„Нова броудкастинг“ срещу Левски: Ще търсим неустойки при недопускане на камерите

131
Нова броудкастинг

Компанията, която държи телевизионните права за българското футболно първенство – „Нова броудкастинг груп“, предупреди, че ще търси неустойки, ако екипите ѝ не бъдат допуснати да излъчват мачове от Първа лига.

За готовност за подобен ход заговори новият собственик на „Левски“ Наско Сираков. Той изрази недоволство от условията по продължаването на договора с компанията до 2026 г. Сираков определи договора като заробващ не само за „Левски“, но и за всички клубове. Бившият футболист се възпротиви и заради това, че договорът е продължен от временното ръководство на БФС преди провеждането на конгреса през декември.

Той каза, че ще иска преразглеждането му тази седмица, и обяви, че ако това не стане, „Левски“ няма да допусне камери на стадиона си за следващото си домакинство.

„Недопускането на наши екипи за отразяването на футболен мач би представлявало грубо нарушение на действащ договор и е в ущърб на зрителите, в името на които „Нова броудкастинг груп“ работи ежедневно. Ето защо категорично заявяваме, че няма да се поколебаем да защитим правата на компанията, както и да търсим дължимите неустойки в случай на нарушение“, се казва в изявление на компанията.

Сираков посочи преди време, че се надява клубът да получава значително повече от телевизионни права. Сега сините взимат около 600 хил. лева годишно, а целта на собственика на клуба е сумата да бъде между 2 и 4 милиона.

Миналата седмица БФС обяви, че тв правата за продадени за още пет години, като сумата е 6.5 млн. лева без ДДС на сезон. Беше съобщено, че са получени още две предложения – за 200 хил. лева на година и за 3 млн. лева на година.

От „Нова броудкастинг груп“ пишат, че „сумата надвишава повече от два пъти следващото предложение“. „Следва да се вземе предвид, че тази оферта идва в условия на световна икономическа криза, довела до финансов спад и на рекламния пазар. И на този фон инвестицията от страна на „Нова броудкастинг груп“ е поредно доказателство за дългосрочния ангажимент на най-голямата мултимедийна компания към българския спорт“, гласи съобщението.

Сираков заговори и за конфликт на интереси, тъй като собственикът на телевизията Кирил Домусчиев също е собственик на фирмата посредник „Футбол про медиа“, собственик на шампиона „Лудогорец“ и член на изпълнителния комитет на БФС.

Темата се засяга и в позицията на компанията, въпреки че при покупката на телевизията КЗК не видя конфликт на интереси около Домусчиев.

„От своя страна собствениците на „Нова броудкастинг груп“ и собственици на ПФК „Лудогорец“ – Георги Домусчиев и Кирил Домусчиев, категорично заявяват ненамесата си в разпределянето на средствата за телевизионни права сред българските клубове. Отбелязваме, че, за да се избегне конфликт на интереси, самият Кирил Домусчиев, като член на Изпълнителния комитет на БФС, се въздържа при гласуването за вземане на решението за новия договор“, пише в позицията на компанията.

От БФС заявиха, че разпределението на парите между клубовете зависи от самите клубове.

Настоящият договор за телевизионните права включва и следващия сезон. Мачовете се излъчват в платените канали на „Диема екстра“, чиято цена от 1 юли се увеличава с 1 лев и вече ще е 9 лева.

Коментари