Ники Илиев: Някой се опитва да фалира Левски, всяко решение на анонимния директор е пагубно за клуба

1412

Легендата на Левски Николай Илиев наруши медийното си мълчание и даде пространно интервю. В него той директно изрази притесненията си, че някой наистина се опитва да фалира столичния гранд. Бившият председател на УС на „сините“ призова настоящото ръководство да обясни как задълженията на клуба са нараснали до 20-30 млн. лева само за няколко години. Славният защитник от миналото не подмина в изказването си и изпълнителния директор на вековниците Красимир Иванов. Според него управникът си няма никаква представа от това как да ръководи един от колосите в българския футбол. Илиев поясни и своята гледна точка за спрения му достъп до клубната ложа на „Герена“. Някогашният ни национал допълни, че Левски се нуждае от повече български футболисти в своите редици, а също така трябва да обърне внимание и на талантливите си юноши. Ето какво още сподели един от вечните любимци на „Сектор „Б“ пред Топспорт:

– Г-н Илиев, Вие сте човек, който винаги говори откровено. Като голям левскар и легенда на клуба, не Ви ли притеснява всичко това, което сполетя отбора през последните месеци?
– Нещата са доста комплексни. Не може клубът да се управлява от хора, които не обичат и не ги интересува Левски. Хора, които не знаят историята на този велик клуб и гледат единствено само своите бизнес интереси. Самите те си признават едва ли не, че Левски им е бил набутан, доколкото си спомням интервю на Спас Русев. Представяте ли си за каква наглост става въпрос!? При това говорим за най-обичания отбор в България.
– Това обаче не предизвика някаква сериозна реакция сред феновете…
– Ама няма как да не предизвиква реакции. В мен предизвика, в много други хора също. Не всички обаче имат възможността да говорят пред медиите. Като ти е набутан Левски и не работиш за този клуб, най-нормалното нещо е да го напуснеш. Аз поне смятам така и всички, които обичат Левски разсъждават по този начин. Нека да дойде човек, който с любов, желание и професионализъм ще работи за Левски. Представяте ли си какви хора работят в клуба… След като през последните 10 години нашият отбор беше мачкан от Футболния съюз и всички бяха недоволни от сегашното ръководство, да стигнеш до там да издигнеш кандидатурата на сегашния президент, само защото ти е обещано място в Изпълкома. Та самите тези ръководители нали не искаха да има президент в Изпълкома. Но както се казва: „Интереса клати феса“. Поне така е за някои хора от Левски.

– Изпълнителният директор Красимир Иванов убеждава, че отборът няма финансови проблеми и не тръгва по стъпките на ЦСКА. Молбите за несъстоятелност, дължимите пари към играчи и наказанието от УЕФА обаче сочат друго…
– О, ще се стигне и дотам. Какво да кажа за този изпълнителен директор, не се сещам за името му, поради този факт ще го наричам анонимник. Това е човек, който не разбира, не може и не знае как се управлява футболен клуб. Та той дори не познава историята на клуба си. Знаете ли колко много падна в очите на хората с анонимния си SMS към мен. Нямаше дори и смелостта да се изправи очи в очи, за да ми съобщи решението, че няма да бъда допускан до клубната ложа. След всичките си лъжи, които след това изговори в едно интервю, за да се оправдае най-вече пред публиката, защото тя реагира срещу решението да не бъда допускан там, той изрече поредните лъжи, за да се хареса на хората. Били ми намалили част от привилегиите. Използвам възможността, че разговарям с вас относно последната лъжа, че са ми намалили привилегиите. Няма как да ми намалят привилегиите. Искам да му кажа на него, че Ники Илиев е имал само една привилегия в този живот от Левски. И това е, че е играл и защитавал цветовете на най-обичания отбор в България! Нито в един момент от спортната и управленската ми кариера в Левски, не съм имал аз други привилегии, нито една! Включително като бях и председател на УС, когато бях поел цялата спортно-техническа отговорност, работех без да получавам пари! Само с любов и професионализъм за любимия си клуб! Затова го питам този анонимник, съжалявам, че така трябва да го наричам, но още веднъж ви казвам, че не си спомням името му. Какви привилегии са ми намалили? И ще допълня, не знам дали да го казвам, за да не го засегна, но най-голямата му привилегия на него е била, че е имал възможността да разговаря с мен и много други хора в клубната ложа. Да се докосне до нас. Личности, които за съжаление те прогониха от стадиона.
– Смятате ли, че той ще бъде освободен от поста си? Говори се, че няма да остане на работа, ако в Левски дойде Павел Колев.
– Едно от първите ми интервюта, които дадох и посъветвах Спас Русев беше по най-бързия начин да се освободи от този човек. Той опитва да разчисти пътя за себе си. Освобождава хора – професионалисти, работещи с любов за този клуб, само за да взима еднолично решенията, като всяко едно от тях е пагубно за Левски.

