Още едно от същото

441
Още едно от същото

Мачовете на Левски вече изглежда се правят на конвейер. Излиза един и същи продукт. С етикет, с цена и със срок на годност. Или хайде, нека да е почти едно и също. Двубоят с Царско село в събота привечер бе един от производството в добре познатия цех с добре познатия началник смяна. До 20-ата минута пак не се виждаше как Левски изобщо ще вкара гол. Хората на трибуните се надяваха, че в паузата за националните отбори треньорският щаб е поразчупил нещо, променил е нещо от досега видяното и ще има нещо, макар и мъничко, което ще ги изненада приятно.

Футболистите обаче не дават никакви признаци. Минута след минута техните действия и като индивидуалности, и като отбор подсказват във всеки един момент на публиката, че това, което гледат и ще гледат до края, е познато. Толкова познато, че чак до втръсване. Ако някой иска да види 2-3 гола във вратата на противника, да остане. Тези, които искат тръпка и размърдване на сетивата, да си стоят на топло пред телевизорите. Това е все едно да ходиш всеки пък в гурме ресторант, където всички изискания ястия са на една цена, но ти си поръчваш едно и също. И другия път пак от същото и така всеки път.

Интересното наистина е, че всичко на сините им се получава. Всичкото е някак си да вкарат първи гол и по някое време някак си да вкарат още поне един и след това да продължат да правят това, което са тренирали, и това, което им казва треньорът. А той след мача обясни, че му е харесало първото полувреме. Пасовете били бързи, нещата се получавали. Явно има някакви разминавания относно разбиранията. Да, Хубчев е прав, че след време ще се помни как Левски е победил Царско село с 2:0 и никой няма да пита с каква игра е станало това. Около хиляда човека на „Герена“ ще помнят смътно някакви детайли, като например, че Мартин Райнов един-два пъти нещо се обърка и подаде топката напред.

В крайна сметка Петър Хубчев с бавно темпо, без много импровизации докара нещата до финален спринт за годината. Сигурно това му е част от дългосрочната стратегия – да се укрепи на поста, което включва прилична дистанция от Лудогорец, и да продължи напред за купата. Разбира се, че ако това не стане, треньорът ще понесе цяла лавина от критики. Поради тази евентуалност Хубчев няма да тръгне да се надиграва нито сега в Стара Загора, нито след това с Черно море в турнирния мач, нито пък на „Лаута“. Тези двубои (някъде между тях има и домакинство с Витоша, на което можете за залагате за 2 или 3 на нула за сините) ще се проведат по метода на надлъгването. Идеята е да се извлекат резултати, защото при позитивна серия никой няма да помни каква е била играта и как Левски примерно е отстранил Черно море с най-грозната игра на света. Треньорът на сините, ако може така да се каже, добутва Левски до по-спокойна зимна пауза. След която вече Хубчев ще има тежестта да носи отговорност, тъй като напролет вече ще е подменил почти цял отбор, ще е провел две подготовки и още повече ще е избистрил стила на игра. Вярно, че има голяма опасност сините да продължат да играят същия неясен за публиката футбол, но пък важното в крайна сметка е кой плаща и кой поръчва музиката. А на този някой явно не му е първа грижа проблемът с изключително малкото публика на „Герена“. Да, Левски всеки път бие, почти по един и същи начин, но само хиляда човека гледат това.

Желю Станков, в-к „Тема спорт“

Коментари