собствеността. Но във всички тези неща, както и в българския футбол, прозрачност няма и заради това той и конкретно Левски са обвити в гъста мъгла, но не като тази на Олимп или в Бояна, а като старозагорската, в която Левски падна с гол вкаран на… майтап (Вижте с коя част играчът на Берое показва, че е вкарал между краката на закования на голлинията Полачек).

Изписахме всичко това, за да обясним какъв клуб и отбор беше Левски преди 10 години и какъв е сега. Сигурен съм, че всички фенове на отбора искат да помолят това ръководство, помолено от друг или не, да направи няколко неща. Да спре разточителната и неразумна трансферна политика, т.е. да харчи за „ментета“ на килограм. Да намери доказани хора, които дали на живо, дали с апаратурата, закупена по времето на Иво Тонев, да гледат играчи и да водят такива, одобрени от треньора, а не Виана, Белаид и подобни. Да се погасят систематично и прозрачно дълговете на клуба. Да се назначат специалисти, скаути, директори, методисти, психолози, които да следват начертана от ръководството устойчива политика за развитие на първия отбор, на ДЮШ. Да се обърне към професионалистите от голямото „синьо“ семейство. Кои са те, ще напишем в отделен материал.Извънредно! Броени часове делят Левски от страшни санкции: Плащат до утре или ФИФА им отнема точкиУдарите по Левски не спират, а задълженията избиват отвсякъде като пробойни в корпуса на кораб.
Клуб…
Dec 18 2018bgsport.net

Стига лутане в мъглата и представяне на спонсори, които пак да наливат в кацата без дъно. С който и да е спонсор и с който и да е треньор, ако клубът няма ясна стратегия и визия за развитие и за разплащане, загубите, на терена и извън него, ще продължават да се трупат и вместо да ги решава, директорът и колегите му ще са заети с това да отговарят на „фалшиви новини“. Достатъчно показателна загуба е отливът на публика в последните мачове – от 10 хиляди на под хиляда души.
Голяма част от „сините“ привърженици виждат като единствен светъл лъч в тази посока назначението на Павел Колев в клуба. Дано и то не се изгуби там някъде, в мъглата.

Коментари