Христо Йовов похвали Делио Роси и обясни защо Левски изглежда различно при италианския треньор

996

Христо Йовов е от хората, които минаха през т.нар. „мелница“ в Левски. Любопитното е, че той, заедно с Наско Сираков, са единствените спортни директори, които си тръгнаха по собствено желание от клуба, заявявайки публично несъгласието си с начина на управление на „Герена“ в ерата на Тодор Батков. Бижутера се съгласи да говори за процесите в Левски, както и по други теми, касаещи българския футбол.
Харесва ли ви Левски от последния месец?
– Няма как да не ми харесва. Всяка положителна промяна следва да бъде адмирирана. Смятам, че тя е видима за всички.
Кое по-точно ви харесва от спортно-техническа гледна точка?
– Това, че вече се забелязва почеркът на новия треньор. Отборът стана по-дисциплиниран тактически и стои по-компактно на терена. Но нека не забравяме нещо изключително важно – бяха привлечени доста класни футболисти в последния месец.
Виждате ли в лицето на Левски реална конкуренция на Лудогорец?
– Трудно ми е да отговоря на този въпрос в момента. Времето ще покаже, но този процес, който тече в Левски в последния месец, е модел на работа в Лудогорец от години насам. В Разград вече е необходимо само да се надгражда, докато Левски тръгва по изцяло нов път, в който тепърва започва да гради. Няма какво да си говорим – когато имаш финанси, нещата стават по-лесно. Не всичко опира да пари, но те са важен фактор за развитието на всеки един клуб, особено в родния футбол. Радващо е, че сега в Левски се забелязва подобна тенденция.

В Левски обаче не само парите бяха основният проблем в последните години, а начинът на работа. Съгласен ли сте?
– Вижте, за мен нещата никога не са били толкова сложни. В Левски трябва да работят подготвени специалисти, а не хора, които са имали успехи като футболисти. Не само в Левски, но и в повечето клубове в България се забелязва такава тенденция – да се дава шанс на хора само заради самото име.
Да разбирам ли, че одобрявате начина, по който бе назначен Делио Роси – след дълго интервю, каквото бе проведено и с Авраам Грант?
– Да, категорично! Трябва да се знае какъв човек назначаваш! Не ми се вижда сериозно да се вземе даден треньор само заради името, без дори да си го изслушал и да си се запознал с разбиранията му за футбола. Големите клубове в Европа като Реал (Мадрид), Барселона, ПСЖ и Манчестър Юнайтед, които могат да си позволят да харчат невероятни суми и да имат всеки голям треньор, първо канят на интервю, за да го опознаят, да разберат дали това е точният човек за тях. Твърдя, че това е професионалният начин за действие. Левски имаше да избира между Роси и Грант, но как щеше да се определи кой е по-подходящ, ако не бяха опознавателните разговори? Надявам се и занапред нещата да се случват по същия начин.
Статистиката обаче не е в полза на чуждите специалисти у нас. Когато става дума за Левски веднага се сещам за Славиша Йоканович, който бе изгонен от „Герена“, а след това направи фурор в Англия, вкара Макаби (Тел Авив) в Шампионска лига. Защо не виреят чуждите треньори у нас според теб?
– Аз имам по-различно мнение по темата. Не е важно какво е направил един треньор преди да дойде в Левски или след това. Качествата на Славиша Йоканович, Делио Роси, както и тези на Авраам Грант не подлежат на коментар. Това са доказани имена в най-силните първенства. Но има различни треньори – такива, които силата им е да изградят отбор от нищото, други, които са добри психолози в съблекалнята, които могат да печелят отличия. С оглед ситуацията клубът трябва да преценява какъв човек търси и какви са нуждите му в дадения момент.

В ролята на спортен директор на Левски бяхте казал, че клубът трябва да има определен профил в търсенето на треньор – да практикува атакуващ футбол. При Роси обаче се залага на подобрението в защита. Какво е вашето мнение?
– Смятам, че той много добре е преценил възможностите на отбора към този момент. Дори да приемем, че иска футболистите му да играят по-отворен футбол, може да е решил, че няма нужните изпълнители за подобен начин на игра през целия мач. Времето ще покаже, но на този етап по-важното за Левски е да печели мачовете си и да трупа точки. Сега не е важен чак толкова начинът на игра – дали ще е по-дефанзивен или по-атакуващ. Прекалено много време Левски няма успехи, привържениците напълно в реда на нещата са по-изнервени и жадуват за победи, купи, титли и т.н.
В началото на разговора ни подчертахте класните футболисти, които привлече Левски. Вярвахте ли, че играч като Обертан може да дойде в България?
– Да си призная мислех, че е нож с две остриета, дори бях скептичен към този трансфер, и то защото ми се струваше нереално футболист на Манчестър Юнайтед да дойде в Левски. Но се вижда, че Обертан е най-добрият футболист на Левски от началото на сезона, държи много високо ниво и подхожда изключително отговорно във всеки един мач. Човекът играе и защитава подобаващо името си. Видно е, че притежава страхотна класа, каквато подобава на всеки футболист, който е минал през Манчестър Юнайтед.
Защо в Левски често се сменя курса на посоката? Преди началото на шампионата Даниел Боримиров анонсира внедряване на юноши в първия отбор, което видимо няма да се случи.
– Това е въпрос, който трябва да попитате директорите и ръководителите в Левски. По принцип трябва да се внимава с такива планове, тъй като те изискват най-малкото основа, голяма доза търпение и време. Не стават от днес за утре, защото това не са плодове или зеленчуци, които да посееш, да прекопаеш и след няколко месеца да обереш.

Източник: topsport.bg

Коментари