От ненаучени отбори – толкова

900
От ненаучени отбори - толкова

Съвсем в реда на нещата е след 2:2 между Левски и ЦСКА и принципно след дерби в световен мащаб да се задават въпроси кой кой е изпуснал, на кой повече е прилягала победата и дали равенството е справедливо. Така е и един ден след мача между сини и червени, при който обаче едните поведоха с два гола аванс и след малко изпуснаха трети, а тези, които наваксаха, можеха да вкарат трети гол и да направят пълен обрат.

Общо взето, едните се тюхкат – защо ни поведоха, другите – защо ни изравниха. Разбира се, никой няма да поеме отговорност и да каже – ама аз дадох точно такива нареждания.

Указанията като двоен стандарт винаги са били част от репертоара на треньорите. Не очаквайте Петър Хубчев или който и да е треньор да си признае такова нещо. Някой нещо може да измънка, че е решил съвсем леко да се отдръпне и да довърши съперника на контри. Но това може да стане само при научен отбор, какъвто в момента Левски не е. За да предприемеш такова поведение, трябва да си го отработил отлично. Хубчев тези неща ги умее, но още не ги е внедрил както трябва на „Герена”. По неговата логика е твърде вероятно да не е давал и указания на сините да вкарат два бързи ранни гола. Указанията са важен детайл от треньорската работа преди и по време на мач, стига да са точни. И да има кой да ги спазва правилно. И с Ники Митов беше така след мачове с ЦСКА – не мога да разбера, топката ни е в краката, взимат ни я и ни вкарват гол. Така и Хубчев вероятно не е разбрал как така червените взеха топката и изравниха. Ами нали за това им се плаща на треньорите, нали затова махат и викат от тъчлинията. Ясно е, никой треньор няма да даде указания неговият отбор да падне 0:4 от АЕК Ларнака. Но когато един отбор толкова си може, ти като не си го научил, ходи давай указания колкото си искаш.

Люпко Петрович и той сигурно не е давал указания на неговите да пускат два гола. Хубава работа, все така си играйте на указания, а Лудогорец пак се изкачи на върха и пак продължава да играе в Европа, и пак има по-добри футболисти и по-добър отбор, който въпреки че не е на топниво, поне умее да спазва указания.

Разликата в дербито бе в смените. Дето се казва, треньорите си изкарват заплатата на почивката или през второто полувреме, когато трябва да правят корекции в движение. За Петър Хубчев за кой ли път се видя, писали сме го това лято няколко пъти, смените не са му силна част от работата, още от Берое е така. А пък при Люпко Петрович е обратното, неговият скенер винаги е с най-съвременна модификация и чете ситуацията най-добре. Сърбинът обича да дава уроци на по-младите си колеги за това как се правят не само смени, но и вътрешни промени по време на мач. Преди 4 години Люпко като треньор на Литекс само със смени и указания прочете лекция на колегата си от Левски Стойчо Стоев, за купата с човек по-малко неговите хора след 90-ата минута в продълженията вкараха три безответни гола във вратата на сините.

Левски не само че няма изпълнители, които да овладеят срив, но не се и очертава да има. Сините завършиха дербито без разиграващ халф. С Райнов и Юруков да се овладее средата на терена и да се контролира мач не е сериозно. А и с пускането в игра накрая на Ейолфсон все едно казваш – ела, вълчо, изяж ме. В случая – ела, Люпко, изравни ме.

Петрович е като Параграф 22. С него толкова, ама не се знае дали без него нямаше да е по-зле. Такива мачове, които са изпуснати в началото, той си ги овладява и се съвзема. Но Петрович занапред в ЦСКА ще е необходим, ако се действа мач за мач. Но ако ще се прави отбор с физиономия и класа, е необходимо ново име. ЦСКА трябва да се гледа поне година и половина напред. И още тази есен да се обърнат към млад и вече поочукан треньор – Александър Томаш, Росен Кирилов… Стойчо Младенов не го коментираме, той може да събуди и футболисти, и публика, и всичко. Но идеята е да се прави отбор, който след две-три години да мачка на евентуалния нов стадион. Вероятно е по-удачно да се търси някой млад бачкатор, който 2 часа на тренировката да се поти наред с футболистите и да обяснява едно и също до припадък. Така червените могат да станат отбор, а след това и страшилище. Иначе подборът на футболисти на „Армията” винаги е на прилично ниво. Няма някакви уау-попълнения, но пък няма и такива, дето предизвикват съмнения.

След развой с повеждане и изравняване на мач ЦСКА – Левски винаги има спекулации. Ами ако беше станала обръщалка?! Веднага тръгнаха приказки за собственици, спонсори, залагания, коефициенти. Да, нямаше да е сериозно, но по кафенета и форуми щяха да изкарат, че с коефициент 20.00 едните щяха да имат пари да стартират строежа на нов стадион. А сините най-после да си сложат козирка и да останат пари за селекция. Обаче селекция не като тази, със спорните и дискусионни футболисти. Като Каргас, който е от категорията „нищо особено”.

Ама как така няма да прецениш летежа на топката, силата и параболата?! При първия гол на ЦСКА гръцкият защитник на сините изглеждаше като някой пълен нескопосаник. Обаче тези неща се учат в школата, а не като играч на Левски. Слънцето не те заслепява, виждаш всичко, отстъпваш малко назад и тогава скачаш. Това трябваше. Елементарно, Йоанис.

Двамата специалисти минават за защитни треньори, а отзад имаше
грешка след грешка. Петрович така и ще си тръгне един ден, не от ЦСКА, а от занаята, без да успее да усети детайлите на зоновата защита. При следващ треньор на червените, който от първите си стъпки е учил това, червената защита ще е по-добре. Спор няма, че интуицията с положителен знак при Петрович е в изобилие. Той е чудесен готвач в ресторант с традиционна кухня, но сега футболът е гурме. Трябват свежи знания и още по-свежи идеи. Получи се така, че Петрович в момента не е обичан както от сините, така и от голяма част от червените фенове, които прибързаха да го освиркат при двата гола пасив онзи ден. И ако тези отношения продължат, на „Армията” трябва да се замислят навреме дали ще правят отбор, дали ще гонят титла, дали и двете някак си ще вървят паралелно.

Докато при Петрович нещата се временни и той винаги може да махне с ръка и да се върне отново на трибуните, да гледа отвисоко и да дава съвети, при Хубчев ситуацията е различна. Той е първият от доста време насам, който се опитва да сложи някакъв ред на работа и да регламентира отношенията между спортните структури в клуба. Обаче идеята е дали ще може да си промени вижданията за играта и да направи така, че Левски да не отстъпва на ЦСКА по показател владеене на топката, най-грубо казано. Тоест сините да имат цел след еди колко си време да изглеждат като отбор, който да е разпознаваем като организация на играта. И като вкарат гол, всеки да си каже – ето това е тренирано и изработено. И при следващия така. И като вкарат два гола срещу ЦСКА, да имат самочувствието и класата да задържат топката, да си я подават и надълго и нашироко, така че да продължат да контролират събитията, без да се налага треньорът да дава указания. Поведението на Левски не трябва да се променя, когато тимът води или пада. За това се иска и смелост. Човек имаше чувството, че онзи ден сините ги беше страх да не вкарат трети гол, че тогава хептен няма да знаят какво да правят. И пак щяха да чакат указания, пък треньорът да се чуди какво да каже след мача.

Желю Станков, в-к „Тема спорт“

Коментари