Съперникът на Левски: Милиони от ексцентричен магнат и тъмна слава с тото скандали

165
Хамрун Спартанс

Малтийският клубен футбол изживява своя най-успешен месец в историята, а със задачата да охлади част от ентусиазма от вчера в островната държава е родният Левски, пише Венислав Кирилов в Корнер.

Тази вечер от 20:30 часа българско време (предаването е по Диема спорт 2) „сините“ гостуват на местния Хамрун Спартанс, който е само един от трите малтийски клуба с участие на европейската сцена тази седмица.

Паметното за тези отбори от островната държава е, че вече говорим за третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите, а не за първия, където по традиция малтийските клубове приключваха участието си почти винаги.

Отборът на Гзира вече направи сензационно 0:0 като гост на Волфсбергер вчера, а днес друго от замесените в този поход тимове – Хамрун, който изхвърли арменския Алашкерт (4:2) и босненския Вележ (2:0), ще получи своя подарък – Левски в третия рунд.

„Подарък“ го нарекоха местните медии, когато разбраха, че един измежду Левски и ПАОК ще бъде съперникът.

Именно заради това в цялата страна цари футболна еуфория, което е нехарактерно за случаите, когато хората не са запленени от националните тимове на Италия и Англия, които разделят феновете в подкрепата им преди всеки голям международен шампионат. Сега вълнението е предизвикано от местните Хибърнианс, Гзира и Хамрун Спартанс, а всеки футболен фен в Малта се надява, че това е годината, в която доскоро невъзможната мечта за отбор в групите може и да се окаже възможна.

Особена еуфория цари и в съперника на Левски, който странно или не е първият малтийски тим, който се изправя срещу „сините“ в иначе богатата им европейска история.

А Хамрун Спартанс е сред традиционните клубове на Малта в исторически план. Но изпъстрени със скандали и покрити със сянката на „черното тото“ години, извадиха „спартанците“ от европейските терени за последните почти три десетилетия.

Хамрун и „черното тото“ е връзка, която всеки футболен фен в Малта прави, а легендите и митовете в това отношение изпълват фолклора на на острова. Разбира се, вероятно не всеки мит и легенда отговаря на истината, но когато цяла нация те обвързва с конретно нещо, вероятно в него има и доза истина, натрупала съмнителната слава на Хамрун през годините.

Но и всичко това е подплатено с факти, защото Спартанс е сред само няколкото клуба в историята на европейския футбол, директно изхвърлен от УЕФА заради доказано уреждане на мачове. Това се случи през миналия сезон, когато в ролята си на шампион, клубът трябваше да изтърпи публично унижение. След чаканата точно 30 години осма титла, „червено-черните“ украси по улиците на града все още не бяха свалени, когато УЕФА отсъди, че Хамрун Спартанс е изхвърлен от квалификациите на Шампионска лига заради доказано уреждане на футболни срещи.

То датира от сезон 2012/13, когато в една афера с българска следа, трима малтийски играчи – всичките бивши национали, получиха доживотни наказания да се занимават със спорт, а скандалът отекна в цяла Европа. Българска следа е, че в онзи сезон в състава на Хамрун са петима нашенци. Адриан Олегов, Антон Вергилов, Ангел Йошев, Любомир Витанов и Николай Божов.

Те напускат отбора още в средата на сезона, а в разгара на скандала някои от малтийците хвърлят вината за съмнителните мачове върху тях.

„Малтийците са трагедия. Те не се затичват за спорна топка, не се напрягат, ако не им подадеш, се сърдят. И на всичкото отгоре съм сигурен, че мачът с Валета не беше чист. Трябваше да видите първите голове. Центриране. Вратарят е сам. Скача и лови топката и я хвърля в краката на противников нападател, който е на 3 метра от него и даже не правеше опит да я вземе. Подаде му я, онзи тръгна наляво, а нашият го събори – дузпа. След това противников състезател е на аутлинията почти, няма никакъв шанс за гол от този ъгъл, а нашият вратар излезе, освободи му място и гол… Какво да говорим?“, разказва по онова време Адриан Олегов за въпросните събития.

В крайна сметка разследването заключава, че в основата на порочната схема има петима виновници. Това са трима играчи и двама шефове, а след показания на някои от замесените лица, слуховете и съмненията стават доказана корупция. Наслагваните с годините слухове и легенди, се оказват факт, макар доказано уредените мачове да са доста по-малко от тези за които феновете се съмняват доста по-отдавна.
Всички тези сътресения в продължение на над 20 години карат клуба да се лута между средата на таблицата в Малта и второто ниво на футбола, преди да дойде „червено-черният“ ренесанс.

Той се дължи изцяло на строителния магнат Джоузеф Портели – ексентричен мултимилионер със спорна слава и статут на един от най-богатите малтийци.

„Не знам колко пари имам, защото не ги броя“, е негов прословут цитат на въпрос за богатстовто му, а Портело и неговата компания са в основата на безскрупулното застрояване на Малта, което островът изживява в последното десетилетие.

Името му през годините е попадало в скандали с корупционни практики и тъмни сделки, а визията на Портели е, че Малта трябва да се отърве от старинния си и средновековен облик за сметка на тоталната реновация с нови и модерни сгради. Естествено, построени от неговата компания. Вижданията му не го правят любимец на нацията, но с инвестициите си Портели върна Хамрун към славните дни не само в Малта, но и пренаписа европейската му история.

Той твърди, че не брои парите си и не знае колко има, но опитите му да закупи лондонския Куинс Парк Рейнджърс преди година доказват, че каквато и да е сумата, тя със сигурност е трудна за преброяване. Не е изненада, че инвестициите му в Хамрун преобръщат малтийския футбол, а изпълненият с чужденци състав бе подсилен и с трансфер за 250 000 евро на нападателят на малтийския национален тим Люк Монтебело.

Със сигурност сума, която Левски изобщо няма как да плати за трансфер в сегашната ситуация.

Увеличаващите се инвестиции в местния клубен футбол правят така, че малтийците все по-усилено вярват, че тимове като Хамрун доближават нивото на съперници от страни като България, а витаещото мнение днес е, че техните спартанци едва ли ще загубят домакинската си среща, макар очакванията за краен успех в сблъсъка да са малки.

Отговорът ще получим тази вечер на националния стадион „Та Али“. Хамрун елиминира два съперника докато играеше на далеч по-малкия не само като трибуните, но и като размери на игрището „Сентенари“. Стадионче с изкуствена трева, разделено точно от една малка уличка от арената на днешния сблъсък.

Дали в него Левски ще продължи завръщането си в Европа с един наглед рутинен успех? Или Хамрун Спартанс ще продължи да пише своята приказка, затвърждавайки думите на Станимир Стоилов, че към момента нищо не разделя тези два отбора.

Коментари