Мъдрост от Бащата на правилния футбол: Резултатите ги има и ги няма

263
Станимир Стоилов

Наставникът на Левски Станимир Стоилов говори с медиите преди утрешното столично дерби между „сините“ и Славия от Първа лига. Победата за отбора му е от изключително значение, след като именно „белите“ положиха началото на негативната левскарска серия, която вече възлиза на шест мача без успех. Ето по-интересното, което Мъри сподели този следобед:

„След като сме стартирали лошата серия със Славия, добре е да вземем футболен реванш утре. Надявам се футболистите да са пределно мотивирани и концентрирани. Нормално е да има напрежение и дискомфорт от дългата серия без победа. Петте равни можеха да са четири победи и един равен. Във футбола има неща, които не се получават по най-добрия начин. Има напрежение върху футболистите. В най-старото столично дерби е време да обърнем нещата в наша полза. Нашите привърженици трябва да видят ангажиран отбор. Ангажиментът на футболистите е да спечелят с добра игра. Трябва да завършат подобаващо на стадион „Георги Аспарухов“.

Където и да отидем се чувстваме домакини. Да не търсим проблема в напрежението, а в нашите действия и глави. Балансът в отбора е понарушен. Ще се опитаме да се върнем към пътя на победите. Важно е да виждаме свръхамбиция у футболистите. Това прави разликата между победата и равния мач. Нашите играчи трябва да свикват да играят под напрежение. Ако си футболист на Левски и не можеш да се справиш с напрежението, нямаш възможност да се бориш за титли и купи. Ивелин Попов тренира цяла седмица, здрав е. Надяваме се да го вкарваме в игра и да е на ниво до края на годината. Не е успял да е в максимална спортна форма до момента.

В България обикновено буксуване и успехи се определят от резултата. Искам да виждам качествена игра. Резултатите рано или късно ще дойдат. Ще направим всичко възможно отборът да се събуди и да изиграе оставащите мачове на високо ниво. Част от играчите трябва да получат конкуренция. Трябва да продължим да търсим вътрешната мотивация. Не е достатъчна през последните мачове. Отборът не играеше по доминиращия стил на Левски. Изключвам донякъде мача със Спартак Варна заради терена. Липсваше класата при завършването. Резултатите ги има и ги няма, но мисля, че ще намерим постоянството и добрите резултати. Левски трябва да побеждава.

В момента най-важно е да намерим пътя към победата в следващия мач със Славия. Трябва да играем доминиращо и в гордия стил на Левски. В състояние сме да наваксаме и да загубим много точки. Аз лично очаквах и подеми и спадове. Не очаквах надграждане. Петте мача можехме да ги спечелим, но не можехме да загубим. Това е на 200% сигурно. Работата ми е да върна Левски на пътя на победите.

Имаше мачове, в които ни избяга футболният шанс, особено в домакинствата. Част от играчите нямат мисленето на футболисти на Левски, а именно, че всеки мач е финал. Трябва да разберат, че Левски трябва да играе от първия до последния мач с желание. Всеки футболист показа, че има потенциал. Трябва да направим всичко по силите си да върнем Левски на пътя на победите. Във футбола няма победи на живот и смърт. Имаме изграден начин на игра, трябва да си подобрим стила. Надиграваме голяма част от противниците, но трябва още, ако искаме да сме конкурентноспособни на Лудогорец и в Европа. Резултати в България лесно се постигат с добра защита и дълги топки. Искаме да изградим победен стил, но изисква време. Надявам се с времето да засилим конкуренцията. Конкуренцията ражда качеството. С оздравяването на всички играчи и това ще се подобри.

Винаги опитвам да съм коректен с противниците, стига да не се накърнява името на клуба. Който съдия преценят от Българския футболен съюз, нямаме проблем. Искаме да се изчистят проблемите в българския футбол. Нямаме забележки дали ще е български, или международен съдия. Много се спекулира с отложените мачове. Има ли отбор от евроучастниците, който да няма поне два отложени мачове? Това не е прецедент на Левски. Не трябва еднозначно да се казва, че е жест към някой. Евроучастниците трябва да имат преференции. Последното, което искам, е да влизам в престрелки с други отбори. Минимум по два мача отложени имаха и Лудогорец, и ЦСКА. Други години играхме мачове и след Нова година. Трябва да се направи специална програма. За да решим смешните скандали, трябва да се обсъди всичко. Не може само да си пишем и да си отговаряме по пресконференции“.

Коментари