Легендата Ники Илиев попари Герена: Левски е страдал и ще страда, когато президент на БФС е Боби Михайлов

2229

Остават броени дни до Изборния конгрес на БФС (16 февруари). Часове преди важното събитие, легендата на Левски и родн футбол – Николай Илиев, заявява изключително интересни тези в интервю пред ПИК.
Ники Илиев е сред най- ключовите фигури в екипа на кандидата Любослав Пенев. Освен Ел Голеадор за важния пост на председател на централата борят още Борислав Михайлов (настоящ президент на Футболния съюз) и Ивайло Дражев.
– Г-н Илиев, заявихте амбиция след 10 години 150 000 деца да тренират футбол в България. Какви конкретни стъпки ще предприемете за изпълнение на въпросната цел, ако Любослав Пенев стане президент на БФС?
– Да, заявих я и твърдо стоя зад това число. Добре е да се изчисти още веднъж едно недоразумение което се опита да вкара Павел Колев, като излъга, че съм казал, че децата, играещи футбол щели станат 20 000. Не, твърдо заявявам, че в дългосрочната ни стратегията сме заложили 150 000. То ще е около 30% от децата във възрастовата граница 5-17 години. На първо място в нашата бъдеща дейност ще бъде поставен фундамента на футбола у нас. А той може да бъде само един –децата. Ще им създадем условия и ще ги мотивираме, за да спортуват един ден да са основата на клубните и националните отбори. Колкото повече български деца ритат кълбото до полуда без да усещат как лети времето, толкова голяма е гаранцията, че от тях ще излязат новите големи звезди. БФС като връх на футболната пирамида ще обгрижва всяко дете от всяка социална прослойка. Особено онези, които нямат средства и живеят в нищета. Чрез програми и модели да можем да открием най-талантливите деца и да им дадем посоката на развитие чрез клубовете. Ново отношение към труда на детския треньор, който е най-важната брънка във веригата, защото от него до голяма степен зависи развитието на таланта на нашите деца. Ще осигурим най-подходящите методи, като ще внедрим голяма част от Испанската методология, защото е доказано, че при нея децата се развиват най-бързо.Боби Михайлов трепери от страх, пусна страшна партенка за ЦСКА, която обаче може да му изяде главатаБорислав Михайлов се е побъркал от страх преди предстоящите избори за президент на БФС. За това поне…Feb 8 2018bgsport.net

– Коментирахте медийни изяви на Йордан Лечков. Като цитирахте негова разтърсваща и изключително дискусионна фраза…
– Да, всички помним, какво каза: „Те на училище не искат да ходят, та камо ли да ги накараме футбол да играят.“ Точно затова трябва веднага да си ходят. Те нямат идея какво и как да го направят. Те затова убиват футбола.
– Вашата позиция по въпроса – искат ли да спортуват и да се учат малчуганите в България? Футболът и образованието могат/трябва ли да вървят ръка за ръка?
– Футболът и образованието трябва да вървят ръка за ръка. БФС трябва да направи пътека до всички държавни институции, най-вече министерството на образованието и министерството на спорта, за да насочи тяхното внимание към масовизирането на играта. Над 200 000 деца са извън образователната система, по данни на министъра. Ще работим заедно тези деца да бъдат интегрирани. Има програми, по които този процес може да се ускори и да даде много положителни резултати. Футболът може да бъде полезен на подрастващите, защото изгражда силни качества като дисциплина, работа в екип и точност, но най-важното е здравето. При добра работа с децата у тях се формират ценности и норми на поведение. Това е форма за решаване на сериозния проблем с детското насилие, с острата форма на проява на расизъм и др. Ще имаме важната задача да развиваме масовостта при децата, внедряване на обща стратегия с Министерството на образованието за играене на футбол в часовете по физическо възпитание. Ще възстановим междуучилищните, градски, областните и републиканските първенства.

Така клубовете с ДЮШ-ове да си избират децата с най-добрите качества и да ги развиват по най- добрата методика. За тях ще се организират мащабни кампоси, дори с международни участия. От тук скаутите на големите клубове ще откриват най-добрите деца. Ще се полагат сериозни усилия треньорите да са много добре подготвени. Те са много, много важни. Всичко ще е по най-добрите програми. Обученията ще са чрез уйбинари (онлайн), така че да не са скъпи. И така ще започнем захранване клубовете с програми, с които да подготвят талантливи деца. Ще се измъкнем от игра родителите с възможности и ще си я върнем на талантливите. Когато осигурим на големите клубове най-добрите деца ще имаме сериозна предпоставка да намалим вноса на чужденци. Под „чужденци“, разбирайте извън Европейската общност. Първите резултати ще са най-рано след 3 години. Следващата стъпка е да помислим 4 или 5 да са минимум картотекираните от собствената школа.
– Вие сте легенда на Левски, разчитахте на подкрепа от „сините“, клубното ръководство на гранда обаче обяви, че застава зад кандидатурата на Борислав Михайлов, защо се получи това разминаване?
– Вече отговорих няколко пъти на този въпрос. Нека пак да кажа. Това е снишаване и трупане на бъдещи активи. Персонално от негово име никой не може да се изказва. Левски, това са милиони привърженици и те се разграничиха категорично от позицията н ръководството и застанаха зад промяната. За мен тяхното мнение е най-важното. Мъдреците са го казали, когато фактите и боговете мълчат. Фактите говорят, че Левски е страдал и пак ще страда, когато президент на БФС е Боби Михайлов.
Източник pik.bgНародът срещу Боби Михайлов: Читателите на bgsport.net пометоха сегашния властелин на БФС, Любо триумфира с 93%Любо Пенев разби Боби Михайлов в анкетата на bgsport.net така, както Бойко Борисов не е бил Сергей С…Feb 7 2018bgsport.net

Коментари