Вечното дерби отложено заради контузените до края на сезона братя Цоневи

659
отлагането на Вечното дерби

Стана ясна причината за отлагането на Вечното дерби ЦСКА – Левски, пише 24 часа. В четвъртък положителни проби са дали Стивън Петков, Алекс Петков, Илия Димитров, Илия Найденов и Деян Иванов от „сините“. Към тя се добавят тези, които още не са излезли от карантина – Радослав Цонев и Наджъл Робърта (от 9 ноември), Николай Михайлов (10 ноември), Мартин Райнов и Паулиньо (12 ноември) и Борислав Цонев (13 ноември). Така се получават 11 с професионални договори, които са под карантина и се стигна до решението на БФС.

Братята Борислав и Радослав Цонев по принцип нямаше да играят в двубоя, защото се възстановяват то тежки операции. Те обаче са с професионални договори и влизат в бройката заразени, която се изисква от БФС.

Двамата бяха оперирани на 6 октомври от доцент Антони Георгиев в столичната клиника „София Мед“.

Радослав скъса предна кръстна връзка на дясното коляно при загубата от Ботев (Пловдив) с 1:2, Борислав увреди по същия начин лявото си коляно по време на двубоя срещу Ботев (Враца), завършил 0:0. Очакванията са близнаците да се възстановяват между 6 и 8 месеца.

„Мисля, че и двамата могат да възвърнат предишната си форма и да играят футбол на високо ниво. На Радослав операцията е първа с такава тежест. Боби има операции и на двете колена. Травмите са индентични, с разкъсвания на една от двете основни връзки на ставите. Това е най-честа срещана контузия при футболистите. Увредите и при двамата бяха индентични – кръстна връзка и менискус. Става въпрос за реконструктивна хирургия. Оформят се нови връзки. Оригиналните загиват в моментна на скъсването. Тези нови връзки се поставят на мястото на увредените. Затова и възстановяването е дълго. Затова и е нужно време. Минимумът е шест месеца, но този срок се удължава, но е и много индивидуално. Самото възстановянето е комбинация от операция и качествена рехабилитация. За съжаление се получи закон на близнаците в еднаква ситуация. И двамата получават контузии в шестата минута. При Борислав има и контузия в глезена. Затова и има по-малко увреждания на коляното. Има глезенно навяхване, но там няма да има допълнителни интервенции. Ако не съм бил оптимист, нямаше да направя операциите. Вярвам, че ще се възстановят напълно и отново ще играят футбол на високо ниво. Борислав има две операции на връзки, защо да не се върне отново в игра. Пътят до тренировки и мачове е дълъг, но вярвам, че ще е успешен“, коментира тогава доцент Антони Георгиев, оперирал братя Цоневи.

Коментари