Лудогорец се спъва в един и същи камък

276
Валдас Дамбраускас

Тази пролет се очертаваше като абсолютно безметежна за Лудогорец. Никой не очакваше от разградчани чудо срещу Интер на 1/16-финалите за Лига Европа, въпреки че за кормчия бе призван чешкият специалист Павел Върба.

В родното първенство тимът увеличи преднината си пред преследвачите (благодарение на серия грешни стъпки на съперниците), но изхвърча от турнира за купата. Финансово клубът изглеждаше непоклатим на фона на останалите, но… ето че пръв разпусна чужденците си. А един направо го изпусна, при това без пари – Джоди Лукоки.

Договорът на конгоанеца с нидерландски паспорт бе разтрогнат по взаимно съгласие. Защото контрактът му изтичаше през лятото и играчът отказваше да го удължи. В тези трудни времена милион евро или повече щяха да имат още по-висока стойност. Но… за пореден път Лудогорец изпусна добър играч без пари. Той бе пред трансфер през лятото – не пътува с тима за реванша с Марибор за влизане в групите в ЛЕ. До сделка обаче не се стигна. През зимата офертите не се харесаха на клуба, играчът отказа да преподпише и получи „треньорска контузия“. На 1 април Джоди си тръгна, но не на шега. Ставайки поредният, за когото са платени много пари (през лятото на 2015-а пристигна от Цволе за около милион евро), получил е доста под формата на заплати и напуска, без клубът да вземе нещо за него.

Крак за тези неща повлече още Роман Безяк. Словенският централен нападател бе привлечен през лятото на 2012 година от Целье. За ангажирането му е платена съвсем символична сума. Но със силните си изяви, най-вече в евротурнирите, повиши десетки пъти цената си. Искаха го доста клубове, а през декември 2013 година босът Кирил Домусчиев отсече: „В момента нашият нападател Роман Безяк струва 5 милиона евро. Към него има интерес от няколко отбора. Ако някой е готов да плати толкова, ще го продадем“. Не се намери обаче клуб да брои толкова, а в крайна сметка през лятото на 2015-а таранът отиде в Риека като свободен агент.

На финала на миналата кампания същия път извървя бразилският бек Натанаел. Бранителят бе закупен от Атлетико Паранаензе през лятото на 2015 година, а според местните медии разградчани са платили около 1,4 милиона евро, за да го имат. Е, след 4 години служба и няколко отказани оферти левият бранител се завърна в родината си и парафира с гранда Интернасионал. А Лудогорец не получи нищо в замяна, защото играчът просто не си поднови контракта и седя цяла пролет „замразен“.

Ще има ли скоро и други подобни случаи?

Вандерсон стегна 10 куфара и се прибра в Бразилия. С толкова багаж изниква въпросът „Ще се връща ли?“. Още повече че контрактът му изтича. След 6-7 сезона в клуба дали не е дошло време за раздяла и с нисичкия бразилец?

Коментари