Вече се надига недоволство срещу отлагането на мачове на Левски и лъжите на Мъри

2188
отлагането на мачове

За втори пореден сезон участието на български отбори в евротурнирите някак естествено се обвързва с отлагането на мачовете им в първенството. Прави впечатление обаче, че този път единствено Левски е отборът, който иска други дати за шампионатните си двубои. Спортно-техническата комисия (СТК) към БФС вече отложи гостуванията на „сините“ срещу Славия от III кръг (по програма трябваше да е на 24 юли), както и срещу Черно море от IV кръг, предвидено по програма за тази вечер.

И в двата случая от „Герена“ се оправдаха, че имат нужда да се подготвят за мачовете си в Лига на конференцията – в първия случай за реванша срещу ПАОК, а във втория – за гостуването си срещу малтийския Хамрун Спартанс.

Специално за мача със Славия от Левски изтъкнаха, че имат и значителен брой контузени, като това също ги възпрепятства. В крайна сметка срещу ПАОК не играха само Ивелин Попов и Илиян Стефанов, пише Сега.

Действията на Левски не биха били странни, ако само два-три месеца по-рано тъкмо треньорът на Левски Станимир Стоилов не бе уверявал, че най-добрият вариант за тима му е да играе два мача седмично. „Цикъл мачове през 3-4 дни е прекрасен“, неколкократно каза той. Сега явно е на друго мнение.

В същото време нито един от останалите отбори, които играят в евротурнирите, не пожела отлагане и мачовете на Лудогорец, ЦСКА и Ботев (Пд) са по програма. Наставникът на „червените“ Саша Илич дори отсече: „Разполагам с 25 футболисти, играем през три дни, трябва да играят всички“.

Така Левски се поставя в неизгодна ситуация в поне две насоки – рискува да отлага още мачове, ако продължи напред в Европа, защото тепърва идват сериозните изпитания. Което, съответно, ще доведе до неприятно сгъстяване на календара през есента, като тогава е още по-голям рискът от контузени, че и наказани. Второто последствие пък е, че срещу Левски се създават настроения сред останалите клубове, което също не е в полза на „сините“.

Първо от Славия се обявиха категорично срещу отлагането на мача. „Ако уважаемата Комисия реши да има промяна и мачът да се играе на по-късна дата, това ще бъде изцяло в ущърб на нашия отбор и клуб, защото напълно ще се наруши тренировъчната и състезателната програма на футболистите, за чието реализиране се трудят шестима треньори, медицински екип и помощен състав, а ПФК Славия изразходва значителни средства от своя бюджет. Господа, умоляваме ви в решението си да се ръководите от принципа за равнопоставеност на всички клубове от елитната професионална група, независимо кои от тях в какви турнири и кога участват“, бе написано в обръщение към СТК.

Този призив не бе чут. След получено съгласие от „Нова Броудкастинг груп“ и Професионалната лига бе добавена за тежест и „приложимата практика от сезон 2021/2022“, заради което мачът на ст. „Александър Шаламанов“ бе отложен за неопределена още дата.

Определено и в Черно море не са останали много доволни, че трябва да си променят програмата. „Със сигурност ще стане хубава атмосфера“, се беше настроил треньорът Илиан Илиев, но не стана, както си представяше. Вместо с Левски варненци трябваше по спешност да организират контрола с Черноморец (Балчик).

А в добавка и основният спонсор на 48 – собственикът на „Ефбет“ Цветомир Найденов, не спести своята язвителност по адрес на „сините“. „Добре, че играхме с Левски по програма, па макар и с 10 човека“, написа той иронично във „Фейсбук“.

Със сигурност ще има и още упражнения на гърба на Левски. Но в случая изглежда, че ще бъдат заслужени заради не толкова далновидните решения на клуба.

Коментари