Жаклин Михайлов: Левски, или как целта оправдава средствата

957
виртуалнитe билети на Левски

Както предвидих преди седмица, неяснотата около Левски всъщност бе доста ясна за такъв като мен, който чете бъдещите действия като вчерашен вестник. 13 май отдавна бе набелязан като крайна линия за действие. Всичко, което излизаше от синия клуб, а 99 процента то бе от устата на Павел Колев, подсказваше едно форсиране на събитията. Не беше трудно да бъде посочен и трънът в петата. Това е мажоритарният пакет акции, ясно е, че нищо не може да се направи без смяната на притежателя на тези хартийки. Дори е много симптоматично, че от Попов те ще се прехвърлят на Папазов, а и в двата случая друг ще плаща масрафа. Естествено „Еверест на манипулациите“ трябваше да стане народното волеизлияние. Една дузина хора говорят от името на милиони, без въобще да ги питат дали са съгласни. И сътворяват писма ала казаци пишат на султана със срамно съдържание, което за съжаление ще остане в аналите на вековния клуб. Взе да писва от тази графомания! Точно от Левски да говорят за другите, които били взели от държавата, ми се вижда връх на цинизма. Та този клуб от 1999 година е с постоянно назначен държавен собственик. И постоянно някакъв монопол, оставен свободно да деребейства над българския народ, плаща чинно „такса успех“ по посока „Подуяне“. И сега дайте и на нас звучи като невиждан по размери цинизъм. И обикновените хора, без значение на кой футболен клуб симпатизират, точно така го разбират.

Буря в чаша вода – това са последните събития около Левски. Хронологията е много делнична. Божков дава акциите под условия или не, по-скоро второто. Явно е преценил, че Левски не е дори разменна карта. Намерено или поне обещано е финансиране от няколко източника. Бюджетът се намалява, но няма да е никак малък. С новите рекламодатели и огромното синьо единствено в касата за следващия сезон ще постъпят 15-16 милиона лева. Задължения пак ще се плащат само в краен случай, защото по-важното е да дойде поредната група анонимни бездарници, които да вземат поне по половин милион лева на година. Драмите ще заметат следите от отчета.

Във волеизявленията на народа се говори за някакво идеално управление на ФК Левски през периода на Божков, а това въобще не е така. Говори се за някакви бъдещи сигурни титли, а това си е чиста проява на поне три психически разстройства при наличието на фактора Лудогорец. Ясно е, че разградския клуб ще е шампион на страната поне в следващите 5 години. И тази реалност трябва да се приеме. Истината, която от години избяга от „Подуяне“, е съвсем различна. Ще бъде пропуснат фалитът и ще бъде продължен сегашният модел. Ще се харчат пари и няма да има никакви резултати. Просто Левски отдавна е друг клуб, който няма нищо общо с идеята. И до голяма степен се превърна в такъв заради гаврата с идеята. А може би и това да е естественият път на нещата. Не е важно какво ти се иска, а какво е възможно.

Вече има яснота по всички параметри. Ясен е новият притежател на акциите, който обаче само ще ги съхранява. Ясно ми е откъде ще дойдат парите, но ще оставя това да се съобщи церемониално след няколко дни. Ясно ми е, че оставки ще се дадат, но няма да се приемат и същото оперативно ръководство и треньор ще си останат по местата. Ясно ми е, че някои футболисти ще разтрогнат, а други ще останат и ще бъдат обявени за герои. Но на едните ще им е било казано, че положението е безнадеждно, а на другите лично ще е обяснено, че нещата ще се оправят и пари за заплати ще има.

Всичко следва точно определена логика и тя дори не се крие под повърхността. Всичко ще остане по местата си, защото обратното ще струва много пари. И забележете, нищо дори не се прикрива. Думите са „ние подаваме оставка, но ако ни поканят, ще се върнем с удоволствие“. Независимо, че във всеки сайт може да откриете едно изречение от миналата година, което гласи: „Ще бъда в Левски само докато Божков е собственик“. Но какво означава ланският сняг! Всичко тече, всичко се променя, само не и безрадостната съдба на ФК Левски. Кадрите определят всичко го е казал един сатрап. Щяха да му правят най-големия военен парад в историята и щяха да му носят десетметровия лик. Това, че е сериен убиец, няма значение.

Драма няма, всичко в Левски ще цъфти и връзва. Тити е най-големият левскар на планетата. Феновете са най-великите и го доказаха. Парите никога не са били проблем. Догодина пак далеч зад Лудогорец и с 0-7 от стогодишни кипърци. Това е пътят и той е правилният.

А сериозният разговор е за това, което се появи в медиите преди седмица. Нарича се приходи и разходи. Там е разковничето. За Левски пари винаги ще има, важното е как се употребяват. В последните 12 години се употребяват зле. И затова няма успехи и се рие дъното. Много вероятно тенденцията да се запази.

Жаклин Михайлов, в-к „Тема спорт“

Виж още:Борисов, 2015: За ЦСКА данъците са да гроб! Борисов, 2020: За Левски има и реклама, и кредитПремиерът Бойко Борисов говори отново по темата Левски. Той обяви, че е нужно „сините“ да си изяснят…May 7 2020bgsport.net

Левски опитва да намали вноската към НАП! Ще клекне ли пак държавата пред синия терор?Ръководството на Левски се опитва да намали вноската към НАП, твърди „Тема спорт“. Целта на „сините“…May 6 2020bgsport.net

Павел Колев, малко след като прокле България с К-19: Помощ от държавата е висша форма на цинизъмМинистър-председателят Бойко Борисов категорично заяви готовността си държавата да помогне на изпадн…May 7 2020bgsport.net

Коментари