Георги Илиев: Късам с футбола заради помията, която се изля срещу мен във Варна

1139
Георги Илиев рекорд
Георги Илиев

В последните кръгове от първенството ветеранът Георги Илиев често блестеше с голове и асистенции и е в основана на победната серия на Локомотив (Пловдив). Силните му изяви провокираха всички на „Лаута“ да се опитат да убедят своя любимец да подпише нов договор и да остане на терена поне до края на сезона. 38-годишният халф е само на крачка от изравняване и подобряване на рекорда за най-много мачове в българския футболен елит. Към момента Илиев има 453 срещи, записани с екипите на Черно море, ЦСКА и Локомотив (Пловдив). Рекордът се държи от Марин Бакалов (454), играл в „А“ група за Ботев (Пловдив), Марица (Пловдив), ЦСКА, Спартак (Пловдив) и Олимпик (Галата). Илиев даде интервю за „Меридиан Мач“.

– Жоро, в последните двубои се отличаваш и отново показваш изключителна класа за нашето първенство, усещаш ли, че може да продължиш и след зимата?
– Решил съм на 100 процента, че спирам с футбола. Имам договор с Локото до зимата, но категорично казвам, че прекратявам кариерата си и ще видим занапред с какво ще се занимавам.

– Защо е това крайно решение, при положение, че в Локо (Пд) всички искат да продължиш поне до лятото?
– Трябва да взема нова решение не със сърцето, а с разума. Много играчи на моята възраст пропускат момента. Увличат се, защото обичат футбола… Когато обаче разумът ти диктува да кажеш „Стоп“, трябва да вземеше крайно решение. Бях решил да спра още лятото, но след това, което се случи във Варна реших, че краят трябва да е по-позитивен и затова се амбицирах да подобря рекорда за най-много мачове в елита.

– Говорил ли си с Христо Крушарски да останеш на някаква длъжност в Локомотив (Пловдив)?
– Не съм разговарял с г-н Крушарски и заради помията, която се изля срещу мен във Варна, не съм сигурен дали изобщо ще се занимавам с футбол след Нова година. Нещата, които се случиха там не бяха човешки. Чувствам се омърсен, защото повтаряш едно нещо безброй пъти, дори хора, които винаги са ти вярвали, започват да се съмняват. Това е ужасно, защото ме прогониха от отбора, в който наистина се чувствах вкъщи и имах специално отношение към него. Много съм благодарен на Локомотив (Пловдив), защото тук усетих подкрепата, която ми беше нужна.

– Обиден ли си на Илиан Илиев за случилото се в края на миналия сезон?
– Аз съм мъжко момче и след случилото се говорих с Илиан Илиев. Казах му, че според мен той не би трябвало да постъпи така, както го направи след пародията във Варна. Всеки обаче си носи отговорност за делата и си има своя гледна точка.

– Все пак остави ли приятели в Черно море?
– Вече животът ме научи, че много трудно може да имаш приятели. Разбира се, най-близките ми хора са винаги близо до мен, но „приятел“ е голяма дума, която трудно се изпълва с истинско съдържание.

– Каква е ситуацията в Локо и как се чувстваш отново на „Лаута“?
– Вижда се, че всичко е наред. Отборът е доста по-добър от предишните години. Има добър колектив. Аз съм тук само, за да помагам и смятам, че до голяма степен постигнах това, за което бях взет.

– Не само феновете, но и треньорите много искат да те разубедят и да останеш поне до края на сезона, говориха с теб, нали?
– Да. Доста приятели също ми се обаждат и се опитват да ме разубедят, но им казвам, че решението е взето. Независимо, че в последно време се представям добре, бележа голове и правя асистенции. На мен ми е ясно, че не мога да поддържам добро професионално ниво на тази възраст. Един път съм резерва, един път съм титуляр, но минутите, в които си на терена, дори и 20 да са те, трябва да изпъкваш малко и да даваш стимул на младите. Пак ще се повторя, че разумът ми казва да спра. Искам да го направя, когато още радвам хората, а не като започна да им дотягам.

– Да, но твоят добър приятел Мартин Камбуров все още иска да играе…
– Пожелавам на Марто да продължава да шие голове. Всеки сам преценява. Моето време е до зимата и след това се прибирам във Варна, за да продължа напред.

– До къде стигна с треньорските курсове?
– През декември трябва да взема лиценз А, на както ви казах още не знам дали ще продължа да се занимавам с футбол. У нас нивото е много ниско и това да кара да се замислям какво да правя занапред. Независимо, че животът ми мина само във футбола и наистина трудно ще се откъсна. Ще видим.

– От доста време с вас тренират две момчета от Уулвърхемптън, какво е мнението ти за тях?
– Мога да кажа, че специално централният нападател е много добър и би паснал идеално на Локо, ако го уредят. Със сигурност отборът се нуждае от още футболисти, за да вдигне класата си, защото пейката е къса и е важно тези момчета да получат права да играят.

– Ще липсваш на футбола, защото не се виждат нови майстори с твоите качества сред младите…
– Благодаря за това мнение, но всеки е с времето си. Ще дойдат и нови добри футболисти, както винаги се е случвало. Даже и сега ги има. Няма как да не се оправят школите и да не се покажат качествени играчи. Това е пътят и колкото и грешки и отклонения да има, нещата рано или късно ще стават в нашата държава.

Коментари