Наигра ли се Наско? Адвокат: Да си приготви милионче за данък

258
наско пресконференция

Наско Сираков вече е официално собственик на мажоритарния пакет акции на футболния клуб Левски. Така той има не само привилегията да определя бъдещето на „сините“, но и задължението да плати съответната сума по сделката, съобщава БТВ.

Адвокатът по търговско право Ивайло Дерменджиев обясни, че новият собственик трябва да плати общински данък, равняващ се на 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86.6% от собствеността на Левски.

„Принципът на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори и когато е получено безвъзмездно. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 милиона лева. Съответните 87% са съответната част от тези милиони. Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно ( 1 125 800 лева)“, обясни Дерменджиев.

Според юриста съществува и друга възможност. Акциите могат да се предадат на новия собственик с договор срещу минимална сума.

Предишният държател на ценните книжа Георги Попов, заяви преди джиросването, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно. Той сподели, че заедно с Васил Божков няма да настояват да им бъдат върнати вложените в клуба 25 милиона лева.

Коментари