Венци Стефанов за простотията на Лечков: Пари да му дадеш, ама акъл…

909
венци стефанов вар

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю за Sportal.bg. Ето какво каза президентът на Славия:

„Израснах в квартал „Овча купел“ – на 300 метра от стадион „Славия“. Като малък тренирах футбол, но не стигнах до мъжките гарнитури. Всичко съм пробвал – гимнастика, плуване, скокове във вода. Никъде обаче не ми се отдаваше, явно е било речено да не съм спортист, а да съм президент. Израснахме къща до къща с Любо Чаталов, който е сред големите наши актьори. Беше водещ на програмата за 100-годишнината на Славия. С него сме израснали заедно. Имах едно нормално, щастливо детство. Всички бяхме еднакво бедни. В къщата ни винаги е имало храна, не сме гладували, не сме бъркали по кофите за боклук. С 26 лева ходехме на море цялото семейство за 20 дни – пълен пансион. Да, нямахме мерцедеси и маркови дрехи, имаше ограничения – не можеше да се пътува свободно в чужбина, имаше своите недостатъци времето, но глад нямаше. Да не си говорим глупости. Хората на село бяха много по-спокойни, нямаше обири. Много простотии се пишат. И аз като всички съм минал през периодите на възмъжаването – служих в артилерийския полк в Грудово. Там бяхме с Калин Катев, Иван Пашов, все мои приятели. Нямаше как да не се запаля по Славия. Израснах до стадиона, дядо ми и баща ми ме водеха на мачове. Имаше едно игрище, където сега се намира автогарата – там ходех като най-малък. Не помня игрището, което е било на Руски паметник. Помня като започнаха да строят стадиона, трудоваците ни возеха в количките.

Срещал съм се много често с Тодор Живков в онези години, посещавали сме го заедно с моите приятели в къщата на дъщеря му. Любим политик ми е Путин – има здрава ръка и доказа, че може да управлява такава империя.

Войната между СИК и ВИС-2 е силно преувеличена. Още преди 1995 година помагах на Славия чрез Валентин Моллов. Ситуацията в клуба беше много тежка, Боби Григоров почти беше хвърлил кърпата.

Левскарите нямат право да се засягат като казвам това за най-стария клуб. Техният основател е роден през 1898 година. През 1911-а е бил на 13 години. Нека всеки, който има глава на раменете, да прецени възможно ли е 13-годишно дете да е основател на клуб.

Не е имало никакви торби с пари за Наско Сираков. С Кано Коцев го поканихме да дойде при нас, той тогава беше без отбор. Прие предложението, макар че имаше и други оферти, разбира се. Не е ставало дума да печелим титлата. Торби с пари – глупости, глупости, глупости. Наско е бил като останалите футболисти в Славия.
При Левски е така: или се свири само за Левски, или, ако се свири обективно, e против тях. То и сега е така. Казвал съм го вече – титлата на Славия е най-честната. Знам неща на 100%, знам как сме станали шампиони, свидетел съм другите как ставаха шампиони. Просто съм в кухнята и знам за какво става въпрос. Отборът на Славия никога не е участвал в измами, готов съм да застана пред всеки един бивш наш футболист.

Георги Бачев дойде лесно от Пирин. После имахме подписан договор със Спартак (Москва). Той обаче избяга. Звънна ми лично Виктор Черномирдин, дадох телефона на Младен, защото почти забравих руския език, когато чух премиера на Русия в слушалката. Това магаре се скри, за да отиде в Левски – да седи в България и да ходи по казината. Иначе може би щеше да играе я в Челси, я в Барселона. Олег Романцев водеше Спартак тогава, играеха в Шампионската лига, но нашият човек не отиде там, защото се хранели в стол, където си връщаш таблата сам, прали си дрехите сами. Това ми е най-трудният трансфер – скри се, изложихме се пред хората, а бяхме подписали договор за $1 милион. Излагация страшна! После левскарите признаха, че са му казали да се скрие и платиха всички пари, та и отгоре. Бачев се върна в Славия по-нататък. Аз бавя, но не забравям.

Чудя се дали да ходя на този Изпълком в Бояна. Не съм престъпник или крадец, че да влизам на Изпълком, а жандармерията да е отвън. Какво да правя – отвън полиция, а аз вътре. Не съм откраднал нищо. Ще ме контролира полицията ли? Нека си свършат работата, но ние да можем спокойно да си свършим нашата. От простотии като тази с подписа на Лечков се чудим после защо има отпред жандармерия. На човек пари можеш да му дадеш, акъл трудно“, каза Стефанов.

Коментари