Българският футбол е на път да сътвори нов любопитен прецедент. Става въпрос за това по какъв начин три от родните клубове ще се класират за турнира Лига Европа. Ето какви са правилата за класиране?
1. Вторият в крайното класиране на Първа лига печели директна квота за ЛЕ.
2. Ако Ботев (Пловдив) или Славия вземат Купата на България, третият в крайното класиране ще играе бараж в един мач за ЛЕ с победителя от втората осмица.
3. Ако ЦСКА или Левски вземат Купата на България, четвъртият (б.а. към този момент това е Берое) ще играе бараж в един мач за ЛЕ с победителя от втората осмица.
На пръв поглед в правилата няма нищо странно, но…Авторитетен сайт определи най-скъпия футболист в Първа лига: Голяма звезда изпадна от Топ 10Звездата на Лудогорец Върджил Мисиджан е най-скъпият футболист в Първа лига според авторитетния сайт…Feb 11 2018bgsport.net

Верея, който е шести, за да играе в ЛЕ, трябва да навакса за 10 мача от първата шестица 9 точки на Берое или 15 точки на Левски, в зависимост от развитието на първенството. За всички е ясно, че това няма как да стане и Верея няма да играе в ЛЕ. Какво щеше да стане ако Верея бе със сегашните 35 точки, но е изпреварен с точка от Локомотив (Пловдив)? Тогава „смърфовете“ със сигурност щяха да са в положението на тима от Стара Загора – без шансове за евротурнирите. От своя страна Верея щеше да е водач в една от двете групи във втората осмица и да е с по-големи шансове да достигне до бараж в един мач за ЛЕ. Тоест в момента ситуацията е такава, че шестият в Първа лига няма никакъв шанс за ЛЕ, но не така стоят нещата с тимовете от 7-мо до 11-о място, които са с отлични позиции за участие на бараж за втория по сила европейски клубен турнир. Неслучайно след подновяване на пролетния дял в първенството всички тимове с претенции за ЛЕ, които са изостанали от първите пет в класирането, не желаят да влязат в първата шестица, тъй като това моментално ги изхвърля от Европа за следващия сезон. През последните 5 двубоя “конкурентите” на Верея за шестото място в “битката” за първата шестица са взели следните точки:
7. Септември – 5 точки
8. Локо Пд – 5 точки
9. Черно море – 2 точки
10. Славия – 3 точки
Тези точки са напълно достатъчни да не класират споменатите тимове на последното място в първата шестица, дори Верея да бе загубил всичките си двубои от редовния сезон през пролетта.

Източник: sportal.bgПърви мач, първа победа за ЦСКА: Червените разбиха Верея с 5:0 като гост и оглавиха Първа лига (ВИДЕО)ЦСКА тръгна ударно в първия си официален мач за 2018 година, след като победи по категоричен начин В…Feb 17 2018bgsport.net

Коментари