– Да поговорим малко и за спортно-техническата ситуация в Левски. Имаше игрови спад в представянето на тима в последните мачове за есента. В момента и селекцията е зациклила…
– Ако си спомняте в началото, след третия си месец в клуба, Спас Русев направи официална вечеря с легендите и ветерани на Левски. Аз не отидох на тази вечеря, поради една единствена причина. Това ми изглеждаше като „брак по сметка“, в който не се знаеше коя е булката и кой е младоженецът. След като от три месеца вече те бяха като ново ръководство, знаете добре, че тогава бях поел цялата спортно-техническа власт в Левски. Спас Русев не ме потърси три месеца, за да ме попита: „Ники, как трябва да продължим работата си?“, а отборът нямаше нито една загуба – дали в контрола, официален мач, та дори и в Европа. Публиката започна да пълни стадиона, да изпраща футболистите с бурни ръкопляскания, бяхме на първо място! Той не ме потърси веднъж, а искаше после да си казваме мнението на тази вечеря и да казваме с какво може да се помогне.
При Делио Роси виждахте, че отборът играеше много добре в дефанзивен план. При Славиша нещата се подобриха в офанзивен план, но пък в дефанзивен много се влошиха. И това е едно от нещата, които също съм казвал много пъти. Двойката централни защитници и бековете ни бяха много превъзнасяни. Това са Яблонски и Ейолфсон. Те са просто хора, които могат за висока и първа топка да играят, но това са бавни, неповратливи футболисти. Казал съм го 100 пъти. Хора, които във всеки един момент може да бъдат преминати. Ето, те се виждат тези слабости, когато целият отбор започне да играе зле в защита. Това не са футболисти, които заслужават да играят при наличието на Деян Иванов. При наличието на наши си юноши, ние да взимаме подобни футболисти… Още повече, това е срам за Левски, може ли да искаш да подпишеш нов договор с играч като Яблонски, който е осъден за уреждане на мачове! Това е такова петно за Левски! Те трябваше да се разграничат от него и да напусне веднага отбора, а те едва ли не веднага го защитиха…
– А той пък се „отблагодари“ с доста слаба игра през остатъка от полусезна…
– То е нормално да бъде слаб. Дори, когато вкарваше голове, се забелязваха неточности в неговото представяне. Той е слаб защитник! Бих казал същото и за Холмар, независимо че е национал. Това са защитници, които с нищо не повдигат нивото на българския футбол. За Цветкович пък какво да кажа – освен едно хубаво центриране, друго от него не виждам. Явно някои обаче много са се заблудили. Затова толкова много футболисти си плачат за смяна в Левски. На отбора му трябват хора, които да играят със сърце и душа, и да познават историята. В момента в тима го няма шампионския манталитет.

