Жаклин Михайлов: И отново няма такава държава

502
81-во място в света

Дали ще се играят футболни мачове тази седмица в България, е дълбоко безразлична тема за огромна част от населението. Дори такива да не се играят цял месец, пак няма да произведе особено впечатление. Футболът отдавна не е насъщен продукт и това е факт. При сегашното дередже футболните мачове у нас могат да се играят и в 3 сутринта и това никого няма да развълнува особено.

Все пак обаче е интересно, когато футболът се сблъска с най-обикновената логика. Когато се потърси смисълът на едно действие и такъв не се открие. През тази седмица в България трябваше да се състоят мачове от първенството, а през следващата тези от осминафиналите за Купата на България. Между другото турнирът предизвиква сериозен интерес, защото в него победителят не е предварително ясен за разлика от първенството. От обявилата абдикация централа на футбола отложиха всичките срещи, а причината са местните избори в неделя.

Възниква естественият въпрос къде по света се отлагат футболни срещи заради регулярно политическо събитие, каквото са регионалните избори. Не мога да си представя това да стане в която и да е цивилизована държава. Доколкото знам, изборите не се провеждат на стадионите, а в училищата?! Липсата на здрав смисъл е очевидна. Как мачът Ботев Гълъбово – Витоша Бистрица за купата може да бъде съотнесен към изборите, води до главоблъсканица без никакъв отговор.

Забелязал съм отдавна, че след края на нормалността започват безумията. Не може на нормален човек да му мине през главата някаква релация между умрелия ни клубен футбол и местните избори. На които впрочем ще има доста балотажи, а това означава ново отлагане следващия уикенд. Продължението по темата е още по-абсурдно. Датата на изборите бе ясна отпреди 3-4 месеца. Защо още тогава не бе отчетено във футболната програма, а чак сега? И още нещо – защо в четвъртък в Разград ще се играе мач за Лига Европа и с какво той по-малко по-безопасен от Ботев Враца – Кариана Ерден. На единия ще отидат, както се пише, 10 хиляди, на другия – хиляда души. Този с многото хора ще се играе, а този с малкото няма. Не знам кой свежда тези решения, но определено не е добре с мисловния процес. Провеждането на мачовете по никакъв начин нямаше да повлияе на изборите, защото двете неща нямат никакви допирателни. Или, ако има такива, са известни само на конспираторите.

Жаклин Михайлов, в-к „Тема спорт“

Коментари