Едно е да мачкаш по всички възможни начини в България, съвсем друго е да ти свирят по правилата

743
бастиен

Лудогорец загуби с 2:4 от Динамо Загреб в един нервен двубой с много решителни и правилни решения на френския съдия Беноа Бастиен. И понеже съдийството е главната опорна точка на делиорманската пропаганда, ще напиша, че французинът не направи нито една грешка в отсъжданията си и постави при еднакви условия и двата съперника. Но Лудогорец не е свикнал да играе при равни условия, защото много от точните отсъждания на Бастиен щяха да бъдат спестени от всеки български арбитър. И без никакво злорадство – сметката се плаща, за съжаление, в най-неприятния момент.

За шеста поредна година Лудогорец опропастява най-важните си два мача през сезона. Серията тръгна от Апоел Беер Шева, премина през МОЛ Фехервар, Ференцварош, Мидтиланд, Малмьо и сега Динамо Загреб. С датския тим мачът беше само един в Разград и тогава Божидар Краев направи историческото си прозрение за риалити чека. И отново Лудогорец получи попълнен от реалностите в истински футбол риалити чек. Защото едно е да мачкаш по всички възможни начини в България, съвсем друго е да ти свири Бастиен по правилата. И тогава истината заблестява ослепително.

По дефиниция мач с шест попадения получава определението спектакъл. Но на „Максимир“ кой знае какъв спектакъл не се състоя. Динамо вкара бърз гол, след това остана и с човек повече. Към края на полувремето на таблото светеше класиката 3:0. И най-неочаквано гостите се върнаха в мача без да полагат затова никакви усилия. В продължението на първото полувреме националът на Хърватска Шутало асистира на Десподов, а в началото на второто щастливецът от мача в Разград Перич разбра, че монетата има и друга страна, след като неволно топката го удари в ръката. И замириса на ново разградско чудо, подклаждано от напълно неадекватната тактика на Анте Чачич. На почивката пенсионера направи трите възможно най-безумни смени. Извади Ристовски, Мишич и Батурина и целият порядък в играта на Динамо отиде на кино. И неслучайно стадиона се изправи на крака с освирквания, защото футболът, който виждаха на терена бе срамен. И Бодьо/Глимт не е Лудогорец, а Динамо може да се запише до постижението на Рома!

За футболния проект на Лудогорец Разград дойде първи януари. На 99 процента е сигурно, че ще има нов треньор и циркаджийските изпълнения на Шимунджа със символичните белезници ще са последния спомен от неговия престой у нас. Но нищо няма да се промени в конфигурацията на българския клубен футбол. Статуквото остава непроменено и догодина по същото време ни очаква седмия пореден опит. В Разград имат цяла година пред тях да намерят правилния подход за единствените им два важни мача в целия сезон. А със сигурност спомените от „Анфийлд“, „Бернабеу“, „Емирейтс“ и „Парк дьо Пренс“ вече не топлят Всемогъщият Домоуправител на българския футбол.

Жаклин Михайлов, Тема спорт

Коментари