Георги Домусчиев разкри колко милиона ще струва Сектор В на „Лудогорец Арена“

1003

Един от босовете на Лудогорец Георги Домусчиев даде пространно интервю пред NOVA, където разкри, че инвестицията в Сектор В на „Лудогорец Арена“ ще възлезе на 6 милиона лева без ДДС. Той добави, че двойно повече се планира да излезе изграждането на Сектор А. Домусчиев засегна и всички злободневни теми около клуба, в това число и предстоящото участие в Шампионската лига. „Според мен изминалата година е една от най-успешните, ако не и най-успешната в историята на Лудогорец. Вярно, че малко се пренаситихме на титли, емоции и добри представяния, но според мен миналата година е най-успешната. Станахме шампиони за шести пореден път и то много убедително с рекордна за Лудогорец преднина пред втория, редкордно рано през сезона. Класирахме се за втори път за групите на Шампионската лига, нещо което друг български отбор не е правил.Господарите довършиха Домусчиев. Показаха поставените му хора, които искаха да купят емблемата на ЦСКА (ВИДЕО)Въпреки че търгът за емблемата на ПФК ЦСКА АД приключи, предаването „Господари на ефира“ продължава …May 31 2017bgsport.net

Там се класирахме трети, изиграхме много емоционални и стойностни двубои през целия ни европейски път – като започнем от Цървена Звезда, после Виктория Пилзен, мачовете ни с ПСЖ, Арсенал, Базел, успяхме да се класираме и на пролет в Лига Европа. Изключително положителен и добър за Лудогорец сезон. Имаше и някои негативи – загубихме финала за Купата на България, срещу Копенхаген можехме да се представим по-добре. Но всяко зло е за добро. На ходом мачове не се печелят, независимо от съперника. Надявам се сега отборът да играе пределно мотивирано“, започна Георги Домусчиев.
„Ние непрекъснато надграждаме, въпросът е, че има някакви лимити на това надграждане. В момента инвестираме най-вече в инфраструктурата. Направихме модерна база за първия отбор и юношеските гарнитури. Неслучайно при инспекцията на УЕФА бяха възхитени от това, което сме построили и предоствяме на нашите деца и състезатели. Казаха, че трудно може да се намери в Европа много по-хубавя база от това, което ние сме изградили. Сега дострояваме стадиона. Сега искаме да завършим цялата инфраструктура необходима на отбора. Опитаме се да спазваме финансова дисциплина, затова не можем да си позволим гръмки трансфери и колосални заплати, както си позволяват други клубове. Същевременно искаме отборът да играе динамичен, атакуващ футбол, който да радва нашите фенове, а и мен и брат ми като собственици. Аз посредствен футбол – не съм му фен, не ми харесва. Искам отборът да играе красиво и атакуващо“, допълни собственикът.
„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, т.е, винаги мечтай за нещо повече. Но трябва да сме реалисти. Основната цел е влизане в групите на Шампионската лига. Това носи престиж и удовлетворение от работата, както и финансови ползи за клуба. От догодина форматът се променя, за българските тимове ще е още по-трудно. Вместо пет отбора, квоти ще имат само 4 отбора, това означава, че с около 20-25% по-малко шансове ще имат българските отбори, за да се класират за груповата фаза. Конкуренцията ще е още по-сериозна. Това ни е основната цел и вече естествено – шампионската титла“.
„Реално погледнато приходите от евротурнирите – по-голямата част ги влагаме в инфраструктура -стадион, комплекс, тъй че няма да е фатално и по-ранно отпадане или неучастие в бъдеще. Останалата част от бюджета я осигуряваме от спонсори от това, което инвестираме ние с брат ми в клуба, за да поддържаме стабилно финансово положение. Да кажа, че без евротурнирите Лудогорец е загубен – това не е вярно. Ние го разглеждаме не само като хоби, а и като бизнес проект, дружество, така че, когато си на плюс винаги е по-добре“, продължи Домусчиев.
„Първо емоциите, които ги има във футбола, в другите бизнес-сфери не са на такова ниво. Говорим и за положителни и за отрицателни емоции. Емоционално стресът и изживяването е по-голямо. Специално футболът в България, поне това, което заварихме, никой не разглеждаше футбола като бизнес предприятие, което трябва да се управлява по принципите на бизнеса. Все още има клубове, които се управляват по небизнес правила. Ние се опитваме да копираме бизнес-практики, които прилагаме в други дружества. От друга страна, се стремим да доставяме удоволствие и на нас и на останалите. Специално аз в началото бях доста по-емоционален, доста по-трудно преживявах по-завързаните мачове. После човек претръпва и по-лесно надмогва емоциите. Това е положителното – ставаш по-уравновесен“.
„Сигурно е имало моменти, в които сме искали да захвърлим всичко. Но ние сме постоянни хора – като сме тръгнали да развиваме нещо, винаги сме го действали целенасочено. Така че да сме имали намерение да се отказваме – не сме имали. Да, имало е отрицателни емоции и сме се чудили защо го правим, но го преодоляваш и продължаваш напред“.
