Стоичков с кинжален удар по Левски – подаде жалба за 80 бона срещу „сините“

1978
Стоичков бесен

Една от трите футболни школи на Христо Стоичков в Каталуния е подала жалба срещу Левски в Българския футболен съюз, която ще бъде разгледана на Изпълкома по-късно днес. Става въпрос за парична компенсация в размер на 40 000 евро, която ръководството на въпросната школа търси във връзка с бившия футболист на тима от „Герена“ Божидар Краев, съобщава Спортал.

Камата търси тази сума заради двете години прекарани от Краев в школата му в Испания. Националът беше част от въпросната футболна академия между 2008 и 2010 година. По правилата на ФИФА при подписване на първи професионален договор трябва да се заплати компенсация на всички клубове, участвали във формирането на играча от сезона, в който навършва 12 години до 23-ата му годишнина. Претенциите на Стоичков са, че „сините“ не са спазили регулациите при подписването на първия професионален договор на Краев през 2014-а и не са превели дължимото. Освен това при международен трансфер същите клубове трябва да си разпределят сума, равняваща се на 5% от заплатената за преминаване в чуждестранния клуб. По регулациите на ФИФА новият отбор на играча трябва да заплати солидарността, освен ако двата клуба осъществяващи сделката не се разберат друго. Камата твърди, че това правило също не е спазено при трансфера на Краев в датския Мидтиланд срещу сумата от 500 000 евро. Така общата сума на иска според жалбата, вследствие на двата казуса, е 40 000 евро.

По информация на Спортал обаче Божката Краев беше продаден за 420 000 евро на датчаните, което значи, че сумата, която трябва да бъде преведена от Левски е по-малка от исканите 40 000 евро, но със сигурност от „сините“ трябва да се разплатят, ако не искат да имат по-тежки наказания, като отнемане на точки например.

Коментари