Ексклузивно: Кирил Домусчиев разкри ще изнася ли бизнеса си от България и застрашен ли е проектът му Лудогорец

3493

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде интервю за в-к „24 часа“. В него той говори за всички наболели теми и въпроси в обществото през последните седмици. Повод беше тиражираната информация за предстоящо изнасяне на бизнеса на Домусчиев извън България, което би застрашило и успешното развитие на футболния му проект Лудогорец. Публикуваме интервюто без редакторска намеса.
– Изнасяте ли бизнеса си от България, г-н Домусчиев?
– Не, това е лъжа, която цели само и единствено да ме злепостави и да настрои общественото мнение срещу мен. Хилядите наши служители и работници могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм отговорен човек.
– Тоест това е от т. нар. фалшиви новини?
– Абсолютно фалшива новина, изфабрикувано е мое изказване, че ще изнеса бизнеса си от страната, ако минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, след като досега са инвестирани стотици милиони в нашите компании.
– Каква е причината за тази невярна информация?
– Видно е, че в България е модно да се произвеждат фалшиви новини. И в повечето случаи тяхната цел е даден човек да бъде оклеветен, да се създаде настроение в обществото срещу него. Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е атакуван по такъв начин.
– Как си обяснявате атаката срещу вас, каква е причината?
– Аз съм атакуван постоянно – директно или индиректно, като атаките са най-различни. Основно като председател на КРИБ, който с действията си отстоява позициите и принципите на най-голямата организация на бизнеса в България. Явно принципната ми позиция не се харесва на определени хора. И те търсят начин да ме злепоставят и да намалят активността и влиянието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да отстоявам нейните позиции и виждания.Звучен плесник за Домусчиев: Поканиха ЦСКА и Левски в Мега лига с очаквани приходи от 200 млн. евро, Лудогорец го нямаИдеята за обединена футболна лига, която да даде възможност на топ отборите от Балканския полуостров…Oct 26 2017bgsport.net

– Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с инвестициите?
– Само за следващата година инвестициите, които сме планирали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат изградени две модерни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга инвестициите ще надхвърлят 120 млн. долара – основно за нови кораби и за следващия етап от преоборудването на пристанището в Бургас. Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези инвестиции, които откриват работни места, някой може да си помисли, че Кирил Домусчиев ще се предаде и ще си стегне багажа.
– Каква е позицията ви за минималната заплата, опитват се да ви набедят, че сте против нейното увеличение. Нима не трябва доходите да нарастват?
– Разбира се, че доходите трябва да нарастват и аз като български гражданин и работодател отстоявам принципа, че доходите на хората трябва да са такива, че да им осигуряват нормален стандарт на живот. През годините на прехода сме свидетели на различни безумни хрумвания, които в крайна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина трябва да растат на база на принципи, а не да се регулират административно. Минималната заплата трябва да се определя чрез формула, която да е обвързана със средната заплата, производителността на труда и редица социално-икономически фактори. Това правило се прилага в много европейски държави, на които искаме да приличаме, и е залегнало и в 131-а конвенция на Международната организация на труда. Аз смятам, че ако се приеме такава формула, ръстът на минималната заплата ще е по-висок, отколкото е планираното за следващите три години от правителството. За мен темата за минималната заплата никога не е била приоритетна, тъй като работещите в нашите предприятия винаги са получавали далеч по-високи доходи. Позицията ми е принципна, тъй като темата касае всички български индустрии и тяхната специфика. Бизнесът иска предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

– А как оценявате условията за правене не бизнес в България?
– Условията за бизнес в България се подобряват, но има какво още да се желае. И в същото време синдикатите се опитват да употребяват работодател като мръсна дума. А от това няма полза никой. Може би очакванията на синдикатите са, че България ще се превърна в държава като Северна Корея.
– Имат ли основания синдикатите за протести?
– Нямат никакви основания за протести и стачки. При последния протест изкараха на площада хора от полуфалирали държавни фирми и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния сектор, който създава осезаемия ръст на икономиката през последните години и благодарение на който безработицата клони към нула, едва ли е излязъл някой. И за този протест бе платено с парите на всички нас, гражданите. Не бих се учудил да са дадени пари освен за автобусите, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, за да може да си направят една хубава екскурзия и да разгледат прекрасната ни столица. Но явно синдикалните лидери искат да покажат, че все още ги има. И с действията си се опитват да изнудват работодателите и правителството за неща, които не са заработили и не са увеличили производителността си – точно обратното. Това е видно от доклада на ЕС, че ръстът на производителността на труда в България изостава в пъти от ръста на възнагражденията. Не бих желал да ги коментирам повече, за да не им придавам голяма важност и значимост на господа синдикалистите.
Източник 24chasa.bgВенци Стефанов поля с леден душ Кирил Домусчиев и Герена: Не се надявайте на кризи в ЦСКА (ВИДЕО)Президентът на Славия Венцеслав Стефанов коментира победата на „белите” над Локомотив (Пловдив) с 2:…Oct 26 2017bgsport.net

Коментари