– Правилен ход ли е тогава желанието на ръководството, голяма част от зимната селекция, да бъде съставена български футболисти?
– Трябва да се започне с налагане на българи. Не може с толкова чужденци. Не може да не даваме шанс за изява на нашите, младите футболисти. Бъдете сигурни, че имаме добри футболисти, които трябва да се намерят. Много от тях играят по провинцията. Трябва да се работи много и в детско-юношеските школи, за да имаме добри футболисти в първия отбор. Там работата е трагична, във всички школи. Но нищо не се прави. Гледа се вземе някакъв готов футболист, а вие знаете, че за елементарни пари, няма как да докараш добър играч в България.
– За да „затворим“ спортно-техническата част, в момента голмайсторът на Левски – Слави Костов е желан силно от турски клубове. Ще бъде ли загуба за „сините“, ако се разделят с него и изобщо мнението ви за този нападател?
– Мисля, че ще бъде печалба за клуба, защото сега е момента да вземе някой лев за него. Виждате го, че в началото започна по-трудно. Хубаво е, че момчето започна да вкарва голове. За мен Левски трябва да има още по-добър централен нападател. Той може да се развива, но в момента просто не виждам развитие, за който и да е футболист в Първа лига. Не виждам перспектива за някои от по-кадърните ни играчи тук! Това е проблемът, ние трябва да наблегнем на българското, това обаче е работа с години. Досега нищо не е направено от хората във Футболния ни съюз.
– Връщаме се на финансовите проблеми. Вашите очаквания, ще става ли все по-лоша ситуацията за Левски?
– Ще се върна малко по-назад тогава, когато бяхме ние в ръководството. Първото нещо, което бяхме поставили като задачи и цели беше да се изплащат задълженията към НАП. Някъде бяха останали мисля, че 4 млн. лева към НАП. Като на второ място се гледаха възможности за купуване на футболисти и даване на повече шанс на наши юноши. Опитахме се, за да може Левски да бъде финансово стабилен клуб! Тогава напускайки смятам, че останаха някъде 4 млн. задължения към НАП, защото непрестанно се изплащаха някакви пари и някъде 12 млн, до колкото съм запознат, за построяването на Сектор „А“. Това бяха задълженията тогава, като имайте предвид, че за трибуната е бил сключен договор за изплащане през годините от приходи от мачове и т.н.
А сега чувам за някакви 20-30 млн. дължими пари, които отборът трябва да дава на фирми, футболисти, мениджъри…

– А защо според вас така изведнъж се е получила толкова сериозна разлика?
– Ами ето, сега вече задавам въпроса. Всички, които обичаме Левски трябва да зададем въпроса. И трябва да получим отговор! Вижте каква е разликата от изложените цифри по-горе. Говорихме за 4 млн. към НАП и 12 млн. за Сектор „А“, а сега се говори за 20-30 млн. Някой наистина се опитва да фалира Левски! Ние хората, които обичаме този клуб, трябва да не го допуснем. Искаме да получим бърз отговор как се стигна, ако е така тази цифра, Левски да има 20-30 млн лева задължения. Ами какво правим с отбора? Как ще се развива този тим? Как дължим непрекъснато пари наляво-надясно? Казват „Ще се оправим!“. Ами вие, г-н Изпълнителен директор, вие не ги ли знаете тези задължения!? Какво означава, че след като започнат да ни съдят и тогава се казва, че утре-вдругиден ще се оправят нещата. Това е много притеснително, поне да излязат и да кажат истината! Не съм много сигурен, че дори и да излязат пред медиите, ще я кажат, но тя горе-долу се приближава до тези цифри, които чувам.
– Вие бихте ли могли да дадете съвет на сегашното управление в тази тежка ситуация?
– Първото нещо е, че трябва да се покрият тези задължения. Второто нещо е да се обърне внимание на ДЮШ и да започне налагането на български футболисти. Това обаче става с много работа.
– И като за финал, ще видим ли скоро Ники Илиев отново на домакински мач на Левски?
– На „Герена“ винаги! С удоволствие и по всяко време. Бих помагал на Левски със съвети и идеи, но на стадиона ще ме видите по всяка вероятност, когато настоящото ръководство напусне клуба.

Коментари