Хубчев с решителен ход

Петър Хубчев вече е старши-треньор на Левски. Бившият национален селекционер ще започне „на чисто“ в столичния гранд, след като вековниците пропиляха още една година от своето съществуване в управленска и игрова некомпетентност.
Въпросът, който си задават мнозина обаче е един: Хубчев ли е точният човек за Левски?
И има защо…

Никой не отрича качествата на специалиста, проправил си път към треньорската слава с успехите начело на Берое, но сякаш нещо в него тъй ярко алармира за несъвместимостта му със „сините“. Вярно, неуважително е да говорим по негов адрес, още преди да сме видели и 1% от работния му почерк на „Герена“, ала неговата футболната философия рязко се разминава с изконната такава на Левски.
Хубчев е прагматик човек, който обича да печели мачовете си, на каквато и да е цена. Била тя и с дефанизвен, а на моменти дори и грозен футбол. При него няма място за емоции или креативност. Всичко е подчинено на строгата тактическа дисциплина, а който е против правилата, бързо губи доверието на героя от САЩ 94″.

Трудно намира и общ език с фенове и медии, което принципно е от витално значение за успешен живот на всеки един „син“ треньор.
Общо взето от следващия месец на „Георги Аспарухов“ ще наблюдаваме опит за наглед невъзможна симбиоза между огън и лед. Среща ще си дадат левскарският плам и безконечни надежди за възход с безскрупулния футболен реализъм и вечна сериозност на Хубси.
Дори и аз, който сега пиша тези редове, прочитайки изложеното от мен, се питам следното: „Добре, нима тези изброени качества на Хубчев са нещо толкова лошо, че да не заслужава назначението си?“.
Вече на ръба на здравия разсъдък, отговарям сам на себе си: „В никакъв случай, просто на „Герена“ най-голям шанс за успех притежава определен треньорски профил, до който най-близко съвпадат хора като Славиша Стоянович, Георги Тодоров, та дори и Димитър Димитров“.

Смелчаци, които не се страхуват от мнението на „специалистите“. Бягат в свой собствен коридор и никога не изневеряват на веруюто си за красив, но и печеливш футбол. Специалисти, които винаги са готови да подадат ръка на млад талант и да го интегрират успешно в първия тим.
Да ги наречем дори и лидери на мнение. Личности, които могат да те накарат да отидеш на стадиона и да подкрепяш докрай любимия си отбор, а не за да го псуваш или искаш поредните оставки.
Не завиждам на Петър Хубчев. Първите му дни в Левски ще бъдат доста трудни. Бившият централен защитник ще трябва възможно най-бързо да превърне от негатив в актив „синьото“ обществено мнение. Двамата с Павел Колев вече влязоха в прегрешение, след като повече от месец и половина, като съгрешили ученици, отричаха, че имат нещо общо един с друг. Разбира се, най-виновни им бяха спортните журналисти, които пак си съчиняваха „фалшиви новини“, но в крайна сметка всичко излезе наяве и отчетливо се видя кои точно са „приятелите на истината“.

Хубчев трябва да внесе ред и в съблекалнята на Левски. В момента футболистите не изгарят от възторг, че скоро ще тренират с гореспоменатия наставник. Добре си спомняте, че през последната година, двама от настоящите тартори на вековниците – Станислав Костов и Валери Божинов открито говореха срещу Хубси. Разбира се, темата беше „национален отбор“, но както се казва „лошият вкус остава“ и със сигурност ще са нужни спешни умиротворителни акции между враждуващите страни.
А какво да кажем за Божигол, който дори открито се помоли на шефовете да оставят Георги Тодоров за постоянно…
Ако ръководството на Левски иска поне този път да не сгреши с избора си на треньор, най-сетне трябва да назначи качествен спортен директор. Пак натъртвам на думата качествен, не някой наскоро отказал се от играта „син“ футболист или румънската мистерия Богдан Патрашку. Става въпрос за истински шеф и обединителна фигура, която да работи в тандем с Хубчев и да му проправя път в наглед непристъпната джунгла, в която се превърна Левски през последните 10 години.

За жалост и този коментар завършва с думите: „Остава ни да се надяваме“. Просто на „Герена“ нещата вече са придобили толкова сиви краски, че надеждата остана последният спасителен пристан за измъчения „синия“ фен…
Явно поредният, който ще се доказва на бойното поле ще бъде Хубчев. Крив, прав, той ще бъде новият треньор на Левски, а работата му тепърва ще бъде оценявана.
За финал му пожелаваме две неща- да изкара по-дълго от чичо Гошо на този ветровит пост и дано неговите футболисти го накарат да се усмихва малко по-често.

Ивайло Димитров, topsport.bg

Коментари