Легендата на сините Емил Спасов отсече: Много уважавам Делио Роси, но така шампион не се става. Това не е Левски

2015

Легендата на Левски – Емил Спасов сподели мнението си за предстоящото дерби между Левски и ЦСКА от 26-ия кръг на Първа лига. Бившият директор на Детско-юношеската школа на „сините“ заяви, че според него любимият му клуб разполага с възможностите и способностите да спечели сблъсъка с „червените“, но не се ангажира с конкретна прогноза за крайния резултат в мача. Емил Спасов акцентира вниманието на аудиторията върху представянето на Левски в атака, като сподели, че според него това е елементът от играта на тима, върху който трябва да бъдат съсредоточени повече усилия на спортно-техническото ръководство.Левски посреща Етър в опит да продължи победния път. Сините с кадрови проблеми, ето и вероятните съставиЛевски приема Етър (Велико Търново) в последния за деня двубой от 25-ия кръг на Първа лига. „Сините“…Mar 11 2018bgsport.net

– Г-н Спасов, когато заговорим за вечно дерби, неминуемо в съзнанието ни изникват няколко емблематични „сини“ имена, сред които и Вашето. Какви са очакванията Ви за двубоя на 18.03?
– Едва ли някой от нас може да гарантира, че ще познае с точност крайния резултат и развоя на срещата. Естествено, искам моят отбор да победи. Нашият отбор.
– Имат ли силите и способностите да го постигнат Обертан и компания?
– Разбира се. Уменията, силите, възможностите са налични.
– Ясно е и че моментната форма няма значение в срещи като тази.
– Определено. Ставали сме свидетели на какви ли не резултати, по време на „хегемония“ на един от двата гранда. ЦСКА стана шампион навремето, в годината, след като загуби с 2:7 от Левски. Те бяха тотални господари на първенството, в този конкретен момент, но ние ги попиляхме по терена. Така че нищо и никога не се знае в един такъв сблъсък. Който може да повлияе за доста мачове напред на загубилия тим.

– Одобрявате ли представянето на отбора напоследък?
– С известни забележки.
– Насочени основно към какво?
– Нападението на тима. Това е очевидно и ясно за всички. Там се изисква много сериозна работа.
– Предполагам, че основно бихте визирал представянето у дома срещу Берое?
– Да. Не може да си Левски и да имаш два удара във вратата. На собствен терен. Това не е Левски. Извинявам се, но наистина не ми беше сериозно.
– Забележката Ви основно е отправена към някой конкретен състезател или по-скоро към работата на спортно-техническото ръководство?
– Аз уважавам Делио Роси. Не искам да изглежда така, сякаш го нападам за нещо. Но не беше сериозно това, което се случи в този мач. Така шампион не се става.
– Виждаме обаче, че и в лагера на съперника ситуацията напоследък не е кой знае колко убедителна. Показаха известни колебания „червените“ в представянето си.
– Да. И то срещу съперници, които се очакваше да загубят тежко от тях.

– Защо? На какво се дължи това, според Вас?
– На известно подценяване. Отпускане, може би.
– Тежката подготовка ли преумори футболистите на тима? Те изиграха няколко качествени проверки срещу силни опоненти, по време на паузата в шампионата?
– Възможно. Напълно възможно. Случва се това, в дадени случаи.
– Да се върнем на Левски. Г-н Роси безспорно е с тежък характер. Според мен, обаче, това невинаги е нещо отрицателно. Най-малкото подобри дисциплината в отбора.
– Точно така. Може и да не се е харесало на част от състезателите, но това е положението. Така е навсякъде в Европа. По-добре да свикнат сега, докато са още по-млади. Не бива да забравяме и друг съществен принос на Роси.
– Какво визирате?
– Играта в защита. Принос, който е изцяло негов и никой не може да му го отрече. Негова си е заслугата съставът да се представя толкова солидно назад.
– Но проблемът с атаката остава. Как би могъл да бъде коригиран той?
– Когато новите се сработят с останалите и започнат да оправдават привличането си в тима.

– От какво зависи това? Адаптацията към тима е процес, който е строго индивидуален за всеки футболист и изисква определено време, за да бъде завършен.
– Това е един от проблемите. Че в Левски на всеки 6 месеца, приблизително, се внасят промени, корекции в състава, за които след това е необходимо нов период от време. Не е нормално на половин година да има по шестима нови, на които са им нужни два-три месеца, за да свикнат с всичко. И после отново, и отново… Така този процес, както го наричате Вие, остава за постоянно незавършен.
– И позволява на треньорите да оправдаят липсата на определени резултати.
– Да. Обикновено се казва, че отговорността трябва да се търси при предишния наставник. И е така. Сега, в случая с Делио Роси, можем да му търсим сметка в края на този и началото на следващия сезон. Най-рано. Той до момента работеше с футболисти, които му бяха дадени, в голямата си част. Занапред нещата ще си зависят от него. Смятам, че са му осигурени условията, които са му необходими за работа, сега направи и селекция, така че вариантите за „оправдаване“ на евентуални неприятни резултати намаляват. Лично аз очаквам в кратък срок от време Обертан, Паулиньо и останалите състезатели, които дойдоха с определени визитки и очаквания, да се сработят, да избухнат и да зарадват феновете на отбора.
– По време на предстоящото дерби, да речем…
– Да, защо не? Желая им успех.

Източник: topsport.bgЕдин фалшив трансфер е напълно достатъчен: Ето я сърцевината на гнилата ябълка Левски, за която говори Асен БукаревВълна от синьо недоволство заля Аймен Белаид. Ето така трябваше да изглежда едно от заглавията минут…Mar 9 2018bgsport.net

Коментари