Босовете на Левски и Лудогорец Спас Русев и Кирил Домусчиев, водят преговори с шведската компания MTG за покупката на най-голямата българска медийна група – „Нова броудкастинг груп“. Това съобщава в новия си брой седмичникът „Капитал“, като се позовава на свои източници. Двамата са конкуренти в процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi. „Да, заявил съм интерес пред MTG за „Нова“ в консорциум с голяма чуждестранна компания“, е потвърдил Спас Русев пред „Капитал“, като не е пожелал засега да разкрие кой е партньорът му. Според изданието сигурното е, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не е бил открит за коментар.

Информацията за водените преговори идва само четири дни, след като MTG обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажбата на медиата на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер. Споразумението беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от „Нова броудкастинг груп“. Срещу 185 млн. евро най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“, трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро. През лятото обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със спорни аргументи не разреши сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса чак за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба. Именно решението на регулатора беше посочено от компанията като причина за спирането на преговорите за сделка.

„С решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на „Нова“ трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай – местен партньор, който да има контрол върху съдържанието“, коментира „Капитал“. В последните работни дни на миналата година бяха направени и промени в управлението на „Нова Броудкастинг груп“, за които съобщи „24 часа“. Във висшия мениджмънт на компанията като прокуристи влязоха генералният директор „Информация“ Вяра Анкова и финансовият шеф Николай Андреев, които ще помагат в оперативното ръководство на главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Досегашният оперативен директор Вики Политова стана съветник на Борда на директорите.

Коментари