Червена сивота и синя ода на радостта

333
синя ода

„Червена сивота и синя ода на радостта“ е коментар на Жаклин Михайлов в Тема спорт. Публикуваме го без намеса.

Футболът е игра. А игра е синоним на емоция. И емоциите във футбола търпят понякога обрат на 18О градуса. На 21 юли в 22,00 часа обаче червените емоции бяха на дъното, а сините качени на връх Еверест.

Един ужасяващо безличен футбол предложиха Саша Илич и неговите подопечни в мача срещу Македония Гьорче Петров. Футбол, който не отговаря на марката ЦСКА, но и не покрива дори най-елементарните стандарти. И затова са виновни клишета от типа на мотивация, концентрация, хъс, желание с които щедро нашего брата поръсва футболните си коментари. А футбол се играе с умения, с ум, с правилно избрана стратегия. И с много положен труд в тренировките, където се отиграват елементите, които после изпъкват на терена. То е също като на сцената, за да изиграеш дадена роля, първо трябва да си научил текста. А в ЦСКА със сигурност си мислят, че участват в пантомима.

Нищо фатално не се случи в Северна Македония. Двубоят завърши наравно 0:0 и на „Армията“ с гол в първата или пък в последната минута, ЦСКА ще мине напред. Правили са го многократно, а в последните сезони стана нещо като червен патент. Винаги отстраняват балкански съперници, но пък винаги и има първи път! Резултатът в София може да е всякакъв, проблемът е, че играта ще бъде същата. За една седмица няма как нещо съществено да се промени. Докато сменят треньорите, а не мисленето и манталитета по високите етажи на властта, ще е така. Няма как да доминираш дори над посредствен съперник като Македония с такава сбъркана селекция. Няма игрови почерк, няма ясна концепция как да се стигне до гола, няма и треньор който да повлияе. Оттам нататък всичко опира до случайности, които могат да с ЦСКА, могат и да са против. Но червените фенове не трябва да губят увереност. За да изкачиш най-високата планина трябва да преминеш през най-дълбоката падина. В Скопие падината бе на равнището на Марианската!

И на другия полюс с много положителна емоция за голямата победа на Левски с 2:0 над изключително силния тим на ПАОК. В такива случаи трябва да се отбележи, че резултатът е подвеждащ за качествата на съперниците. ПАОК загуби на терена, но голямата му класа остана непокътната. С един малък, но решителен за първия мач на „Герена“ детайл. Той се нарича Янис Каргас, за който поне една дузина пъти съм писал, че е в ТОП 3 на най-големите недоразумения, обличали синята фланелка. Но пък с „черно-бялата“ компенсира малка част от причиненото с перфектно участие в синята победа. Каргас е вече проблем на Луческу, а на Левски проблемите могат да блеснат след седмица на „Тумба“. Както паднаха два бързи гола от нищото на „Герена“, така в солунския ад, същото може да се случи и в обратна посока. Играчите на ПАОК могат да го направят, стига да усетят, че противника е податлив на напрежение. 2:0 е страхотен турнирен резултат, но го наричат и най-коварният. Защото в доста случаи се превръща в 2:3. Но денят 21 юли няма как да бъде изличен от който и да е следващ мач. 15 хиляди човека на Левски – ПАОК бяха изпратени в рая от своя любим отбор.

Досега не споменах името на единствения човек на света, заради който Левски победи. Може да се подавам на емоции от този мач, но с всеки друг треньор Левски щеше да загуби с 0:3 както стана с АЕК Ларнака преди три години. А ПАОК е много по-силен от АЕК! Но Станимир Стоилов е във втората стотица от европейските си мачове. Излизал е срещу големи отбори и велики треньори. И Разван Луческу просто не е от неговия калибър. А румънецът явно не си беше дал сметка с кой си има работа. И „Крокодилът“ го изяде цял целеничък. Реваншът ще е съвсем различен, но Мъри със своята безкрайна честност спрямо футбола, винаги има на какво да разчита. Съдбата обича онези, които казват винаги истината. А пък феновете на Левски с безусловната си подкрепа също доказаха, че заслужават да изживеят нещо още по-велико. ПАОК е най-високото препятствие и ако то бъде преодоляно, Левски може да стигне много далеч. В историята има много примери на футболен героизъм, който не се подава на никаква логика. Но едно е сигурно, пилците ще се броят следващия четвъртък.

Коментари