Когато винаги си прав, какво значение има дали лъжеш или не?

1767
поробения футболен Левски

Малко трудно се връзва легендата за поробения футболен Левски по времето на комунизма. Съвсем просто е – за 30-те години от създаването си до идването на омразния комунистически режим Левски е спечелил цифром и словом три титли. Три! По една на десетилетие. След това при мракобесния комунизъм за 45 години на „Герена“ са били шампиони 15 пъти. Един път на всеки три години. Това е! Останалото е дъвка за балончета.

В началото на Прехода обаче левскарите избраха именно ролята на жертва на режима и на най-репресиран отбор, който, едва ли не, домакинствал в Белене. Присвоиха си я тази кахърна роля, макар че имаше други отбори, по-достойни да се превъплътят в нея.

И така някак си много лесно с тази метаморфоза „сините“ намериха истинското си признание – да се превъплъщават в любимци на всяка една власт. Не че и преди не е било така – всички са виждали снимките с изпънатите за поздрав хитлеристки ръце… А също и фотосите с отрудените другарски ръце, мъкнещи тежкия бюст на Генералисимус Сталин по мъчната вършина към Мусала.

Но Преходът бе нещо различно. Такова премятане през постелите на властта е трудно да се опише. Дори политическият, спортен, че и чисто човешки хамелеон Тити Папазов не е достатъчно ярък образ, не е фигура, която да пресъздаде с правдоподобна точност готовността на „сините“ да се събличат при всяко едно намигане отгоре.

Но какво значение има дали лъжеш или не, когато винаги си прав? Когато протестираш срещу мутрите с ВИС-2 на гърдите? Когато крадеш лицензи на съперници? Когато получаваш лиценз година след година, без да имаш право на това? Когато си затънал до шия в блатото, но пак ти измислят схема? Когато ти определяш реда на морала?
Казваш нещо за идеалите на Апостола, какво значело името Левски, какви били очите на Дякона, как трябват дела и евентуално кой точно е Дубчек – и си готов. Вечна индулгенция!

А дали Апостола ще хареса днешния „син“ тарикатлък? Разигран като пошла пиеса навръх годишнината от обесването му? Едва ли! Но знаем какво би му се случило – и той ще попадне под критиката на „синия“ морал!

Борислав Хаджиев

Коментари