„Емоциите през 2013 година след загубата от Левски бяха отрицателни. Не можем да кажем, че Левски ни надигра тогава, получихме нелеп гол в края на мача, изпуснахме своите положения. Но и тогава не сме имали намерение да спираме. Винаги сме искали да продължаваме и да се завръщаме по-силни“, върна се назад босът.
„Имаме си с брат ми разпределение на задачите. Аз се занимавам с едни дейности, той с други. Но това не значи, че не се допълваме. Някой път го съжалявам, че той поема всички позитиви и негативи в дадени ситуации, но футболът е най-популярната игра – има и позитиви и негативи. Ние показваме нещата с действия – това, което постигаме като резултати у нас и Европа. Мисля, че в новата история – няма по-успешно представящ се отбор от Лудогорец в Европа. Надявам се тази година да имаме както мотивацията, така и спортния шанс да стигнем далеч в Европа. Повечето случаи сме обвиняваме без основание за някои неща. Дори не искам да ги коментирам и не са верни. Някои хора вместо да се научат как да си управляват клубовете, се опитват не да те стигнат, а да те принизят до тяхното ниво, което няма да стане. Няма да го позволим. Много са нещата, последното беше, че брат ми управлява едва ли не не само футбола в България, но и УЕФА и ФИФА. Едва ли не той казва на УЕФА какви решения трябва да вземе“.
Що се касае за напрежението по оста Лудогорец – ЦСКА, Георги Домусчиев коментира: „Аз лично нищо не деля. Брат ми също. Ние си гледаме нашия отбор, нашата стратегия, начин на развитие, игра. Нищо не делим“.
„За договора на Георги Дерменджиев се спекулира от доста време. Не виждам защо е това. Георги Дерменджиев договорът му бил до 30 май, до 30 юни и т.н. С него най-малкият проблем е договорът. Да, той е продължен за още една година. Но договорът помежду ни е формалност. Той е от самото начало на проекта Лудогорец, доказал се е като специалист и треньор, естествено ние с брат ми сме хора, които имаме високи изисквания към всички – към треньор, спортно техническо ръководство, изпълнителни директори и футболисти. Никой няма да получава възнаграждения и облаги, само заради това, че е заслужил боец за Лудогорец. Дерменджиев се представи отлично през миналата година, така че нямаше основания договорът му да не бъде продължен. Естествено Лудогорец има цели – първото и основно нещо е да играе красив, динамичен и атакуващ футбол, второто нещо е да не отстъпва от това, което е постигнал до сега, трябва да бъде в борбата за титлата и да се представя добре в евротурнирите, естествено докато това се случва, Георги Дерменджиев ще води отбора. Ако това спре да се случва по някаква причина, ще се наложи да се разделим. Но за момента, в краткосрочно и дългосрочно бъдеще, не виждам, кой ще замени Георги Дерменджиев, разбира се, ако целите се постигат“, сподели босът.
„Няма да коментирам имена, тъй като ще обявим даден трансфер, когато всичко е приключило. Ще има изходящи трансфери и не само Кафу е името, към което има интерес. Най-вероятно първият изходящ трансфер ще е на друг. Нашето желание е не повече от двама-трима човека да се разделим. Съмнявам се да има по-вече от 2-3 изходящи трансфера. Изключвам тези, чиито договори изтекоха и не ги подновихме, или се разделихме с тях. Входящите трансфери също ще са два до три. Водим си съответните преговори с набелязаните. Знаете, че привличането на качествени играчи е трудно, тъй като не сме атрактивна дестинация. Възнагражденията, които можем да си позволим също не са такива, каквито могат да си позволят повечето клубове в Европа, за Китай да не говорим. Да намериш качествен футболист, който да отговаря на финансовите ти възможности и да е съгласен, не е лесно. Тук е моментът да благодаря на Методи Томанов. Ако не всички, то голяма част от трансферите на най-добрите ни футболисти са станали благодарение на него. Той е набелязвал играчите, а ние сме договаряли трансферните суми и условия, което също не е лесно“.
„Затова благодарих на Томанов и скаутския отдел – те съумяват да видят потенциал в играчи, които други водещи отбори не са видели“.
Запитан за това дали Сектор В на стадион „Лудогорец Арена“ ще бъде готов до 15 юли за мачовете от Шампионската лига, шефът сподели: „Дай Боже да се класираме за Шампионска лига. Това няма да е лесно, независимо, че сме поставени. Има много силни отбори, които са непоставени. Така че, треньори и играчи трябва да дадат всичко от себе си. Ако успеем да завършим Сектор В до 15 юли, ще ни разрешат да играем плейоф и групова фаза е Разград. Правим всичко възможно да завършим строежа, така че да сме поне на 99% готови и да удовлетворим изискванията на футболната централа. За 4 месеца да построиш цял сектор, с всичката инфраструктура не е лесно и никой в България не го е правил. Имаме забавяне от 15 дни от лошото време, имахме проблем с отрязването на две дървета да вземем всички разрешителни, Докато се оправим, загубихме 10 дни. 6 милиона лева ще струва без ДДС инвестицията. Двойно повече ще струва Сектор А, който ще започнем след Сектор В и след приключване на участието ни в евротурнирите, зависи кога това ще се случи“.

Източник: Гонг

Коментари