Вече сме Първите в света

301

Потребителите в социалните мрежи често се забавляват с онези симпатични колажи с класическия българин, в които персонажът, общо взето, си знае неговото на фона на променящата се действителност. Така стана и с част от представителите на българските футболни клубове, които се оказа, че имат безпрецедентното искане първенството да бъде спряно.

Нека все пак уточним, че никой в този свят не смее да се ангажира с прогноза за размерите и обхвата на пандемията, нито има някакви очертаващи се срокове и темпове на разпространението на вируса, който вече тотално промени света. Не само футболния свят, а светът изобщо. Ние обаче сме първи. Едно време бяхме Четвъртите в света, сега сме Първите в света, които задраскаха футболния сезон. Другите правят макар и плахи и неангажиращи планове и схеми за добутване на първенствата и турнирите, но ние попаднахме в световния спортен информационен обмен с приумицата на част от елитните клубове и неназовани засега втородивизионни.

Сметките, каквито и да са те, са без кръчмар, но нямаше да сме в България, ако от време на време няма панаир. Да, съвсем нормално е да има разнопосочни мнения. Елитни лекари дават различни препоръки за вируса – от „носете маски и често ги сменяйте“ до , „не носете маски, безполезни са, ако не сте заразен“. Цели държави имат нееднакви препоръки и режими на изолации в сравнение с повечето.

Интересно, че предложението за край на сезона идва от Арда, откъдето отбелязват невъзможността за генериране на приходи, докато няма мачове. Хм, интересно досега откъде Арда имаше постъпления. От продажби на билети? Не, тимът играе в Пловдив пред две шепи зрители. От телевизия? Ами колкото и останалите. От продажби на артикули и мърчъндайзинг? Без коментар. Та това се отнася за повечето от подписалите се под искането клубове. Ако шефовете на Арда плащат напомпани заплати на огромната си съблекалня, не виждаме какво ги бърка липсата на приходи от мачове. И изобщо претенциите някак си не изглеждат обосновани и футболно, и икономически.

Единственото „да“ е за футболистите, които сега ще пострадат от атрофирала професионална мускулатура и след това, ако се възобновят мачовете, ще се влачат по терена като родопска народна песен и мачовете ще се играят буквално на ходом. Това обаче е опасност пред целия футболен и спортен свят. Нарушава се целият ритъм на функциониране на организма на професионалния спортист като натоварване и възстановяване. Излезеш ли от ритъм, после е трудно.

Има обаче и други притеснения. Идеята с 16 елитни отбора значи ли, че зачеркваме уж най-рентабилния откъм интерес и откъм телевизионен рейтинг модел с 14 отбора и плейофи след редовния сезон? С 16 отбора трябва да се промени формулата и да се преразгледа договорът с излъчването, а преразпределението на телевизионните пари трябва да стане наново.

Още нещо – Емо Костадинов президент на БФС. Дано да е шега. Обаче пък дългогодишните другарски отношения между него и издигащия подсказват, че е сериозно. Когато предлагащият го преди месец-два каза, че има кандидат с качества, помислихме, че е някой неразкрит български Франц Бекенбауер, но ето че отново сме разочаровани. Не бихме били толкова крайни, ако досега Костадинов с работата си бе показал, че не се обвързва с клубни интереси и селекционерите на младежката и юношеските национални гарнитури се назначаваха прозрачно, а изборът на играчи също. Наскоро и неговият приятел Лъчо Танев каза, че самият Костадинов не притежава необходимите качества, а президентът на БФС трябва да има харизма, интелект, знаене на езици, необходимост от взимане на рискови решения. С две думи, сега някои клубове искат да се спре първенството, но ако Емил Костадинов оглави БФС, трябва изобщо да спрем футбола в България и с тая да се свърши. А пък онзи ден разбрахме, че имаме и ПФЛ, не само когато си говорим за Купата на България. Остана да чуем Синдиката на футболните съдии, както и Синдиката на футболистите, които се показват веднъж годишно, да си раздадат наградите.

Желю Станков, в-к „Тема спорт“

Коментари